Hlavní obsah

Tipy na víkend: Oslavte třicet let svobody, vyrazte na Noc divadel

Novinky, mšv

O třetí listopadové sobotě se bude oslavovat zejména třicetileté výročí sametové revoluce. V mnoha městech je naplánován program v rámci Festivalu svobody. Kromě toho se koná Noc divadel, při níž se podíváte do jejich zákulisí. Bude se také hodovat i pít ve jménu svatého Martina.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Letenská husa

Propásli jste o uplynulém víkendu ochutnávku svatomartinské husy? Nemusíte smutnit, napravit to totiž můžete tuto sobotu, kdy se koná tradiční akce Letenská husa. Nejenže na ní nebude chybět typická sváteční specialita, ale ani řízené degustace vín, cimbálová muzika a další. Zároveň se zpřístupní všechny výstavy v Národním zemědělském muzeu, kde se akce koná. Více zde.

Noc divadel

V sobotu se bude po celé republice konat další ročník Noci divadel, a tentokrát bude jejím tématem Divadlo a svoboda. Kromě prohlídek stánků kultury si množství z nich chystá doprovodné akce v podobě workshopů, diskuzí s herci, režiséry či scénografy, přednášky a další. V Praze můžete vyrazit třeba do Meetfactory, Žižkovského divadla Járy Cimrmana, divadla Na Fidlovačce nebo Studia Dva. Program naleznete zde.

Třicet let svobody

O víkendu si bude Česko připomínat třicet let od sametové revoluce. Kromě tradičních pietních akcí na Národní třídě se budete moci v neděli pokochat videomappingem na budově Národního muzea, který nabídne průřez československými dějinami. Na Václavském náměstí se uskuteční také Koncert pro budoucnost. Více informací zde.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na vědeckou show nebo čokoládový festival

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Svatomartinské hody

Vyrazte o víkendu do obce Kostelní Lhota, kde budete moci ještě uctít památku svatého Martina. Především se ale bude hodovat. Těšit se můžete na pečenou husu, sýry, kávu a samozřejmě také regionální vína. Akce se ponese tak trochu i ve znamení třicátého výročí sametové revoluce, obce bude zapojena do Festivalu svobody. Další informace najdete zde.

Od monarchie k demokracii

Zámek Loučeň si k třicátému výročí sametové revoluce chystá speciální prohlídky, které přiblíží osud památky v posledních sto letech. Podívejte se, jak šel čas od zániku monarchie, přes první republiku, nacistickou okupaci, období normalizace až po nastolení demokracie. Prohlídky se uskuteční v neděli. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Festival vína

Až do 23. listopadu se v Českém Krumlově koná Festival vína. Znamená to množství tematických akcí. Tento týden si například na vybraných místech můžete vychutnat svatomartinskou husu společně s mladým vínem, ve čtvrtek se seznámíte zase s víny ze vzdálených koutů světa, jako jsou třeba Chile či Austrálie. Navštívit můžete i semináře a mnoho dalšího. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Svatomartinský košt

Ochutnat mladá vína můžete v rámci prvního ročníku Svatomartinského koštu, který se uskuteční o sváteční neděli v Plzni. K dispozici vám bude profesionální sommeliér, jenž pomůže s výběrem vína a podělí se s vámi i o zajímavé informace. Chybět nebude ani tradiční svatomartinská husa či další speciality. Podrobnosti naleznete zde.

Karlovarský kraj

Turistický pochod

Chcete se projít na čerstvém vzduchu? Vyrazte o státním svátku na pochod napříč Slavkovským lesem. Čeká vás trasa o délce 20 kilometrů přes pět přírodních rezervací. Výlet je ovšem jen pro zdatnější chodce, čeká vás i velké převýšení. Pokud se zúčastníte, neopomeňte vhodnou obuv i oblečení. Další informace zde.

Ústecký kraj

Orientační závod

Nechcete zlenivět ani na podzim? Pak se zúčastněte Sametového přeboru v areálu zámku Krásný dvůr. Jde o orientační běh, který neprověří jen vaši fyzickou zdatnost, ale i schopnost číst z mapy. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Sklářský víkend

Chcete se podívat, jak vzniká sklo? Pak o víkendu vyrazte do sklárny Ajeto ve Cvikově, kde budete moci přihlížet třeba foukání skla. Kromě toho se akce ponese ve svatomartinském duchu, a tak budete moci ochutnat tradiční dobroty, včetně vín, o kterých vám poreferuje také zkušený sommeliér. Podrobnosti naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční trhy

Už se nemůžete dočkat Vánoc? Přijďte nasát jejich hřejivou sváteční atmosféru už o tomto víkendu do areálu barokního hospitalu Kuks. Naleznete na nich sortiment všeho druhu ve zhruba 130 stáncích. Chybět nebudou ani originální suvenýry přímo z Kuksu, ukázky tradičních řemesel nebo představení loutkáře. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Den medu

Sváteční neděle bude v Litomyšli ve znamení medu. V Lidovém domě naleznete rozsáhlou nabídku včelích produktů a farmářských pochutin, v hlavním sále bude připravena včelařská výstava. Zájemci se mohou zúčastnit také dvou přednášek, z nichž jedna představí historii včelařství na Chrudimsku. Více informací naleznete zde.

Vysočina

Jak vzniká sklo

Procesu výroby skla budete moci přihlížet v sobotu ve sklárně Huť Jakub Tasice, jde o velmi zachovalý sklářský skanzen. Návštěvníci se budou moci pokochat foukáním a tvarováním skla, dále jeho broušením, malováním či pískováním. Součástí akce je také řemeslný jarmark, kde pořídíte celou řadu výrobků, včetně vánočních ozdob. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Ochutnávka vín

Na svatomartinské slavnosti můžete vyrazit v sobotu do Bzence. Hlavním bodem programu bude jak jinak než ochutnávka vína, ale také jeho slavnostní svěcení. Akce začne průvodem vojsk tří císařů, u zámku se poté odehraje zinscenovaná bitva. Kromě vín se můžete těšit na další svatomartinské dobroty. Více zde.

Olomoucký kraj

Bluesový festival

Od čtvrtka do soboty v Šumperku probíhá hudební festival Blues Alive, který představuje tuzemské i světové špičky tohoto žánru. Představí se například pianistka Marcia Ball, gospelová zpěvačka Lizz Wright a další. Těšit se můžete také na doprovodný program, třeba promítání filmu Zelená kniha a další. Program naleznete zde.

Zlínský kraj

Svatomartinské hody

Ve Zlíně se bude v sobotu jíst a pít. Konají se tu již potřetí Svatomartinské hody, na nichž se budou otevírat první lahve letošního vína. Vybrané restaurace si chystají také svatomartinské speciality. Návštěvníci se budou moci podívat na kuchařskou show nebo si poslechnout živou hudbu, včetně cimbálovky. Bude se také soutěžit o ceny. Další informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Sametová Ostrava

Oslavte výročí sametové revoluce v Ostravě, kde se od pátku do pondělí konají nejrůznější debaty s pamětníky i historiky, dále třeba scénická čtení. Návštěvníci si budou moci vyrobit třeba vlastní tričko, placku nebo tašku s motivem svobody, součástí bude unikátní pouliční hra a také výstava Archivu města Ostravy a mnoho dalšího. Podrobnosti naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám