Hlavní obsah

Z rozhledny Liduška je Brno jako na dlani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno jako na dlani mají turisté, kteří se vypraví na nově postavenou rozhlednu U Lidušky v Bílovicích nad Svitavou v Moravském krasu. Jde o devětadvacet metrů vysokou ocelovou stavbu stojící nedaleko místa, na němž spisovatel Rudolf Těsnohlídek 22. ledna 1919 našel odloženou sedmnáctiměsíční holčičku. Dívce zachránil život a pak se o ni postaral.

Foto: Vladimír Klepáč , Právo

Nová rozhledna U Lidušky v Bílovicích nad Svitavou.

Článek

Příběh se stal doslova legendou. O pět let později byl na Těsnohlídkův popud postaven v centru Brna Vánoční strom republiky a pod ním se uskutečnila sbírka na děvčátko. Z vánoční sbírky se stala tradice.

Obec na výstavbě železné konstrukce rozhledny pracovala od jara. Vybudování věže přišlo na šest milionů korun. Polovinu zaplatilo ministerstvo pro místní rozvoj, zbytek dala radnice.

Lidé mohou na věž přispět tím, že si pomyslně koupí schod na rozhledně, za příspěvek bude označen cedulkou s dárcovým jménem. Zatím mají zájemci zamluveno zhruba dvacet schodů. Na vrchol věže jich ale vede přibližně sto.

Další výletní cíl

Bílovicko je básníkem Stanislavem Kostkou Neumannem opěvovaný kraj lesů, vod a strání a dějiště známých pohádkových příběhů o chytré lišce Bystroušce. Chvíli se uvažovalo o tom, že rozhledna bude pojmenovaná po ní, nakonec ale zvítězil návrh U Lidušky. Dívenka díky svému zachránci prožila spokojený život. Jmenovala se Ludmila Chybíková (1918–1997), byla dcerou služky a ruského vojenského zajatce, provdala se do Prahy a vychovala čtyři děti.

Rozhledna U Lidušky je další zajímavou vyhlídkou na severním okraji Brna. Nedaleko ní lze navštívit například v Brně Soběšicích rozhlednu na Ostré horce nebo v Adamově na Blanensku rozhlednu Alexandrovka. Velký zájem je i o věž na Babím lomu u Lelekovic.

Rozhledna Šance je nyní přitažlivější

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám