Hlavní obsah

Novinářce íránského původu pracující pro BBC a Fox News hrozí v Íránu provaz

– Teherán
Právo, Vladimír Plesník

Roxanu Saberiovou (31), někdejší Miss Severní Dakota a novinářku s americkým a íránským občanstvím, obžalovala v pondělí před soudem v Teheránu prokuratura z toho, že pronikla mezi íránské vysoké vládní úředníky a shromažďovala informace pro americkou CIA. Za špionáž jí hrozí trest smrti oběšením.

Foto: Reuters

Roxana Saberi při reportáři ve městě Bám, které v roce 2004 zničilo zemětřesení

Článek

„Při prvním líčení přednesla svou obhajobu,“ sdělil Alí Rezá Džamšídí, mluvčí Revolučního soudu, který se zabývá záležitostmi národní bezpečnosti. Současně potvrdil, že rozsudek se očekává nezvykle rychle: „Bude vynesen během příštích dvou tří týdnů.“

Prodal jí víno a pak ji udal

Zpočátku to vypadalo na banální případ. Na sklonku ledna Roxanu zatkli, protože koupila v Íránu zakázaný alkohol. „Řekla mi, že koupila láhev vína. Člověk, který ji mé dceři prodal, ji pak udal,“ potvrdil rozhlasu NPR její otec Réza Saberi, který jí směl deset dní po zatčení zatelefonovat a týden před zahájením soudu ji navštívil v obávaném vězení Evin v Teheránu.

V březnu přišly íránské úřady s novým obviněním vůči ženě, která v zemi žije od roku 2003 – vypršela jí údajně novinářská akreditace. O několik týdnů později se připojila špionáž.

Saberiová, dcera íránského otce a japonské matky, vyrůstala ve městě Fargo v Severní Dakotě. V roce 1997 získala korunku tamní královny krásy a postoupila do celostátního finále. Na univerzitě vystudovala publicistiku a politické vědy. „Všechno mi vycházelo,“ svěřila se po volbě miss místním novinám.

Vzkaz Obamovi?

V Íránu pracovala  pro britskou BBC a americkou televizi Fox News. „Netlačila se do popředí. Velmi tvrdě pracovala, je tichá, dokonce až plachá,“ řekla listu Die Welt íránská novinářka, která ji osobně zná. „Neinformovala nijak přehnaně kriticky. Své mohl sehrát fakt, že je zranitelná: je žena, svobodná, v Íránu, bez rodičů.“

Případ Saberiová v sobě skrývá víc než tuctovou justiční kauzu. Sledují ho s mimořádnou pozorností americká média. Prezidentu Barackovi Obamovi není proti mysli ukončení doby ledové mezi oběma státy. Svým videoposelstvím, v němž se na Teherán obracel s nabídkou ke sblížení, to dal najevo.

„Navíc před červencovými prezidentskými volbami mohou zastánci tvrdé linie zabít dvě mouchy jednou ranou – ukázat USA i umírněnější části politiků, že třímají moc pevně v rukou. Co se nabízí výhodnějšího než si došlápnout na americkou královnu krásy?“ ptal se reportér britské televize Sky News

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám