Hlavní obsah

Tři české vojáky v Afghánistánu zranila nastražená nálož

Právo, Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Tři čeští vojáci působící v afghánské provincii Lógar v pátek utrpěli zranění, když jejich vůz najel na nastraženou nálož. Zranění jednoho z nich jsou vážná. Oznámilo to ministerstvo obrany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Vozidlo najelo na výbušné zařízení krátce před druhou hodinou odpoledne afghánského času přibližně tři kilometry od základny Shank v provincii Lógar.

„Tři vojáci byli při incidentu zraněni. Jeden z vojáků rotmistr V.Š. (1978) byl zraněn těžce a dva vojáci rotný L.P. (1980) a rotmistr R.Š. (1971) utrpěli lehká zranění,“ sdělila médiím Jana Růžičková z generálního štábu

Vojákům byla po incidentu na místě okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně se podrobili lékařskému ošetření na základně Shank provinčního rekonstrukčního týmu. Těžce zraněný voják byl letecky transportován do polní nemocnice v Bagramu. Jeho stav je stabilizovaný a je mimo ohrožení života.

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo.com

 Náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Vlastimil Picek nařídil zabezpečit okamžitý převoz zraněného do České republiky, jakmile to jeho zdravotní stav dovolí.

V současné době jsou vyrozumívány rodiny zraněných vojáků.

V Afghánistánu zahynuli už tři čeští vojáci

V roce 2008 přišli v Afghánistánu o život dva čeští vojáci, o rok dříve zahynul jeden. Loni zemřel jeden voják v březnu a druhý v dubnu. Několik dalších vojáků bylo zraněno. [celá zpráva]

V listopadu loňského roku utrpěli tři čeští vojáci lehká zranění při obdobném incidentu, kdy jejich vůz najel na podomácku vyrobené výbušné zařízení. [celá zpráva]

Provinční rekonstrukční tým Logar

V afghánské provincii Logar působí od 19. března 2008 Provinční a rekonstrukční tým České republiky. Skládá se z vojenské a civilní části. Vojáci jsou umístěni na americké základně Shank.

Od února 2009 v Logaru působí 3. kontingent Armády České republiky pod velením podplukovníka Petra Procházky v počtu 275 vojáků a 12 civilistů, kteří nespadají pod armádu a v jejichž cele stojí Bohumila Ranglová. Kontingent tvoří velitelství, ochranné jednotky, Vojenská policie, jednotka civilně vojenské spolupráce (CIMIC), civilní část a logistické a zdravotnické zabezpečení.

Jádro 3. kontingentu tvoří vojáci 4. brigády rychlého nasazení. V Lógaru bude kontingent působit šest měsíců a poté jej vystřídá další.

Civilní část PRT představuje dvanáct odborníků vybraných Ministerstvem zahraničních věcí ČR, kteří zajišťují konkrétní rozvojové a rekonstrukční programy.

První dva kontingenty byly početně slabší, měly okolo 200 vojáků každý.

Podobné události potkávají české vojáky v neklidném Afghánistánu stále častěji; v říjnu 2008 bylo zraněno sedm vojáků, když se jejich kolona dostala do nepřátelské palby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám