Hlavní obsah

Znojemské vinobraní se letos poprvé protáhne na tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojemské historické vinobraní si lidé letos mohou poprvé užít tři dny, tedy do neděle. Dosud festival vína a zábavy začínal v pátek a končil v sobotu, letos se protáhne od 11. do 13. září. Na neděli nebude potřeba vstupenka a město chce lidem nabídnout speciální zážitky, uvedl ve čtvrtek ředitel pořádající Znojemské besedy František Koudela.

Foto: Profimedia.cz

Nejen o víně, ale také o zábavě bude i další ročník Znojemského vinobraní. Ilustrační foto

Článek

„V neděli lidé budou moct navštívit podzemí, celý den bude hrát cimbálová muzika, nasměrujeme lidi do přírody v okolí Znojma," uvedl Koudela. Ti, kteří ve Znojmě v neděli zůstanou, mohou letos také splouvat Dyji, pro vodáky jsou postavené skluzavky, aby nemuseli lodi přenášet. „V případě zájmu mohou dojet až na Nové Mlýny," doplnila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Další novinkou je program s názvem Poznávejte víno všemi smysly. „Znojemsko je typické třemi odrůdami, a to veltlínským zeleným, sauvignonem a ryzlinkem rýnským. Lidé budou soutěžit, a když uspějí, dostanou zdarma ochutnávkový vzorek vína. Nebude to soutěž s vínem, ale o víně. Například při zkoušce sluchu dostanou sluchátka s vážnou hudbou a podle původu hudby by měli určit, k původu kterého vína se ukázka vztahuje," vysvětlil Koudela.

U rotundy sv. Kateřiny bude také již tradiční velký stan, kde nabízejí svá vína vinaři z VOC Znojmo. „Loni se vypilo 8200 lahví, letos chystáme soutěžní anketu, kdo nejlépe určí, kolik se jich vypije letos," uvedl Koudela.

Novinkou je letos také vinný trh přímo v centru. Šest vinařství včetně rakouských kolegů z Retzu zde bude nabízet víno a posezení bude nejen na lavičkách, ale také na balících slámy, půjde postát u vinných sudů. „Občerstvení se bude prodávat takové, aby odpovídalo nabízeným vínům," sdělil Koudela.

Budou se rozhazovat zlaťáky

V historickém centru Znojma bude rozmístěných 370 stánků, 10 scén s muzikou či historicko-divadelními představeními, jedna bude speciálně pro děti. Pro návštěvníky je připravený jako každý rok průvod s téměř 500 lidmi v pátek večer se světelnými efekty a průvod za denního světla v sobotu. „Navazuje na tradici příjezdu českého krále Jana Lucemburského," připomněl Koudela.

Členové průvodu budou letos také mezi diváky rozhazovat speciálně vyražených 7000 mincí. „Z nich je 100 zlatých. Ti, kdo je získají, je mohou vyměnit za vstupenky na příští rok," poznamenal Koudela.

Vinobraní je největší vinařskou akcí v Česku, v posledních letech přijíždí okolo 70 000 lidí. Letos se termín opět sešel s Pálavským vinobraním v Mikulově. „Ale nevnímáme se jako konkurence. Do Mikulova i k nám jezdí tolik lidí, že už je často problém sehnat ubytování, posilují se vlaky a autobusy. Jsou lidé, kteří mají rádi Znojmo, kteří mají rádi Mikulov a někteří stráví jeden den u nás a jeden den u nich. Nesoupeříme a snažíme se lidem nabídnout kvalitní program," upřesnil Koudela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám