Hlavní obsah

Čínský BYD představí auto s rekordně nízkým odporem vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

YangWang coby nově založená prémiová značka od čínské automobilky BYD brzy odhalí svůj třetí model, sedan U6. Ještě předtím však Číňané uvedli, že má údajně nejlepší aerodynamický koeficient ze všech sériových vozů na světě s působivou hodnotou 0,195 cd.

Foto: Profimedia.cz

Stánek BYD na šanghajském autosalonu (ilustrační foto)

Článek

Zatímco čínská značka zůstává ohledně chystaného modelu tajemná, název a koeficient aerodynamického odporu byly oznámeny během výroční konference Výboru pro automobilovou aerodynamiku v Číně.

Prezentace zahrnovala profilový snímek a číslo 0,195 cx, po kterém následovala tabulka s deseti nejvíce aerodynamickými vozidly, která se aktuálně vyrábí. YangWang U6 má být na prvním místě.

Stejně jako u jiných modelů bylo možné rekordního čísla dosáhnout pouze speciální úpravou se speciální výbavou, jako jsou kamery pro výměnu zrcátek a kryty aerodynamických kol.

Současné osobní automobily s nejnižším odporem vzduchu cx
Mercedes-Benz EQS0.20
Nio ET70.208
Tesla Model S Plaid0.208
Hyundai Ioniq 60,21
Lucid Air0.21
IM L70.21
Aion S Plus0.211
Porsche Taycan0.22
Mercedes-Benz třídy S0.22
Mercedes-Benz CLA0.22
BMW řady 50.22

I když rozměry vozu zůstávají tajemstvím, má mít blízko k 4 980 mm dlouhému modelu BYD Chaser 07. Zprávy z Číny naznačují, že by sedan mohl být nabízen ve formách čistého elektromobilu i plug-in hybridu, díky platformě od BYD. Plně elektrická verze pravděpodobně převezme čtyřmotorové řešení prémiového YangWangu, které nabízí výkon více než 820 kW, 1 115 k.

Podle čínských médií se má novinka v právě probíhající cenové válce zařadit nejen pod Teslu Model S, ale i německé elektrické limuzíny BMW i7 a Mercedes-Benz EQS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám