Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na adventní zabíjačku, ochutnejte lidovou kuchyni

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O druhém adventním víkendu se budete moci pořádně najíst. A to, ať už holdujete masu, sladkému nebo rostlinné stravě. V Praze můžete ochutnat veganské speciality, stejně tak dobroty z kapra. Na zabijačku lákají Malešov i Třebíč. Lidovou kuchyni nabídne třeba trh ve Valašských Kloboukách.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Orientační závod

Chcete si o víkendu zasportovat trochu netradiční formou? Vyrazte na Mikulášský orientační závod, při němž musíte v dané oblasti najít kontrolní stanoviště, kde budete odpovídat na soutěžní otázky. O úspěchu tedy rozhoduje počet správných odpovědí, ale samozřejmě také čas. Více najdete zde.

Veganské Vánoce

Zajímáte se o životní styl a stravování, které je etické ke zvířatům i k přírodě? Vypravte se v neděli do Galerie Mánes, kde se uskuteční akce Veggie Vánoce. Načerpáte množství tipů na veganské dárky, chybět nebude široký výběr rostlinné gastronomie, kosmetiky, ale i tematické literatury, která vám třeba opět rozšíří obzory. Více informací naleznete zde.

V hlavní roli kapr

Přijďte ochutnat kapra tak, jak ho neznáte. Navštivte v neděli holešovický prostor Město Moře, kde budou připraveny ukázky mezinárodní kuchyně, kde bude hrát roli právě tradiční česká vánoční ryba. Součástí budou také přednášky, workshopy nebo hudební vystoupení. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Vánoční trh

Zámek Dobříš v sobotu ožije vánočním trhem. V desítce stánků pořídíte nejrůznější sváteční drobnosti, ať už jmelí nebo výrobky z keramiky či šperky. Na své si přijdou také mlsouni, kteří budou moci ochutnat třeba pečené sele, rybí speciality, perníčky, svařené víno nebo kávu z lokální pražírny. Více informací naleznete zde.

Středověký advent

Užijte si adventní víkend ve středověkém stylu. Vyrazte na tvrz Malešov, kde se kromě klasického svátečního trhu konají vepřové hody. Rožnit se bude celé prase, nouze nebude o jitrnice, jelita, ale ani o zimní pivní speciály. Vystoupí také dětský pěvecký sbor a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Adventní trhy

O druhém adventním víkendu můžete vánoční atmosféru nasát během adventních trhů v Prostějově. Připraveny budou desítky stánků s pestrým sortimentem řemeslných výrobků - vánočních ozdob, věnců, svíček a mnohého dalšího. Na své si přijdou i gurmáni, kteří budou moci ochutnat sladké i slané dobroty, ať už klobásy, sýry, bramboráky nebo třeba koblížky. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Výstava ledových soch

V Plzni budou až do konce ledna příštího roku vystaveny ledové sochy. Tématem je Cesta kolem světa a vy se tak budete moci podívat do nejzazších koutů planety a spatřit je v jejich ledové kráse. Mezi sochami bude například mayská pyramida Chichén Itzá, sydneyská opera, socha Krista Spasitele z Rio de Janeira nebo Socha svobody. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Trhy na hradě

Vánoční trhy si budete moci o víkendu užít v krásných kulisách hradu Loket. Těšit se můžete zejména na ukázky starých řemesel a zvyků, které se vážou k regionu Krušnohoří. Lokální kuchyni budete moci koneckonců také ochutnat. Atmosféru dokreslí flašinetář, regionální folklórní muzika, a budou se zpívat i koledy. Více informací naleznete zde.

Ústecký kraj

Vánoční prohlídky

Jak Vánoce slavila a prožívala šlechta, jaké tradice se držely a další zajímavosti se budete moci dozvědět během prohlídek zámku Duchcov, které se uskuteční v sobotu i neděli. Sváteční atmosféru nasajete i díky vyzdobeným interiérům a poslechnete si i o zvycích prostého lidu. Další informace zde.

Liberecký kraj

Na zámek

Svátečně vyzdobený zámek Frýdlant zve na tematické vánoční prohlídky. Dozvíte se při nich o tradicích a zvycích, zazpíváte si společně koledy, ale především se můžete těšit i na dobroty ze zámecké kuchyně. Můžete přinést také svoji originální vánoční ozdobu a přispět k vyzdobení místního vánočního stromku. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zahájení sezony

O víkendu proběhne ve Skiareálu Špindlerův Mlýn zahájení lyžařské sezony. Návštěvníci se mohou těšit na skipasy za speciální cenu, ale hlavně na bohatý doprovodný program, jenž čítá koncerty přímo na sněhu, tanec roleb, laserovou show nebo přehlídku nejlepších lyžařských instruktorů. Co dalšího vás čeká, najdete zde.

Pardubický kraj

Výstava betlémů

Pokochejte se během prosince lidovými betlémy. V Litomyšli si je můžete prohlédnout v chrámu Nalezení sv. Kříže. Betlémy jsou vyrobeny z lipového dřeva, papíru, kukuřičného šustí či keramiky a jsou přístupné vždy o víkendech. Více zde.

Vysočina

Adventní zabijačka

Pokud dáváte před voňavým cukrovím přednost spíše masu, vypravte se do Třebíče, kde se o druhé adventní neděli uskuteční zabijačka. Řezník vám předvede, jak se správně porcuje vepřové, samozřejmostí budou ochutnávky specialit, jitrnic, jelítek a podobně. Akci doplní jarmark nebo taneční vystoupení. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Jak využít odpad

Chcete svým blízkých nadělit nějaký originální dárek? Pak o víkendu navštivte tvořivou dílnu v Brně, kde se naučíte, jak využít odpad a proměnit ho v něco pěkného. V sobotu se bude vyrábět třeba bižuterie z plastových lahví, z kartonových krabic si zas vytvoříte pěkný box, do kterého později budete moci uložit nejrůznější věci. Anebo si rovnou zkuste vyrobit designové svítidlo. Detaily o akci najdete zde.

Olomoucký kraj

Přehlídka minipivovarů

Zapomeňte na svařák nebo medovinu. Druhý adventní víkendu si budete moci v Hranicích dát pivo. Na náměstí se totiž představí místní a regionální minipivovary a vy si tak budete moci najít svého favorita. Součástí budou také vystoupení, třeba stepařské, později zahraje také revival kapely Kabát. Více informací zde.

Zlínský kraj

Vánoční jarmark

Adventní trh nabídnou také Valašské Klobouky. Kromě nejrůznějších řemeslných výrobků si na něm připomenete lidové zvyklosti spojené s předvánočním svátečním období. K ochutnání bude množství valašských specialit, jako třeba kyselice, jehněčí a mnoho dalšího. Nebudou samozřejmě chybět vystoupení folklórních souborů. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Vánoční kluziště

Zima o sobě dává už poměrně vědět, a tak je čas užít si nějakých zimních radovánek. V Ostravě na Masarykově náměstí je opět postaveno kluziště, na kterém si můžete až do konce prosince zcela zdarma zabruslit. Pokud brusle nevlastníte, můžete si je na místě půjčit nebo si ty své vlastní nechat nabrousit. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám