Hlavní obsah

Nejbohatším mužem je Gates, Čech Kellner si polepšil na 76. místo

• Aktualizováno

Bill Gates je opět nejbohatším mužem na světě. Loni jej ze žebříčku miliardářů, který každoročně sestavuje časopis Forbes, sesadil investor Warren Buffett, letos mu však opět vévodí. Buffet je letos druhý. Nejbohatší Čech Petr Kellner si v žebříčku polepšil, když poskočil z 91. na 76. příčku, přitom ale na majetku tratil.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bill Gates má nejvíce miliard dolarů na světě.

Článek

Hodnotu Gatesova majetku Forbes odhadl na 40 miliard USD (asi 880 miliard Kč). Mezi nejbohatšími lidmi světa jsou však i oběti, které má na svědomí globální krize. Počet miliardářů se tak proti loňskému roku snížil o třetinu na 793 a jejich celkový majetek klesl o polovinu na 2,4 biliónu dolarů.

Petr Kellner
Je to nejbohatší Čech, jehož jmění je odhadováno na 9,3 miliardy dolarů (cca 150 miliard korun). V loňském roce se mu podařilo spojit jeho finanční skupinu PPF s italskou pojišťovnou Generali. Vznikla tak nejsilnější pojišťovací firma ve střední a východní Evropě s hodnotou 5,1 miliardy eur. Kellner dostal 1,1 miliardy a 49 % podniku.
Patří mezi nejznámější Čechy vůbec, přesto není k vidění na veřejnosti. Nikdo neví, kde vlastně žije, kde chodí jeho děti do školy.

Mezi ženami je nejbohatší Alice Waltonová z rodiny, které patří americký obchodní řetězec Wal-Mart. Alice Waltonová s majetkem 17,6 miliardy dolarů obsadila 13. příčku, hned za ní skončila další členka rodiny Waltonů, Christy Waltonová.

"Také nejbohatší lidé světa v loňském roce většinou zchudli, stejně jako my ostatní," komentuje vývoj Forbes s ohledem na globální recesi. Celkově se počet miliardářů kvůli krizi proti loňskému roku snížil o třetinu na 793 a jejich celkový majetek klesl o polovinu na 2,4 bilionu dolarů.

Miliardáři na seznamu Forbesu pocházejí z 52 zemí. Nejvíce, 359, jich je z USA. Evropa má v žebříčku 196 zástupců, Asie 130, Blízký východ a Afrika společně 58 a Latinská Amerika 50.

Jeden Čech, žádný Slovák

V žebříčku není uveden žádný Slovák a kromě Kellnera ani žádný jiný Čech.

Newyorský starosta Michael Bloomberg patří k několika málo zástupcům v žebříčku, jejichž majetek loni navzdory krizi vzrostl. Mediální magnát loni zvýšil svůj majetek o 4,5 miliardy dolarů na celkových 16 miliard a obsadil v žebříčku 17. příčku.

Nejmladším miliardářem je pětadvacetiletý princ Albert von Thun und Taxis na 318. příčce. Loňský nejmladší miliardář, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg (24) letos ze seznamu vypadl, napsala agentura DPA.

Na osmé místo ze čtvrtého se propadl indický ocelářský magnát Lakshmi Mittal, který je majitelem největší ocelárenské skupiny na světě ArcelorMittal, a vlastní také bývalou ostravskou Novou huť. Jeho majetek Forbes odhaduje na 19,3 miliardy, loni to bylo 45 miliard dolarů.

První desítka boháčů:
PořadíJménoMajetek (v mld. dolarů)ZeměPůvod majetku
1.Bill Gates40USAMicrosoft
2.Warren Buffett37USABerkshire Hathaway
3.Carlos Slim Helú35MexikoTelmex
4.Lawrence Ellison22,5USAOracle
5.Ingvar Kamprad22ŠvédskoIkea
6.Karl Albrecht21,5NěmeckoAldi
7.Mukeš Ambani19,5Indiepetrochemie
8.Lakshmi Mittal19,3Indieocel
9.Theo Albrecht18,8NěmeckoAldi
10.Armancio Ortega18,3ŠpanělskoZara
76.Petr Kellner6ČeskoPPF
Zdroj DPA

Reklama

Výběr článků

Načítám