Hlavní obsah

Ceny zánovních ojetin se blíží cenám nedostatkových nových aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny zánovních ojetin v Česku se přiblížily cenám nových aut. Důvodem jsou dlouhé čekací doby na nové vozy kvůli nedostatku některých dílů, zejména čipů. Předváděcí a půlroční vozy letos zdražily až o deset procent. Vyplývá to z informací obchodníků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kvůli nedostatku nových aut se podle ředitele prodeje Louda Auto+ Roberta Imlinga zrychlila průměrná doba prodeje o 26 procent a je nejrychlejší v historii. Hlavním faktorem je podle něj nedostatek nových vozů a dlouhé čekací doby na ně, které mnohdy přesahují i půl roku. Nejméně se v bazarech ohřeje Škoda Karoq, která na kupce čeká v průměru 31 dní, Škoda Scala 34 dní a Kodiaq 35 dní.

„Na trhu je tak největší převis poptávky po zánovních vozech čerstvých modelových řad. Předváděcí vozy Škoda, staré třeba půl roku, dnes běžně prodáváme za ceníkové ceny nových aut, zatímco ještě donedávna by takové auto stálo zhruba o deset procent méně,” dodal Imling.

Koupě ojetého auta má svá rizika. Lze je snížit vhodnou přípravou

AutoMoto

Dalším důvodem rychlé obrátky ojetých aut je odložená spotřeba z loňského roku, kdy mnoho motoristů váhalo s obměnou. Poptávku zvyšuje velký zájem o české ojetiny ze zahraničí, kam mizí každý čtvrtý zánovní vůz z tuzemských autobazarů.

Podle provozního ředitele sítě AAA Auto Petra Vaněčka je koupě zánovního vozu stále výhodnější, než nového. „Úspora se zpravidla zvyšuje s pořizovací cenou nového vozu, na ceně nejvýrazněji ztrácejí prémiové vozy. Na druhou stranu je však potřeba říci, že ceny všech aut od začátku pandemie setrvale rostou a tento trend bude podle našich analýz dále pokračovat,” řekl.

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu v prvním pololetí podle společnosti Cebia meziročně stoupla o téměř 16 procent na 245 000 korun. Zatímco loni poskytovali prodejci někdy i výrazné slevy, letos naopak stále zdražují. Ve druhém čtvrtletí cena proti začátku roku stoupla o pět procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám