Hlavní obsah

Bém: Za odložení radaru stihne odplata Lisabon

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský primátor Pavel Bém se ve čtvrtek opřel do vlády premiéra Mirka Topolánka. Bémovi vadí, že kabinet nebyl schopen získat podporu pro schválení radarových smluv a stáhl je z pořadu schůze Sněmovny. Bém uvedl, že si za této situace nedovede představit žádné vstřícné kroky při schvalování Lisabonské smlouvy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Pavel Bém.

Článek

"Skutečnost, že Vláda ČR nezískala podporu pro schválení mezinárodních smluv o umístění prvků protiraketové obrany USA na území ČR, mě hluboce zklamala," uvedl Bém v tiskovém prohlášení. Právě přednostní ratifikaci radarových smluv si ODS na kongresu dala jako jednu z podmínek podpory Lisabonu.

Vláda se na svém úterním mimořádném jednání rozhodla obě radarové smlouvy z pořadu sněmovní schůze stáhnout, neboť se důvodně obávala, že kvůli nemocnýcm poslancům a neúčasti několika ministrů by mohly být obě smlouvy smeteny opozicí ze stolu [celá zpráva].

"Neznamená to, že by ratifikace končila," řekl k rozhodnutí kabinetu premiér Topolánek a dodal, že česká vláda bude s americkou administrativou dál jednat.

Vstřícné kroky ODS si nedokážu představit

Pražský primátor a Topolánkův soupeř na posledním kongresu občanských demokratů tvrdí, že "v nastalé situaci, kdy byly radarové smlouvy staženy ze Sněmovny, si nedokáže představit žádné vstřícné kroky ze strany ODS směrem k "Lisabonu".

Bém tím naráží na skutečnost, že Lisabonská smlouva, která Sněmovnou prošla v únoru, zatím nebyla projednána v Senátu. Právě v horní komoře nemůže být smlouva přijata bez podpory alespoň sedmi senátorů za ODS. Senátoři přitom její ratifikaci podmiňují přijetím prováděcích novel jednacích řádů obou komor parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci schválili Lisabonskou smlouvu

Sněmovna ve středu schválila lisabonskou smlouvu, která má reformovat fungování rozšířené EU. Pro přijetí dokumentu hlasovalo 125 ze 197 přítomných poslanců....

Vláda takticky vzala zpět smlouvy s USA o radaru

Česká vláda se po večerní poradě rozhodla vzít zpět obě smlouvy se Spojenými státy o umístění amerického radaru na území ČR. Při mimořádném vystoupení v České...

Výběr článků

Načítám