Hlavní obsah

Ústí nad Labem má novou vyhlídku

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ústí nad Labem vznikla další nová vyhlídka mezi Krásným Březnem a Neštěmicemi nedaleko Labe. Vybudována byla díky takzvanému participativnímu rozpočtu města, tedy o ní rozhodovali obyvatelé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyhlídka je přístupná z ulice Neštěmická kolem stejnojmenné základní školy a nabízí pohled na řeku Labe, na protilehlé obce Svádov a Olšinky a na samotné město Ústí nad Labem.

Labské údolí je v úseku mezi Ústím a Děčínem sevřené okolním kopcovitým terénem. Táhlý široký hřbet mezi Krásným Březnem a Neštěmicemi je zakončen tzv. ostrožnou, zvanou Kanon. A právě na vrcholu toho vrchu, jehož původní název zněl Račí hora, vznikla Vyhlídka Františka Málka.

Vyhlídka nese jméno známého ústeckého turisty, který byl mezi prvními deseti nadšenci, kteří získali diamantový odznak za navštívených 100 rozhleden. Od roku 1981 se opakovaně podílel na opravě ústecké Erbenovy vyhlídky a bojoval též za záchranu výletního zámečku Větruše. Vynikal mimo jiné detailní znalostí krajiny, kterou navštívil. Stal se členem síně slávy organizované turistiky.

Zámek v Chotěbuzi půlstoletí chátrá

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám