Hlavní obsah

Čínská baterie do elektromobilu slibuje životnost dva miliony kilometrů

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská společnost Contemporary Amperex Technology (CATL) je připravena přijímat objednávky na bateriový systém do elektroaut s dvojnásobně delší životností. Podle agentury Bloomberg to řekl šéf firmy Ceng Jü-čchün.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

CATL, největší výrobce baterií na světě se smlouvami na dodávky článků pro Teslu, Audi či BMW, tvrdí, že jeho nové baterie vydrží namísto osmi let 16 roků a dva miliony kilometrů.

Toyota vyvíjí nový typ baterie pro elektromobily, láká nižší cenou

AutoMoto

Cena je sice o 10 procent vyšší než u stávajících baterií, i tak by to ale výrazně snížilo ceny elektroaut a jejich provoz, i díky posílení druhotného využívání použitých baterií. Baterie jsou nejdražšími součástmi elektromobilů.

„Jakmile někdo zadá objednávku, jsme připraveni vyrábět,“ prohlásil Ceng. Zda

CATL nějaké objednávky již eviduje, neprozradil. Už loni se ale psalo o tom, že zájem má Elon Musk, šéf Tesly, která se jako ostatní automobilky sama snaží o vývoj lepších baterií.

Startup chce pomoci zájemcům o ojetý elektromobil, má předpovídat kondici baterie

AutoMoto

Jak uvedla agentura Bloomberg, tržní cena CATL se od vstupu na burzu v roce 2018 zvýšila šestinásobně a aktuálně činí 47 miliard dolarů (bilion korun). Firma také staví novou továrnu v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám