Hlavní obsah

Tipy na víkend: Valašským Meziříčím zavoní guláš, jinde tradiční česká kuchyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend potěší všechny kulturní nadšence. Nabízí divadelní představení, hudební festivaly, ale také atraktivní výstavy. Zkrátka ale nepřijdou ani gurmáni. Kromě Gulášfestu mohou navštívit třeba také Pivobraní.

Foto: Profimedia.cz

Na guláši si o víkendu pochutnají návštěvníci Valašského Meziříčí.

Článek
Praha

Festival Divadelní Odysea

Od neděle do 30. července obsadí festival Divadelní Odysea na 10 dní tři pražské scény – Divadlo Hybernia, Loď Tajemství bratří Formanů a cirkusovou arénu souboru Sacra Circus v Zítkových sadech u Náplavky. Slavnostní zahájení proběhne v neděli v 16:15 a poté budou následovat tři představení. Program naleznete zde.

Don Giovanni ve Stavovském divadle

Další ročník stagiony Opery Mozart se ve Stavovském divadle koná do 17. srpna. Každý večer od 20:00 se odehraje představení opery Dona Giovanniho od Wolfganga Amadea Mozarta. Více čtěte zde.

Festivalové ozvěny

Do sobotního večera probíhají v kině Světozor oficiální ozvěny z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Není tedy třeba vyrazit mimo metropoli, abyste si vychutnali jedinečný kulturní zážitek. Do programu nahlédněte zde.

Středočeský kraj

Rakovnické cyklování

Rakovník zve na akci pro milovníky rychlostní, silniční, terénní nebo rekreační cyklistiky. Od pátku do neděle bude připraveno nejen několik závodů, ale i doprovodný program zahrnující koncerty a soutěže. Hlavní dění se soustředí na Husovo náměstí. Harmonogram akce uvidíte zde.

Staročeské hody v bylinné zahradě

V sobotu ochutnáte v Historickém centru a zahradách Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem pokrmy a nápoje podle receptů našich předků. Mezi 10:30 a 16:00 budou připraveny pohádky, přednášky a další program. Více se dočtete zde.

Jihomoravský kraj

Noční prohlídky na zámku Lednice

Noční prohlídky lednického zámku proběhnou v pátek a v sobotu formou divadelních scének. Krásy zámku, který je součástí Lednicko-valtického areálu, si tak prohlédnete doslova v jiném světle. Prohlídky začnou vždy od 20:00. Více zde.

Jihočeský kraj

Hudební festival v Českém Krumlově

Od 18. července do 16. srpna se do města sjedou špičky hudebního oboru. Mezinárodní hudební festival proběhne v zajímavých místech ve městě a v okolí a hlavně v prostorách hradu a zámku Český Krumlov. Uslyšíte klasickou hudbu, jazz, folklór i muzikál. O zahajovací galakoncert se postará Jonas Kaufmann. V sobotu se uskuteční Symfonický koncert k Roku české hudby. Program akce naleznete zde.

Večerní prohlídka zámku Kratochvíle

Kostel Narození Panny Marie u zámku Kratochvíle byl poprvé vysvěcen 22. července 1589 barským arcibiskupem Antoniem Puteem. Tuto událost připomene sobotní večerní prohlídka zámku. Začne ve 20:30. Bližší informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Za poklady Broumovska

Hudební festival hostí do konce prázdnin barokní kostelíky na Broumovsku. Devátý ročník nabídne koncerty nejen klasické hudby. V sobotu od 18:00 vystoupí v kostele Všech svatých v Heřmánkovicích České trio. Více hledejte zde.

Náchodské Pivobraní

Pivobraní v Náchodě proběhne v sobotu. Od 12:00 vystoupí kapely Nanovor, Vaťák (Kabát revival), Mother´s Angels, Heebie Jeebies, Flendrs nebo Mr. Cocoman. Hlavní hvězdou se stane Věra Špinarová. Ochutnáte pivo několika značek a můžete také zkusit štěstí v tombole. Více informací o akci čtěte zde.

Pardubický kraj

Program na zámku v Pardubicích

Východočeské muzeum v Pardubicích připravilo o víkendu program k výstavě Bomby nad Pardubicemi. U příležitosti 70. výročí prvního náletu spojeneckých vojsk na Pardubice představí Východočeský letecký archiv Čepí svoji činnost. Prezentovány budou fragmenty letounů 2. světové války. Zároveň můžete do neděle navštívit prodejní výstavu denivek v parkánu. Zámek je otevřen od 10:00 do 18:00. Více zde.

Jarmark na Veselém Kopci

Soubor lidových staveb Vysočina zve o víkendu na tradiční Veselokopecký jarmark. V obci Vysočina bude po oba dny od 9:00 do 16:00 připraven kulturní program. V prostředí muzea v přírodě budou mít návštěvníci příležitost si koupit výrobky řemeslníků, případně je sledovat při práci. Více hledejte zde.

Karlovarský kraj

Noční prohlídka Horního hradu

Další naučeně zábavnou prohlídku zažijete v Krásném Lese v sobotu. Ve 20:30 vás ohromí historické mystifikace, souboje předvede dvorní garda a šermíři a vše doplní ohnivé divadlo. Více se o akci dočtete zde.

Liberecký kraj

Návrat do středověku na hradě Trosky

Hrad v Rovensku pod Troskami zve na sobotní večerní a noční program Návrat do středověku. Program od 20:00 do 21:30 nabídne divadlo, šerm, ohňovou show a také překvapení. Hrad bude zpřístupněn od 18:00 do 23:30. Více hledejte zde.

Olomoucký kraj

Závod Czech Cycling Tour na Hané

Centrem 6. ročníku cyklozávodu bude tradičně Haná. Přijedou medailisté z olympijských her, mistrovství světa a další úspěšní jezdci. A jaké etapy jsou letos připraveny? Ve čtvrtek 1. etapa (časovka týmů) v Moravské Třebové na 20 kilometrů začne v 17:00, v pátek 2. etapa Olomouc – Mohelnice odstartuje v 13:30, v sobotu 3. etapa Zábřeh – Šternberk začne v 11:00 a v neděli 4. etapa Olomouc - Dolany startuje v 11:00. Více se dozvíte zde.

Vaření piva v Hanáckém skanzenu

V sobotu ožije Soubor staveb lidové architektury v Příkazech vařením piva. V Hanáckém skanzenu uvidíte od 10:00 na vlastní oči, jak se vaří pivo. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Festival Colours of Ostrava

Známý multižánrový hudební festival nabídne od čtvrtka do neděle na 10 scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů i divadel. Opět se zabydlí v Dolní oblasti ostravských Vítkovic. Do programu nahlédněte zde.

Malování světlem

Projekt Czech The Light přiveze v sobotu umělecké světelné instalace do ulic Ostravy. Při malování světlem vznikají neuvěřitelné fotografické efekty. Malování povede umělec  Andrej Boleslavský. Více čtěte zde.

Plzeňský kraj

Divadelní Plzeň

Živá ulice se dělí na tři bloky. Ten první je věnován pouličnímu divadlu z celé Evropy a koná se od čtvrtka do neděle v Šafaříkových a Křižíkových sadech. Každý den nabídne špičková představení. Páteční program začne v 16:00, sobotní v 17:00 a v neděli víkendový program zakončí představení ve 20:00. Od pátku do neděle navíc proběhne na náměstí Republiky související akce Za dveřmi je Plzeň, která do města přiveze žongléry, loutkaře a další umělce. Veškeré informace naleznete zde.

České hrady na Švihově

Druhým místem, kam doputuje 10. ročník oblíbené festivalové akce, bude hrad Švihov na Klatovsku. Festivalový areál se otevře v pátek v 18:00 a v sobotu v 10:30, první interpreti začnou hrát od 11:30. Užijete si třeba Mira Žbirku, Wanastowi Vjecy, No Name a mnoho dalších. Program si prohlédněte zde.

Ústecký kraj

Výstava o židovských památkách

Výstava Zničené židovské památky severních Čech 1938 – 1989 je do 27. července otevřena v Oblastním muzeu v Litoměřicích. Expozice mapuje přítomnost židovských komunit v severních Čechách a jejich pohnuté osudy, které se promítly i do devastace památek. Jejich zaniklou podobu dokumentují historické fotografie, které uvidíte na Mírovém náměstí o víkendu od 10:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Vysočina

Bitva o praNotorburg v Ledči nad Sázavou

Akční program v Ledči nad Sázavou začne v sobotu od 13:00, pravěká bitva pak v 15:30. Na louce pod Sechovem uvidíte lidová řemesla, středověké tržiště, ohňovou show a rytířský turnaj. Uslyšíte hudební skupiny Znouzecnost, A bude hůř, Koczkopes a Bubeníci. Více čtěte zde.

Oživené židovské město Třebíč

Kulturně-historická akce vás o víkendu seznámí s původním životem v židovském městě. Židovská čtvrť se vrátí do 30. let 20. století a uvidíte v ní modely historických šlapacích moskvičů a staromódní svatební šaty, uslyšíte muziku, ochutnáte staročeskou kuchyni a také spatříte noční město z věže. Program začne v pátek v 15:00 a skončí v neděli odpoledne. Bližší informace najdete zde.

Zlínský kraj

Gulášfest pro labužníky

Ve Valašském Meziříčí to o víkendu bude žít! Od čtvrtka do neděle město zavoní gulášem. V areálu letního stadionu si užijete jídlo i hudbu. Program ve velkokapacitních stanech začne vždy v 10:00. Poslechnete si koncert kapel Fleret, Ine Kafe, Lake Malawi nebo Alkehol. Program naleznete zde.

Putovní výstava Czech Press Photo

Jestliže vás víc než jídlo zajímají třeba fotografie, běžte si prohlédnout putovní výstavu 19. ročníku soutěže Czech Press Photo, kterou najdete v Galerii Kaple a Galerii Sýpka. Výstavu navštivte do konce prázdnin na zámku Žerotínů na zadním nádvoří. O víkendu je otevřeno od 13:00 do 17:00. Více zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám