Hlavní obsah

BMW chystá změnu v tradičním značení svých spalovacích modelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro automobilku BMW je dlouhé roky charakteristické, že k označení svých spalovacích modelů používá trojici číslic, za kterými je písmenko „i“. Příkladem budiž motorizace jako 320i, 540i atd. Automobilka tak v minulosti oddělovala motorizace s karburátorem od motorizací se systémem vstřikování paliva a tak písmeno „i“ již zůstalo u všech zážehových motorů v moderní době. To se však začíná měnit.

Foto: BMW

BMW X1 M35i xDrive, ilustrační foto

Článek

Písmenko „i“ za tříčíselným označením motorizace se na spalovacích vozech BMW objevuje od zavedení systému vstřikování paliva, nyní však začíná být spojováno především s elektromobilitou.

V posledních letech se totiž písmenko „i“ začalo kvůli stejnojmenné elektrické divizi objevovat před označením samotného modelu, kdy odkazuje na vůz s elektrickým pohonem. Například alternativou spalovacích modelů řady 5 a 7 jsou modely i5 a i7. A právě s elektrickými modely by mělo být písmenko „i“ spjato v budoucnosti, jak uvádí BMWBlog.

Spekulace o konci ikonického písmene na zádi spalovacích modelů kolovaly již delší dobu, světlo do situace ale nakonec vnesl až Bernd Köber, Senior Vice President BMW, kterého se zástupci BMWBlog zeptali, proč písmeno zmizelo z označení připravovaného BMW X3 M50, které by mělo v budoucnu nahradit model X3 M40i.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Plug-in hybridní modely označuje písmeno „e“ na konci názvu modelu.

Köber uvedl, že písmenko „i“ mělo v historii značky různé interpretace, vždy by se však mělo vztahovat k inovacím. A zatímco v minulosti označovalo modely se vstřikováním, v budoucnu by mělo označovat právě elektrické modely.

„Řekli jsme si, že bychom chtěli zachovat ‚i‘ jako symbol a chtěli bychom ho zachovat jako podpis, který naznačuje, že řídíte elektrické auto, a to byla naše logika,“ uvedl představitel automobilky.

Podle BMWBlog by prvním modelem bez písmenka „i“ v označení spalovacích motorů mělo být nové BMW X3, ještě letos by pak s novým značením mohly dorazit i modernizované vozy řady 1 a řady 2 Gran Coupe. Na bližší informace si však budeme muset počkat.

BMW omladilo čtyřdveřovou řadu 4

AutoMoto

BMW ukázalo další auto z nové rodiny Neue Klasse

AutoMoto

Výběr článků

Načítám