Hlavní obsah

Indická Tata nejspíš postaví v Británii velkou továrnu na baterie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová obří továrna na baterie, kterou plánuje koncern Tata postavit v anglickém Bridgwateru, by byla důležitou investicí do automobilového průmyslu ve Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Tata Motors.

Článek

Indický koncern Tata Motors, který vlastní britskou automobilku Jaguar Land Rover, je blízko podepsání dohody o stavbě velké továrny na baterie na britské půdě. Koncern volil mezi Británií a Španělskem a rozhodl se pro tu první zemi. Příští týden má přiletět hlava koncernu a sejít se s premiérem Rishim Sunakem, uvádí web BBC.

Podle některých názorů by to byla největší investice do britského automobilového průmyslu od doby, kdy sem v 80. letech minulého století vstoupila značka Nissan. Ta dnes má továrnu v Sunderlandu na severu Anglie.

Fabrika Taty by měla stát v Bridgwateru na jihovýchodě Anglie a zaměstnat až 9 tisíc lidí. Automobilový průmysl je pro zaměstnanost ve Velké Británii klíčový - přímo na výrobě aut či v subdodavatelských řetězcích pracuje na 800 tisíc lidí.

Takto velká investice do automobilového průmyslu by podle BBC byla úspěchem Sunakovy vlády, na kterou se jinak snáší kritika kvůli chybějící strategii pro automobilový průmysl. Zaostává tak v lákání investic od nadnárodních firem ve srovnání s Evropskou unií či Spojenými státy.

Koncern Stellantis v minulém týdnu vyjádřil obavy, že pokud se brzy nezačnou v Británii vyrábět baterie, výroba aut může být nerentabilní kvůli clům souvisejícím s brexitem. Stellantis dnes v Británii vyrábí elektrická užitková auta. Zda by ovšem z továrny koncernu Tata mohly nějaké hotové baterie proudit i k němu, zatím není jasné.

Stellantis: Výroba aut v Británii je v ohrožení, je potřeba upravit dohodu s EU

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám