Hlavní obsah

Londýnský autosalon elektromobilů ukázal i elektrický Citroën 2CV Fourgonette

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnský autosalon věnovaný elektromobilům ukázal kromě policejní Tesly Model 3 či nabíjecích stanic také malou elektrickou dodávku v podobě Citroënu 2CV Fourgonnette.

Elektromobily na London EV ShowVideo: AP

 
Článek

Třebaže elektromobily se poslední dobou dostávají na běžné autosalony v čím dál větší míře, existuje i jeden zaměřený výhradně na ně. Jmenuje se prostě EV Show a proběhl na přelomu listopadu a prosince v Londýně.

Kromě Fordu Mustang Mach-E, Tesly Model 3 v policejních barvách či nabíjecích možností ukázal také stroj, který lahodí oku nejednoho hipstera. Jmenuje se Eive a je to elektrická dodávka ve tvaru Citroënu 2CV Fourgonette. Není to však přestavěný historický vůz - je vyroben z nových komponent.

„Trh s užitkovými elektromobily je velký, ale až na pár kusů jsou všechny trochu nudné. Jsou to moderní krabice s bateriemi, sloužící k tomu, aby se něco dostalo z bodu A do bodu B. Tak jsem si řekl, že postavím něco divného, unikátního. Vystupuje z davu, a když jedete po silnici, míra pozornosti, které se vám dostává, je úžasná,“ říká Darren Arthur, šéf firmy Eive a milovník „kachny“ - Citroënu 2CV.

Foto: Citroën

Originální Citroën 2CV Fourgonnette (Ilustrační foto)

Má v plánu je od jara 2023 vyrábět kusově a prodávat po 40 tisících liber (1,135 milionu korun), a to zejména zákazníkům, jako jsou řemeslní výrobci potravin, kteří chtějí něco poutavého k doručování zásilek.

„Není to jen dodávka, je to nástroj PR. Na webu píšeme, že když jezdíte touhle dodávkou, musíte si vyhradit spoustu času navíc, protože lidi bude zajímat. Budou za vámi chodit a vyptávat se na auto a na vaši společnost. A o tom je PR - rozšiřovat povědomí o značce,“ dodává Arthur.

Vůz je ovšem blíž původní 2CV než moderním elektromobilům. Nabízí 27 koní a 120 Nm, na jedno nabití baterie ujede v závislosti na její kapacitě od 105 do 210 km a užitečná hmotnost je 350 kg.

Nutno dodat, že tento nápad reinkarnace 2CV Fourgonette není první. Měla ho už italská karosárna Caselani, která takto stylizovala moderní Citroën Berlingo a nabízí ho se spalovacím i elektrickým pohonem stejně jako větší modely Jumpy a Boxer.

Berlingo po přestavbě připomíná legendární kachnu. Dílo italské karosárny má licenci od Citroënu

Tuning

Reklama

Výběr článků

Načítám