Hlavní obsah

Zemřel zakladatel Lidové fronty pro osvobození Palestiny Habbáš

AMMÁN

V jordánském hlavním městě Ammánu zemřel v sobotu ve věku 81 let na srdeční infarkt zakladatel Lidové fronty pro osvobození Palestiny (PFLP) Georges Habbáš. Informovaly o tom světové agentury. PFLP se stala jednou z nejradikálnějších složek palestinského hnutí odporu. Habbáš ji vytvořil v roce 1967 v Sýrii.

Článek

Ideologicky se PFLP hlásila k marxismu-leninismu a jako metodu činnosti svého boje si zvolila především teroristické akce. V roce 1971 PFLP sice vstoupila do Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Jásira Arafata, ale nikdy například neuznala mírové dohody podepsané s Izraelem v Oslu v letech 1993 a 1995.

Vztahy OOP a PFLP byly napjaté a PFLP několikrát oznámila, že odchází z výkonného výboru OOP. V červnu 2002 EU zařadila PFLP na seznam teroristických organizací.

PFLP pod vedením Habbáše také neblaze proslula únosy letounů. Již v roce 1968 její komando uneslo izraelské letadlo do Alžíru, v září 1970 byla PFLP autorem únosu pěti letadel do Jordánska, který vyvrcholil bojem mezi Palestinci a jordánskými vojsky a odchodem palestinského hnutí odporu z Jordánska. Od roku 1972 se zaměřila na útoky v Izraeli.

Habbáš, který žil v Damašku, v 70. a 80. letech několikrát navštívil Československo. V 90. letech odmítl vrátit se na palestinská autonomní území i přes povolení, které dostal od izraelských úřadů. V dubnu 2000 podal kvůli zdravotním potížím demisi na funkci šéfa PFLP. Poté se odstěhoval do Jordánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám