Hlavní obsah

Tipy na víkend: Prohlédněte si korunovační klenoty, zatancujte si na hororovém plese

Novinky, kčt

U příležitosti stého výročí vzniku Československa si na Pražském hradě můžete zdarma prohlédnout české korunovační klenoty. Během vrcholící plesové sezóny si můžete zatančit třeba v Chebu na bále v retro stylu nebo v Závišicích nedaleko Kopřivnice na netradičním hororovém plese.

Foto: Novinky

Na Pražském hradě si můžete zdarma prohlédnout korunovační klenoty.

Článek
Praha

Korunovační klenoty

Ve Vladislavském sále na Pražském hradě se po celý víkend můžete zdarma podívat na české korunovační klenoty. Poprvé si je budete moci prohlédnout ze všech stran – spatříte tak i zadní stranu koruny se vzácným safírem ze Srí Lanky. Uvidíte také přilbu svatého Václava s jeho zbrojí a mečem. Podrobnosti zde.

Prohlídka krytu

Přijďte se podívat do prostor podzemního krytu Folimanka v ulici Pod Karlovem, který bude pro veřejnost zdarma přístupný v sobotu. Vybudován byl v období studené války jako úkryt pro civilní obyvatelstvo v případě ohrožení, jeho kapacita činí až 1300 osob. Více informací najdete zde.

Festival krátkých filmů

Letos již třináctý ročník festivalu Prague Shorts nabízí opět nejzajímavější krátké filmy z celého světa. V kině Světozor a kině Pilotů můžete zhlédnout snímky z mezinárodní soutěže nebo ze sekce #followme věnované moderním technologiím. Můžete si také vyzkoušet brýle s virtuální realitou. Další informace zde.

Středočeský kraj

Vestecký masopust

Přijďte se podívat na vesnický masopust. Ve Vestci nedaleko Jesenice u Prahy se koná v sobotu v areálu místního sportoviště. Můžete se podívat na ukázky zpracování vepřového masa a výroby jitrnic, poslechnout si kapelu Šumaři a zúčastnit se průvodu masek obcí. Podrobnosti naleznete zde.

Undergroundový festival

Máte rádi českou undergroundovou hudbu? V tom případě byste neměli chybět na hudebním festivalu Lednový underground, který se koná v sobotu odpoledne v KD Vltava v Kralupech nad Vltavou. Vystoupí Ivan Hlas Trio, kapela Zrní nebo Pískomil se vrací. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Den se zimními sporty

Neseďte o víkendu doma a přijďte si trochu zasportovat. V sobotu pořádá ski areál Libín nedaleko Prachatic tradiční sportovní den, na kterém si malí i velcí lyžaři mohou užít plno zábavy. Návštěvníci mladší patnácti let se mohou zúčastnit závodů na lyžích a snowboardech, nejmenší na bobech a sáňkách. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Lyžařský závod

Chcete si zaběžkovat na trase vedoucí z lyžařského stadiónu na Churáňově do centra Národního parku Šumava, během níž si užijete výhledy na bývalý skokanský můstek? Můžete v sobotu i v neděli na závodu Kašperská 30, kde lze projet 30 nebo 10kilometrovou dráhu. Podrobnosti naleznete zde.

Karlovarský kraj

Ples v retro stylu

Máte rádi zlatá šedesátá? Na tuto éru se zaměřil již 45. Divadelní ples, který se koná v sobotu večer v chebském KC Svoboda. Masky se letos ponesou v duchu filmu Absolvent, styl 60. let ale můžete uplatnit i na konkrétních ikonách dekády – třeba členech kapely Beatles, modelce Twiggy nebo první dámě USA Jacqueline Kennedyové. Více informací zde.

Ústecký kraj

Městský ples

Vyrazte v sobotu večer do KC Duchcov na tradiční městský ples. K tanci a poslechu zahraje skupina Flash, mezi hosty večera nebude chybět zpěvák Václav Noid Bárta nebo malíř Josef Rataj, který zvládne akrylovými barvami namalovat slavnou osobnost za pět minut na plátno. Připravena bude i oldies diskotéka nebo fotokoutek s kouzelným zrcadlem. Další informace zde.

Liberecký kraj

Čokoládový festival

Milovníci sladké pochoutky by si neměli nechat ujít Čokoládový festival, který se uskuteční od pátku do neděle v libereckém Centru Babylon. Na výstavě se dozvíte něco o historii čokolády, můžete se přijít podívat na degustaci nebo workshopy a samozřejmě si sladkosti i zakoupit. Kromě toho budou nachystány kvízy a soutěže. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Zabijačkové hody

Tradiční zabijačku si můžete užít v sobotu po celý den v pivovaru Rampušák v Dobrušce. Těšit se můžete na vystoupení harmonikáře i na klasické zabijačkové dobroty, jakými jsou prejt, jitrnice nebo guláš. Na čepu budou všechna místní piva a navíc 12stupňový zabijačkový chmel Ovárek. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Svatební veletrh

Zajímají vás aktuální svatební trendy, nebo chcete načerpat inspiraci pro svůj slavný den? Zámecké návrší v Litomyšli bude tuto sobotu a neděli hostit svatební veletrh, kde se můžete podívat na ukázky svatebních šatů, dortů, fotografií, kytic, líčení a účesů nebo svatební výzdoby stolů. Další informace najdete zde.

Vysočina

Do muzea zdarma

Muzeum nové generace ve Žďáru nad Sázavou bude až do konce ledna otevřeno pro návštěvníky zadarmo. Můžete si prohlédnout expozici o historii areálu bývalého cisterciáckého kláštera a dozvědět se i něco o dnešním zámku rodiny Kinských. Otevřeno je každý den od 9 do 17 hodin. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Historická bitva

Přijďte se podívat na bojové ukázky z obranných bojů německé armády a Volkssturmu proti Rudé armádě. Možnost máte na zimní bitvě v sobotu odpoledne v areálu Markland ve Skalicích nad Svitavou nedaleko Boskovic, kde si také můžete prohlédnout výstavu historické techniky a bojiště se zamrzlou řekou. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Pevnost poznání za 50 korun

Za snížené vstupné 50 korun můžete až do konce ledna navštívit Pevnost poznání v Olomouci, kde na vás čekají dvě expozice – Živá voda a Světlo a tma. Navíc se zde o víkendu pořádá vědecká výtvarka, kde se rodiče s dětmi dozví zajímavosti z různých vědeckých oborů a odnesou si vlastnoručně zpracovaný výrobek. Další informace zde.

Zlínský kraj

Cestovatelský festival

Zajímáte se o cestování? Se slavnými i méně známými světoběžníky se potkáte v pátek večer v kině v Napajedlech, kde začíná osmý ročník festivalu Cestovatelský mišmaš. Těšit se můžete i na Mini Food Festival, venkovní posezení s ohništěm, tombolu o sportovní ceny, koncert Doroty Nvotové i projekci jejího dokumentu. Podrobnosti zde.

Moravskoslezský kraj

Hororový ples

Kdo se rád bojí, neměl by chybět na netradičním plese v hororovém duchu v sobotu večer v Závišicích u Kremlů. Čeká vás strašidelná výzdoba, bohatá tombola, fotokoutek, soutěž o nejlepší kostým, taneční vystoupení a dobrovolné pití ze zkumavek. Setkáte se s upíry, vlkodlaky, zombie i duchy. K tanci a poslechu zahraje skupina KIWI. Vstupné činí 80 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám