Hlavní obsah

Ve vyškovském Dinoparku se nově projedete nad hlavami pravěkých gigantů

Právo, Petr Kozelka

Koho z nás ještě nikdy nenapadlo, jaké by bylo být jen nenápadnou zlatou muškou a shlížet nepozorovaně z výšky na svět. Přesně takovou možnost nyní dostanou návštěvníci vyškovského Dinoparku, neboť nad světem prehistorických obrů se budou moci projet na visuté lanové dráze Dinobike.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová lanovka poskytuje návštěvníkům pohled na areál z jiné perspektivy.

Článek

Při více než 300 metrů dlouhé pouti budou turisté moci vidět svět dinosaurů z ptačí perspektivy, nová lanovka totiž vede až 11 metrů nad zemí. „Přicházíme s nějakou novinkou každý rok. Letos je to Dinoakvárium, což je 3D kino, a hlavně visutá lanová dráha, po které se jezdí ve speciálně upravených kolech. Trať je 312 metrů dlouhá, v nejvyšším bodě má 11 metrů, takže díky tomu můžete vidět dinosaury z úplně jiného pohledu. Když se podíváte dolů, je to opravdu zážitek,“ řekl Právu marketingový manažer Dinoparku Milan Choulík.

Nosné lano je ukotveno na 16 sloupech tak, aby se minimálně prověšovalo. Pro odvážlivce na speciálním kole, ve kterém napůl sedí a napůl leží, je tak šlapání přibližně stejně náročné. Možnost projet se nad hlavami veleještěrů je omezena minimálním věkem 12 let, výškou 150–200 centimetrů a maximální vahou 100 kilo.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na dráze lanovky se návštěvník pohybuje díky šlapání.

„Je to unikátní zařízení, vyvíjeli jsme ho dva roky, protože nikde nic podobného nefunguje, takže jsme neměli co okopírovat. Stovky hodin jsme strávili testováním, abychom dosáhli naprosté bezpečnosti,“ sdělil Choulík.

Na návštěvníky čeká 10 šlapacích kabinek. „Délka vyjížďky je mezi 10–15 minutami, záleží na tom, jak rychle člověk šlape. Cena za svezení je 100 korun. Je to sice dost peněz, ale kdybychom to nezpoplatnili, tak by se chtělo svézt tolik lidí, že bychom nedokázali zaručit tu čtvrthodinu výletu nad zemí,“ vysvětlil Choulík.

Dinopark funguje ve Vyškově už devět let v symbióze s menší zoologickou zahradou. Vstupenka do obou zařízení je společná a stojí 160 korun. Návštěvnost se pohybuje mezi 160–180 tisíci lidí za rok. Mezi Dinoparkem a zoo vozí lidi ekovláčky, zvažuje se i pořízení autobusů s otevřenou střechou pro letní sezónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám