Hlavní obsah

Elektromobily mají problém. Nejsou akumulátory

Smělé plány automobilek, které chystají ohromné investice do elektromobilů, a ještě smělejší plány představitelů vlád ohledně elektromobility mohou ztroskotat na jedné banalitě. Nejsou a nebudou akumulátory.

Foto: Volkswagen

Akumulátorů pro elektromobily je zapotřebí ohromné množství.

Článek

Volkswagen v nejnovější studii odhalil, že pokud se do roku 2025 nepostaví dalších 40 továren na akumulátory o velikosti Gigafactory společnosti Tesla, akumulátory budou nedostatkovým zbožím.

Podle Automotive News bude v daném roce jen koncern Volkswagen potřebovat všechny současné světové výrobní kapacity, které dnes zahrnují něco mezi 150 až 200 GWh. Celý automobilový průmysl by pak potřeboval zvýšit výrobní kapacity na 1,5 TWh. To znamená, že bude zapotřebí vystavět 40 velkých továren o výrobní kapacitě 35 GWh ročně. A to mluvíme jen o automobilovém průmyslu.

Stále víc se ukazuje, že akumulátory jsou důležitou součástí solárních systémů, které vyrábějí energii příliš špičkově, než aby mohly být napojeny na síť jen tak. Proto se i u nás staví dvě ohromná akumulátorová vyrovnávací centra.

Automobilky stále navíc čekají na pořádný technologický pokrok v tomto odvětví. Zajímavých vývojových projektů je na světě celá řada, ale zatím žádný z nich nedospěl s lehčími, výkonnějšími a kapacitnějšími akumulátory až do stadia produkce. Podle odhadů se tak stane za pět let, opravdový průlom by měl nastat do patnácti let. Jenže to je pro automobilky pozdě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám