Hlavní obsah

Zámek Holešov se probouzí k životu

Novinky, Martina Žáčková

Zámek Holešov na Kroměřížsku byl pro návštěvníky léta zavřený, nyní se ale opět probouzí k životu. Přijďte si prohlédnout jeho renovované sály, projet se na lodičkách po vodních kanálech v zámeckém parku nebo se seznámit s dílem slavného Alfonse Muchy.

Článek

Ani mnozí obyvatelé východní Moravy netuší, jaký skvost se v Holešově – malém městě na úpatí Hostýnských vrchů – ukrývá za zdmi zámeckého areálu. Zatímco zvenčí ještě průčelí raně barokního zámku zdobí starší fasáda, uvnitř vás uvítá upravené nádvoří s novou kašnou.

Poté co zámek před pěti lety od dřívějšího majitele koupilo město a začalo investovat do jeho opravy, se rozzářilo novotou také přízemí a část prvního poschodí. Celý zámek ožívá už během rekonstrukce nejrůznějšími kulturními programy.

Zve na Muchu

Největším současným lákadlem je výstava „Alfons Mucha – Holešov 2010“. V zámku je k vidění až do 26. září. Pořadatelům se podařilo shromáždit sedm desítek děl, představujících průřez tvorbou tohoto věhlasného malíře. Součástí expozice je i promítací sál, kde můžete zhlédnout filmový dokument o slavném tvůrci.

„Na své si přijde laická i odborná veřejnost. Máme tu totiž také unikátní věci, z nichž některé dokonce nebyly nikdy v České republice vystaveny. Je to možné díky tomu, že vedle řady českých galerií nám díla půjčili i soukromí sběratelé, kteří své sbírky běžně neprezentují. Jeden z nich dokonce zapůjčené dílo koupil teprve nedávno v zahraničí, takže v České republice má premiéru,“ prozrazuje Pavel Chmelík, ředitel Městského kulturního střediska Holešov, pod které zámek patří.

Vedle toho můžete vyrazit na prohlídku zámku s průvodcem. K vidění jsou sice většinou „jen“ prázdné místnosti bez mobiliáře (zařízení bylo v 50. letech kompletně rozkradeno), na druhou stranu se však dostanete i do prostor, které jsou jinde nepřístupné.

Na lodičkách můžete jezdit v parku

Nevynechejte ani příjemnou poznávací procházku v okolí zámku. Je obklopen jedinečným, rozsáhlým parkem francouzského typu, který volně přechází do anglické obory o rozloze 62 hektarů.

Jeho součástí je systém vodních kanálů ve tvaru Neptunova trojzubce a Růžová zahrada s pomníkem rodáka, hudebního skladatele F. X. Richtera. Po kanálech si můžete nově vyjet i na půjčené loďce.

Na zámku se pravidelně konají doprovodné akce a atraktivní programy. Například od 23. do 26. září se tu uskuteční první ročník hudebního festivalu Musica Holešov, jehož garantem a patronem je renomovaný český klavírista Karel Košárek. Díky němu se v Holešově představí řada hvězd v čele s mezzosopranistkou Magdalenou Koženou a houslistou Pavlem Šporclem.

Jen pár dní poté, co skončí výstava Alfonse Muchy, oživí zámecké sály výstava tvorby Borise Jirků. A na 30. října se chystají oblíbené podvečerní a noční prohlídky.

Prohlídky na zámku Holešov

denně mimo pondělí v 10, 13 a v 15 hodin. Výstavy otevřeny denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Půjčovna loděk na objednání.

Ve sklepení zámku funguje hudební New Drive Club.

Zajímavosti v okolí

V sousedních Rymicích si můžete prohlédnout malý skanzen nazvaný Soubor lidových staveb. Uvidíte, jak se žilo na vesnici východní Hané. K vidění je i dílna sedláře, kovárna či větrný mlýn německého typu přenesený z nedalekých Bořenovic.

Jen pár kilometrů od Holešova se zvedají Hostýnské vrchy s dominantou – proslulým poutním místem Svatý Hostýn. Hostýnské vrchy jsou rájem cyklistů. Užijte si vyjížďku po nové Hostýnské magistrále, která nabízí 52 kilometrů značených tras.

Reklama

Související témata:

Související články

Za folklórem a tradicemi do Strážnice

Dveře domů tady zůstávají otevřené, nic se neděje ani když si zapomenete zamknout na ulici auto, a malovaný vchod má i místní nádraží. Strážnice a její okolí...

Výběr článků

Načítám