Hlavní obsah

Tipy na víkend: Porcelánové slavnosti ve Varech či kulinářská show v Troji

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

První zářijový víkend se ponese ve znamení dobrého jídla a pití. Ať už budete v Praze, Pálavě, Jindřichově Hradci, Kladrubech nebo v Žatci, nabízí se vám alkoholické, nealkoholické, sladké i slané delikatesy. Na výběr mají samozřejmě i ti, kteří chtějí raději vyrazit za památkami či kulturou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Trojský zámek bude o víkendu hostit Foodparade.

Článek
Praha

Festival jídla a pití na zámku

V zahradách zámku v Troji proběhne o víkendu slavnost jídla Foodparade, a to v sobotu od 11:00 do 21:00. V neděli akce začne ve stejný čas, ale skončí o hodinu dříve. Součástí programu bude finále amatérské kuchařské soutěže I Love Food, různé kuchařské show, hmyzí kuchyně nebo vojenské menu podávané přímo z polní kuchyně. Jedním z lákadel bude bezesporu také jedinečná ochutnávka nejlepšího nealko drinku světa od barmana Achima Šipla. Co dál bude na Foodparade dobrého se dočtete zde.

Středočeský kraj

Vinobraní na zámku Kačina

Blíží se podzim a s ním spojená oblíbená vinobraní po celém Česku. Druhý ročník vinobraní na zámku Kačina proběhne v sobotu od 10:00 do 19:00. Po 14. hodině bude slavnostně spuštěna vinná fontána jako za dob hraběte Chotka. V rámci kulturního programu vás čekají koncerty, divadelní program pro děti, degustace vín z celého světa a řemeslný jarmark. Program naleznete zde.

Itálie provoní zámek Loučeň

Sobota bude od 11:00 do 17:00 na zámku Loučeň patřit všem milovníkům Itálie. Těšit se můžete na skvělou italskou gastronomii. Ochutnáte třeba tradiční špagety či makaróny. Vše doplní pravá italská káva a sladké dobroty. Více o akci zde.

Jihomoravský kraj

Pálavské vinobraní

Jihomoravská Pálava je vyhlášená svými skvělými víny a oslavami vinobraní. Letošní ročník proběhne od pátku do neděle v Mikulově. Kromě ochutnávek vín se můžete těšit na bohatý doprovodný program ve formě koncertů, jarmarku, šermířských soubojů nebo krojovaný průvod městem, který se koná v sobotu těsně po poledni. Celý program včetně jeho začátku v pátek v 16:00 si prohlédněte zde.

Festival Na vodě

Multižánrový a nejen hudební festival proběhne od pátku do soboty již tradičně v přírodním amfiteátru na přehradě Lučina u Tvarožné Lhoty. Jedná se o charitativní festival, jehož výtěžek putuje na misijní činnost do zemí třetího světa. Například loňský výtěžek šel do Tanzanie. Těšit se můžete na nejrůznější koncerty, laser show nebo závěrečný ohňostroj. Program začíná v pátek v 18:00 a závěr je očekáván v sobotu před půlnocí. Více informací nejdete zde.

Jihočeský kraj

Pivní slavnosti v Jindřichově Hradci

Na Tyršově stadionu v Jindřichově Hradci proběhnou od pátku do soboty pivní slavnosti. Ochutnáte pivo z 18 pivovarů a užijete si skvělý doprovodný program na velké a malé scéně, kde v pátek proběhne diskotéka i křest nového CD kapely Tlustá Berta, v sobotu pak vystoupí kapela Queenie nebo The Apples. Více zde.

Královéhradecký kraj

Večerní prohlídky zámku Ratibořice

V rámci Dnů evropského dědictví připravil zámek Ratibořice zajímavé noční prohlídky na téma „Památky v novém světle“. Zámek osvícený pouze svíčkami si můžete projít v sobotu od 19:00 do 21:00. Na akci je nutná rezervace. Více o akci najdete zde.

Mezinárodní letecká přehlídka CIAF v Hradci

Největší prezentace vojenské letecké techniky u nás proběhne o víkendu na letišti v Hradci Králové po oba dny od 8:00 do 17:00. Těšit se můžete na nejrůznější letové ukázky, akrobatické letecké kousky vysoko ve vzduchu i na lety vrtulníků. Koho letectví fascinuje, rozhodně si tady přijde na své. Další informace čtěte zde.

Pardubický kraj

Pernštejnské slavnosti

V pátek od 14:00 do 22:00 se můžete v Pardubicích těšit na pivní slavnosti pořádané místním pivovarem Pernštejn. Odpoledne bude věnováno především dětem, dospělí se mohou večer těšit na bohatý hudební program. Více o události zde.

Zdarma do zámku v Pardubicích

V rámci Dnů evropského dědictví můžete navštívit v neděli všechny expozice pardubického zámku zcela zdarma, a to v čase mezi 12:00 a 18:00. Zpřístupněna bude také vyhlídka na zámecké věži. Více zde.

Karlovarský kraj

Porcelánové slavnosti ve Varech

Tradiční podzimní porcelánové slavnosti proběhnou od pátku do neděle před Grandhotelem Pupp. Součástí doprovodného programu bude zábava pro děti, hudba nebo taneční vystoupení. Trhy můžete navštívit v pátek od 10:00 do 18:00, v sobotu od 9:00 do 17:00 a v neděli od 10:00 do 16:00. Vše o akci čtěte zde.

V rytmech Babího léta 

V sobotu v 15:00 začne v areálu chebského hradu program festivalu Babí léto. Vystoupí tu Kieslowski, Jana Šteflíčková nebo Rangers Band. Vstupenka vyjde na 150 korun.

Liberecký kraj

Mariánská sklářská pouť

Tradiční Mariánská pouť proběhne v sobotu od 10:00 v prostoru Památníku sklářství na Kristiánově. Po celý den vás čeká bohatý program pro děti i dospělé ve formě starých řemesel, prodeje tradičního sklářského a bižuterního zboží nebo lanovky přes řeku Kamenici. Na akci se dostanete pouze pěšky nebo na kole. Více zde.

Den s eMBéčkem

Na Malé Skále to bude v sobotu „burácet“ motory kdysi slavných embéček. Koná se zde sraz majitelů tohoto typu vozidel, a to od 8:30 do pozdního večera v areálu Autokempu Ostrov. V 11:30 vyjedou všichni účastníci na společnou vyjížďku a večer si užijí volnou zábavu. Podrobný časový harmonogram najdete zde.

Olomoucký kraj

Festival Cave Beat v Javoříčku

Celorepublikový festival, který putuje po jeskyních v celém Česku, bude zakončen v sobotu v 18:00 v Javoříčské jeskyni. V Dómu gigantů vás čeká hudebně-divadelní představení Z pravěku do matrixu II., jehož hosty budou Václav Kořínek, Zdeněk Vilímek, Honza Doležal a Martin Peřina. Více se o akci i jeskyni dozvíte zde.

Dny evropského dědictví v Olomouci

V sobotu v 10:00 proběhne na Horním náměstí v Olomouci národní zahájení Dnů evropského dědictví. Už od 8:00 bude ale na Dolním náměstí otevřený hanácký farmářský trh. Po celý víkend zde bude probíhat bohatý program, jehož součástí bude v sobotu řemeslný jarmark, výtvarné dílny, soutěž pro mladé designéry, noční nasvícení památek nebo nedělní promenádní koncert od 16:00 ve Smetanových sadech. Kompletní program si prohlédněte zde.

Zahájení výstavy

Pokud byste skutečně vážili cestu do Olomouce, můžete už v pátek ve 13:00 navštívit v Café Fontana ve Smetanových sadech zahájení výstavy Poznej světové dědictví UNESCO. Vystavené fotografie představí krásy Rakouska, Švýcarska, Číny a dalších zemí světa. Expozice bude otevřená veřejnosti až do 6. října. Veškeré informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Zbytky léta v areálu opevnění Hlučín Darkovičky

V areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky bude v neděli od 14:00 do 18:00 připraven program v rytmu swingu a ve stylu 30. let minulého století. Kromě toho uvidíte ukázky výcviků vojenského a policejního koně, bojové ukázky v podání filmových kaskadérů a silácká vystoupení. Podrobný program naleznete zde.

Plzeňský kraj

Slavnosti vína a medu v Kladrubech

Na nádvoří kláštera v Kladrubech proběhne v sobotu od 14:00 nejen vinařský jarmark. Součástí programu bude také vystoupení cimbálovky Verbuňk, degustace a prodej vín a medu i včelařská výstava. Informační plakát k akci najdete zde.

Netradiční plavba po Radbuze

Plavbu netradičních plavidel po řece Radbuze můžete zažít v sobotu v Plzni. Postavte si vlastní netradiční plavidlo a přijeďte se zúčastnit. Nebo se jen tak pobavit. Start plavidel je v 11:00 na jezu u mostu v Doudlevcích. Informace o vyhlášené soutěži naleznete zde.

Ústecký kraj

Dočesná v Žatci

Tradiční slavnosti chmele a piva s nejdelší tradicí u nás proběhnou od pátku od soboty v Žatci. Program startuje v pátek v 18:00, v sobotu již v 10:00. Těšit se můžete třeba na páteční rozsvícení chmelového majáku, několik hudebních scén, sobotní historické tržiště nebo koncert skupiny Mig 21 v sobotu po 23:00 na náměstí Svobody. Celý program hledejte zde.

Dny evropského dědictví ve Velkém Březně

Těžký život na zámku aneb stát se na chvíli šlechticem někdy nezaškodí – to je podtitul letošních Dnů evropského dědictví na zámku Velké Březno. Čekají vás zajímavé prohlídky, při nichž ožijí dávné příběhy obyvatel zámku. Prohlídky se konají po celý víkend, vždy od 10:00 do 17:00 každou hodinu. V sobotu vás navíc čeká jedna noční prohlídka v 21:00. Více informací zde.

Vysočina

Pelhřimovské dožínky

Sedlácká oslava sklizně proběhne v Pelhřimově v sobotu od 13:30. V rámci programu se můžete těšit na příjezd kočárů s koňmi, zajímavá povídání o chlebu, pivu či bramborách, soutěž o nejlepší zavařené okurky nebo jízdy koňskými kočáry. Více naleznete zde.

Zlínský kraj

Muzicírování se Soláněm

Neděle v Dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm bude od 15:00 patřit především milovníkům cimbálovky. Vystoupí zde cimbálová muzika Soláň se svými tanečníky. V případě deště se akce koná v prostorách Janíkovy stodoly. Bližší informace hledejte zde.

Filipová v Zašově

Jestli máte rádi zpěvačku Lenku Filipovou nebo hudbu kapely Olympic, zavítejte na Zašovské slavnosti na Vsetínsku. Právě na této akci od 18:00 Lenka Filipová zahraje a hned po ní se na scéně objeví Olympic revivel. Celý program akce najdete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám