Hlavní obsah

Zimní výstup na Helfštýn přilákal rekordní počet turistů

Právo, Miroslav Hradil

Rekordní počet turistů přilákal v sobotu letošní 37. ročník zimního výstupu na středověký hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku. Do areálu historické památky, která byla hlavně dopoledne zahalena do mlžného oparu, jich přišlo celkem 2 916. Dosavadní rekord platil z roku 2011, kdy na hrad vyšlapalo první lednovou sobotu 2 072 turistů.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Zimního výstupu na Helfštýn se letos zúčastnil rekordní počet turistů.

Článek

„Zájem nás velmi těší, účast byla skvělá. Zapomenout přitom nelze ani na to, že do oficiálního počtu účastníků jsme započítali jen ty, kteří si koupili vstupenky. Menší děti, kterých také přišlo s rodiči poměrně dost, měly vstup na hrad zdarma. I s nimi činil počet příchozích určitě tři tisíce,“ řekl Právu jeden z hlavních pořadatelů akce Jiří Švec z Přerova.

Sešli se tu podle něj turisté nejen z blízkého okolí, ale například i z Karviné, Bohumína, Uherského Hradiště, Zlína, Ostravy, Otrokovic, Pardubic, Plzně i řady dalších míst. „Objevila se i parta ze slovenské Prievidze,“ poznamenal Švec.

Pomohlo i teplé počasí

Na rekordním počtu lidí, kteří se výstupu zúčastnili, má zřejmě svůj podíl i nedostatek sněhu na horách. „Původně jsme tento víkend chtěli jet na běžky, ale prakticky není kam, a tak jsme využili možnost jít na Helfštýn. Vůbec přitom nelitujeme, je to skvělá akce,“ svěřil se Právu Mirek Chládek z Olomouce, který na hrad dorazil s manželkou a synem.

„Akce, kterou každoročně pořádá první lednovou sobotu Klub českých turistů, je zajímavá mimo jiné tím, že je vlastně vždy jedinou příležitostí, kdy může veřejnost hrad navštívit v době od konce listopadu do počátku března,“ připomněl helfštýnský kastelán Jan Lauro.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

V hradní kovárně mohli příchozí spatřit i kastelána Jana Laura.

Ten také se svým pomocníkem Jindřichem Klímou připravil pro příchozí překvapení. V hradní kovárně na třetím nádvoří koval jako dárky hlavně pro dětské návštěvníky zdarma různé drobnosti, zejména podkovičky a lístečky. Zájem o ně byl obrovský.

„Zimní výšlap na Helfštýn zatím nikdy neměl žádný doprovodný program a říkal jsem si, že je to škoda. A co jiného turistům nabídnout, než to, co k Helfštýnu neodmyslitelně patří, tedy kovářství,“ uvedl kastelán s tím, že k výrobě dárků posloužil materiál, který na hrad dostali darem ze šrotu.

Akce pro všechny turisty

„Výšlap na Helfštýn je nádhernou tradicí, místem, kde se mohou lidé setkat po Vánocích a cestou si příjemně popovídat,“ sdělil Právu starosta Lipníka nad Bečvou Miloslav Přikryl (Unie pro Lipník), který tentokrát na hrad přišel spolu se skupinou kamarádů z Lipníka přes chatovou osadu Dříň. Celkem našlapali zhruba 19 kilometrů.

„Každý si může zvolit trasu podle své kondice. Hodně lidí volí tradičně cestu od nádraží Českých drah v Lipníku, odkud je to na hrad přibližně pět kilometrů. Někteří vycházejí jen z blízkého Týna nad Bečvou, ale ti nejzdatnější se na Helfštýn vydali i letos pěšky po hřebeni z Teplic nad Bečvou, Hranic nebo z Přerova,“ uvedl Švec.

Pohnutky k účasti na akci mohou být podle něj různé. Někteří lidé chtějí udělat něco pro své zdraví a shodit třeba i nějaké to přebytečné kilo při delší túře zimní krajinou, jiní vítají příležitost udělat si menší výlet na hrad. „Někoho lákají i pěkné pamětní diplomy, razítka či odznaky, které mohou získat. I letos byly nové,“ dodal Švec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám