Hlavní obsah

Velký Javorník v Beskydech má novou rozhlednu

Turistům se ve čtvrtek otevřela nová dřevěná rozhledna na vrcholu Velkého Javorníku nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm v Beskydech. Je vysoká téměř 26 metrů a jsou na ní dvě vyhlídkové plošiny. Celoročně bude turistům přístupná zdarma.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nová rozhledna s výhledem na Beskydy bude přístupná zdarma.

Článek

Specialista ochrany přírody z krajského ředitelství Lesů ČR ve Frýdku-Místku Václav Langer řekl, že se firma rozhodla postavit rozhlednu na Velkém Javorníku, protože už tam v minulosti jedna stála.

V 60. letech minulého století ale byla kvůli špatnému stavu zbourána. Inspiraci pro vzhled nové rozhledny si stavitelé vzali z místní valašské architektury, například dřevěných zvoniček.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Rozhledna na Velkém Javorníku bude cílem nejen pěších turistů, ale i cyklistů.

Rozhledna byla postavena za tři měsíce. „S výstavbou se začalo na konci loňského roku, kdy se stihly udělat betonové základy, a v letošním roce od konce května postupovala výstavba vlastní dřevěné části. Během tří měsíců dřevěná konstrukce byla postavena,“ řekl Langer.

Více o Velkém Javorníku

Velký Javorník je vysoký 918 metrů. Je nejvyšším vrcholem Veřovických vrchů, nejzápadnějšího předhůří Moravskoslezských Beskyd. Je z něj rozhled na beskydské vrcholy Lysou horu, Smrk, Kněhyni či Radhošť, ale vidět je i Ostravsko nebo Jeseníky.

Turisté se na vyhlídku dostanou zdarma. „Od samého počátku počítáme s tím, že rozhledna bude celoročně volně přístupná,“ řekl Langer. Může se ale podle něj stát, že bude vyhlídková věž na nějakou dobu uzavřená například v zimě, když bude velká námraza nebo velké množství sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám