Hlavní obsah

Jak dobře vybrat ojetý vůz a nenaletět

Novinky, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkční ojetinu lze při určité dávce štěstí pořídit za jeden průměrný plat, někdy dokonce zadarmo. "Občas jsem od bazaristy v Německu dostal nějaké vozítko jako pozornost k většímu nákupu," vzpomíná Oldřich z Rozvadova na dobu, kdy se úspěšně živil dovozem ojetých aut. Podmínky se ale přitvrdily a chystají se další omezení.

Foto: Jiří Kutáč

Staveniště, září 2011

Článek

Možná právě v očekávání zpřísňujících opatření za loňský rok natahali dovozci do ČR přes 130 000 dalších použitých vozů. Soudě podle rozdílu jejich průměrné deklarované celní hodnoty, která se pohybovala kolem 50 000 korun, a zhruba trojnásobných bazarových cen, muselo jít o velmi levná, často havarovaná auta, která se prodejci snaží udat s minimem investic do oprav a maximálním ziskem.

Kaskadérský kousek: v cizině na vlastní pěst

Vyrazit do ciziny a pokusit se o koupi na vlastní pěst je pro laika kaskadérský kousek. Relativní jistotu naopak skýtá nákup ojetiny u tuzemského značkového prodejce. Ten obvykle nabízí vozy získané na protiúčet při nákupu nových. Často se dřív staral i o jejich servis. Menší míře rizika ale odpovídají vyšší ceny. Do jaké míry riskujete, nejste-li automechanik a vypravíte se nakupovat na inzerát nebo do běžného bazaru? Při dodržení základních pravidel opatrnosti to ani nemusí být až tak velký hazard. Rozhodně byste měli podstoupit důkladnou přípravu, tedy:

* ujasnit si účel, pro který budete auto převážně používat;

* porovnat rozdíly v užitných vlastnostech u aut stejné kategorie v poměru k ceně;

* zvážit své finanční možnosti a počítat s rezervou hotovosti ve výši 10-20 % ceny na nezbytné opravy a údržbu ihned po koupi;

* zjistit z inzerce běžné rozpětí cen jednotlivých ojetých vozů a získat představu, kdy je auto už předražené a kdy vás má nízká cena naopak varovat;

* propočítat předpokládané budoucí provozní náklady počínaje povinným ručením přes spotřebu paliva, sazby za náhradní díly až k odhadu vývoje prodejní ceny na pár let dopředu.

Kupujete použité zboží, na které se většinou už nevztahuje původní záruka výrobce. Stejné je to z pohledu zákona s televizorem ze zastavárny. Na rozdíl od něj ale můžete na ojeté auto dostat třeba smluvní garanci jeho legálního původu se zárukou vrácení peněz, pokud vám je zabaví třeba policie nebo exekutor. Přes všechno předchozí zkoumání totiž může být přece jen kradené nebo spadat do soupisu konkurzní podstaty zkrachovalé firmy.

Potížím předejdete:

* přizváním odborného poradce, některé bazary vám nabídnou i prohlídku na rampě, zkušební jízda je samozřejmostí;

* sázkou na vůz, který má řádně vedenou servisní knížku, v ideálním případě byl prodán jako nový v ČR;

* prověřením původu auta ve volně přístupné nebo komerční databázi odcizených vozidel;

* vyloučením proclených, ale nepřihlášených vozů, k nimž byste nemuseli získat registrační značky.

Statistika krádeží osobních automobilů.
ukradenonalezeno
199325 0785800
199420 7156087
199519 5456337
199621 6516434
199723 8507622
199823 7557259
199923 5239752
200020 9986376
200119 3966303
200221 9869255

Zdroj: Policie ČR

Reklama

Související články

Kde hledat na internetu auta

Jaro je tady a s ním začala i motoristická sezóna. Mnoho automobilistů v těchto dnech více než kdy jindy pociťuje zvláštní mrazení při míjení autosalónů...

Kde hledat na Internetu informace pro motoristy

Čtenáři minulého dílu našeho seriálu již vědí, jak může internet ušetřit při nákupu nového auta desetitisíce korun a kde na webu hledat virtuální autobazary....

Výběr článků

Načítám