Hlavní obsah

I Toyota může být hvězdou aukce, vzácné kupé se prodalo za 20 milionů

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná aukční síň RM Sotheby`s nedávno prodala jedno z nejkultovnějších aut ze šedesátých let. Byla jím raritní Toyota 2000GT, která navíc patřila závodnímu jezdci Otto Lintonovi. Cena vyšplhala ke 20 milionům korun.

Foto: Toyota, RM Sothebys

Toyota 2000GT

Článek

Kupé 2000GT z roku 1967 vyvolalo podle Toyoty v aukční síni RM Sohteby`s velký zájem sběratelů. Jeden z 351 vyrobených kusů Toyoty 2000GT v barvě Solar Red s číslem karoserie MF10-10100 byl prodán za 912 500 dolarů, tedy v přepočtu 20,2 milionů korun.

Labutí píseň? Toyota GT86 připomíná slavný originál limitovanou edicí

AutoMoto

Podle informací aukční síně byl prvním majitelem této konkrétní Toyoty totiž závodní jezdec z USA Otto Linton, který kvůli tomu, aby mohl model 2000GT objednat snadněji, koupil celý autosalon Toyota v Pensylvánii.

I díky tomu je pak model raritní, protože je jedním ze 62 kusů s volantem vlevo. Linton legendární sporťák vlastnil více než 30 let a bylo jedno z jeho nejoblíbenějších aut. Před smrtí auto prodal do soukromého vlastnictví. Posledním majitelem byl sběratel Brown Maloney, který s ním dokonce závodil.

Foto: Toyota, RM Sothebys

Jeden z nejvácnějších veteránů 60. let. Slavná Toyota 2000GT.

Foto: Toyota, RM Sothebys

Vůz se vzhledem italských plnokrevníků se prodal za více než 20 milionů korun.

Model 2000GT vznikl v Japonsku poté, co se v zemi okolo poloviny šedesátých let rozšířila poptávka po sportovních automobilech, protože se tam rozmohly závody Grand Prix. Toyota se proto rozhodla zájem „ukojit“ a ti nejlepší konstruktéři v Japonsku začali pracovat na prvním japonském superautě. Aby ale mohlo vzniknout, Toyota sestrojila praktické sportovní kupé na každodenní používání i závodění, a to byl právě model 2000GT.

Tři unikátní Alfy Romeo se prodaly za neskutečnou sumu

AutoMoto

S 2000GT Toyota nakonec překonala tři světové rekordy a 13 mezinárodních rekordů v rychlosti a odolnosti. Největší slávy se ovšem vůz dočkal poté, co si zahrál ve filmu Jamese Bonda „Žiješ jenom dvakrát.“ Toyota pro agenta 007 Seana Conneryho postavila dva speciální vozy s otevřenou karosérií, vysoký herec měl totiž problém dostat se do maličkého aerodynamického kupé. Ve verzi bez střechy auto existovalo pouze ve filmu, jedná se o jediné dva kusy na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

První aerodynamická Škoda slaví 85 let

V roce 1935 konstruktéři z mladoboleslavské Škody překvapili na tu dobu velmi netradičním automobilem. Jedinečný prototyp 935 Dynamic letos slaví pětaosmdesáté...

Výběr článků

Načítám