Hlavní obsah

Autosalón v Brně o víkendu bavil rodiny

Právo, Markéta Pudilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

O víkendu zaplavily brněnské výstaviště desítky tisíc lidí, Mezinárodní veletrh osobních automobilů Autosalón 2005 totiž návštěvníkům nabídl kromě atraktivní přehlídky vozů také bohatý doprovodný program. Ten byl určen především rodinám s dětmi.

Článek

V pavilónu E se konalo hned několik soutěží, malí fandové rychlé jízdy si mohli vyzkoušet své dovednosti na elektrických motokárách, o kousek dál tvrdě bojovali se závodními modely na autodráze. V rohu pavilónu dětští návštěvníci stavěli do řady za sebe "angličáky" a snažili se překonat loňský rekord, kdy se v tzv. Autohadovi objevilo 2698 autíček. "Pro jistotu jsem jich vzala plný kufr," podotkla maminka jednoho z malých účastníků soutěže.

Děti také volily nejhezčí auto v soutěži Babycar. Porota složená z dívek a chlapců ve věku od sedmi do 15 let hodnotila 16 osobních automobilů vystavených na Autosalónu. Používala svá vlastní - "dětská" - kritéria a na plné čáře to u nich vyhrál automobil Porsche Boxster S. Zvláštní cenu dětské poroty si odneslo Audi A4 Cabriolet a Mazda RX-8. "Dětem se u vítězných aut například líbilo, že mají televizi, svoji roli také hrála barva. Starší děti se ptaly na rychlost a měly dokonce i ekologické dotazy," řekla Právu organizátorka akce Magdalena Janoutová.

Vážnější nádech měla sobotní konference soudních znalců s tématem Nehody s chodci nejen na přechodech. "Loni chodci zavinili 1911 nehod, při nichž zahynulo 49 lidí. Nejtragičtější příčinou nehod chodců v roce 2004 byl neopatrný nebo náhlý vstup do vozovky," uvedl Aleš Vémola z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.

Podle něj si lidé často myslí, že mají na přechodech absolutní přednost a neuvědomují si, že auto má určitou brzdnou dráhu. "Chodci musejí dát řidičům jasně najevo, že chtějí na přechod vstoupit. Pokud chodec do vozovky skočí, řidič nemá šanci." podotkl Vémola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám