Hlavní obsah

V srdci Slavkovského lesa leží dřevěný zámeček, Tajga i Smraďoch

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oním panským sídlem je lovecký zámeček Kladská, dnes hotel alpského stylu, Tajga je součástí národní přírodní rezervace Kladské rašeliny, pach sirovodíku prozrazuje přírodní rezervaci, dle nevábného odéru pojmenované Smraďoch.

Foto: Petr Hejna

Kladský rybník

Článek

Okolí nabízí další turistické zajímavosti, jako například Kyselé jezero, unikátní technickou památku, různé minerální prameny, nedaleko leží lázeňská města, zámky, i přírodní památka Křížky.

Pod Lysinou, druhým nejvyšším vrcholem Slavkovského lesa (982 m n. m.) se nachází osada Kladská. Léta pusté místo ožilo roku 1873, kdy kníže Otto Friedrich von Schönburg zu Waldenburg zakoupil rozsáhlé pozemky za účelem honitby. Při návštěvě vídeňské národopisné výstavy, představující národopis alpských zemí, ho prezentované budovy tak zaujaly, že je zakoupil, dal po částech přestěhovat a znovu sestavit u rybníka v jeho čerstvě pořízeném revíru.

Foto: Petr Hejna

Zámeček

Vyrostla zde „tyrolsko-alpská“ osada Glatzen, tvořená zámečkem a pilou, později dosud rovněž funkčním hostincem U tokajícího tetřeva, rentovním úřadem, budovami hospodářskými i pro personál. V roce 1963 jedno křídlo vyhořelo, ale bylo opět obnoveno.

Roku 1893 po smrti  kníže Otto Friedricha majetek zdědil Otto Sigismund Schönburg-Waldenburg, který zde založil i druhý největší revír v Čechách. Jeho život je spjat jak s láskou k přírodě, tak ženě neurozeného původu, herečce a zpěvačce Emilii Friederice Handschke, čímž výrazně porušil nepsané zákony šlechty. Přesto se stala jeho manželkou, dobu jejich společného života dokumentuje spousta fotografií na zastávkách v okolí zámečku i v něm samém.

Foto: Petr Hejna

Hrobka

Najdete je i cestou k nedaleké lesní hrobce tohoto muže na úbočí Lysiny, kde byl dle vlastního přání pohřben. Zajímavostí je, že roku 1907 daroval dva medvědy zámku v Českém Krumlově. A neradno zde skolit jelena bílé barvy, dle pověsti takto úspěšný lovec do roka zemře.

Lidé míří na Děčínsko za filmovými místy, láká je Pyšná princezna

Cestování

Přímo ze zámečku je vidět vodní plocha Kladského rybníka, u něhož začíná naučná stezka Kladská rašeliniště. Prakticky celá je bezbariérová, vede po poválkových chodníčcích a i když je „dlouhá“ zhruba dva kilometry, k vidění je toho cestou dostatek. Tucet informačních tabulí doplňuje nezbytné související poznatky. Rys ostrovid se sem opět vrátil kolem roku 1994, poslední zde byl dříve zastřelen roku 1708, vlk 1756 a medvěd již roku 1698.

Foto: Petr Hejna

Naučná stezka

Malebná je zejména dřevěná vyhlídka u rybníka Horní Bahňák, kolem Kladského rybníka lemuje Tajgu, okruhem pak se vrací k zámečku a Domu přírody Slavkovského lesa.

Toto informační centrum v působivé multimediální prezentaci seznamuje zajímavosti této oblasti, a holograficky promítaná malá víla opravdu vypadá jako živá, jen si sáhnout pro podávanou květinu.

Foto: Petr Hejna

V Domě přírody

Ani ne kilometr od Domu přírody lze po lesní silnici dorazit ke Kyselému jezeru, které je uváděno jako jedno z nejkyselejších evropských povodí s kyselostí v pH 3,68 - 4,39, takže i život v tamní vodě je značně limitován, najdeme zde řasy a sinice, ale i třeba larvy vážek, ba i obojživelníci, opojení láskou, se sem vydávají zjara pářit.

Protější Černý rybník, prošlý rekonstrukcí, připomíná spíše přírodní koupaliště.

Osm kilometrů severovýchodně, kousek za obcí Prameny, se nachází na hadcové skalce s trojicí kamenných křížů národní přírodní památka Křížky, chráněná především pro výskyt vzácných druhů.

Foto: Petr Hejna

Křížky

Hned naproti přes silnici je další národní přírodní památka - Upolínová louka pod Křížky, jak patrno porostlá upolínem evropským a chráněná i pro výskyt dalších rostlinných a živočišných druhů.

Foto: Petr Hejna

Vyhlídka z rozhledny

Pokud se někdo chce vydat po silnici dál, rozhodně by neměl minout dvanáct kilometrů vzdálenou kamennou, volně přístupnou rozhlednu na Krásenském vrchu.

I zde najdeme koryto Dlouhé stoky, unikátního technického díla, dlouhého 24 kilometrů, vybudovaného za účelem potřeby vody v důlní činnosti. Jejím zdrojem byl právě Kladský rybník. Zbudována byla již v letech 1531-1536, výškový rozdíl na její trase činil 223 metrů. Její vodu využívalo přes padesát rudných mlýnů.

Foto: Petr Hejna

Smraďoch

Zpět na Kladskou pak se nabízí volit variantu přes Bečov nad Teplou s pěkným zámkem, ukrývajícím vzácný relikviář. V Pramenech lze odbočit k výhledu na část PR Smraďoch. Krátká cesta lesem s finálním poválkovým chodníkem končí u dvou dřevěných vyhlídek na bublající bahenní sopku, vyvěrání plynu je provázeno i silným zápachem sirovodíku a toto prostředí je vskutku nehostinné, až smrtelné, pro neopatrné živočichy.

Rumburská loreta je nejsevernější na světě

Tipy na výlety

Pouhých osm kilometrů je to z Kladské do Mariánských Lázní, kde je možno navštívit muzeum v domě, v němž pobýval Goethe, blízko něj tryská zpívající fontána, a ještě blíž jsou Lázně Kynžvart s nádherným zámkem kancléře Metternicha.

Projít celý Slavkovský les je na delší výlet, samo blízké okolí Kladské však nabídne vše pro seznámení s tímto krajem - pár tipů, i s videem, nabízí i tento text.

Reklama

Výběr článků

Načítám