Hlavní obsah

Vznik státu mohou lidé slavit turistikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo nechce trávit výročí vzniku Československa pouze pasivním odpočinkem, může na Moravskoslezku vyrazit na turistický pochod na Javorový vrch či navštívit Národní památník II. světové války v Hrabyni na Opavsku. Při příležitosti státního svátku 28. října lákají návštěvníky i další památky. Zámky v Raduni, Hradci nad Moravicí či v Kuníně mohou děti navštívit bezplatně. Stejný model zvolil i správce Dolu Michal v Ostravě-Michalkovicích.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Raduň mohou děti navštívit bezplatně.

Článek

Turistická chata na Javorovém vrchu byla sice otevřena v červnu 1895, Klub českých turistů ale oslavy výročí jejího otevření spojil právě se státním svátkem 28. října. „Předpokládáme účast okolo 500 lidí. Záležet ale bude na počasí. Začátek je naplánovaný na 10:00 na Javorovém vrchu," uvedl za pořadatele akce Jan Sládek.

Dodal, že je již tradicí, že turisté výročí otevření chat spojují se státními svátky. „Původně jsme to chtěli udělat 28. září. To ale nevyšlo, takže jsme akci o měsíc posunuli," upřesnil Sládek.

Součástí akce bude uvedení turistického činovníka Theo Hepnera do Síně slávy české turistiky. Hepner byl prvním předsedou Klubu československých turistů (KČST) v Třinci založeného 30. března 1924. „Nechal například postavit turistickou chatu Ostrý na vrchu Ostrém," připomněl Sládek. Třinečtí turisté obdrží při této příležitosti pamětní desku, která bude instalovaná právě na chatě Ostrý.

V Hrabyni zpřístupní i symbolický hřbitov

Mimořádnou komentovanou prohlídku připravili pracovníci Národního památníku II. světové války v Hrabyni na Opavsku. Zájemci si budou moci zdarma prohlédnout expozici Doba zmaru a naděje, která připomíná zásadní politické i vojenské zvraty II. světové války s ohledem na české a československé dějiny.

Při této příležitosti památník zpřístupní symbolický hřbitov, na němž se nachází 18 000 destiček se jmény padlých vojáků, kteří zemřeli při ostravské operaci na jaře roku 1945, a civilistů, kteří zahynuli nebo byli umučeni během války. „Hřbitov je v běžném provozu veřejnosti nepřístupný," uvedla mluvčí památníku Romana Cieslarová. Dodala, že prohlídky ve středu 28. října začnou v 15:00.

Na zámek i do dolu

Návštěvníky chtějí přilákat i další památky. Zámky v Raduni, Hradci nad Moravicí či v Kuníně mohou děti do 18 let navštívit bezplatně. „Dospělé průvodce na zámku vystřídají na určitou dobu malé děti, které provedou své vrstevníky zámkem," řekl kastelán kunínské památky Jaroslav Zezulčík.

V Dole Michal budou mít ve středu děti a mládež do 18 let vstupné zdarma. Prohlídky budou začínat od 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám