Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte štrúdly nebo zabijačkové speciality

Novinky, mšv

Poslední lednový víkend nabízí akce především těm, kteří si chtějí pochutnat na nejrůznějších dobrotách. Vypravit se můžete na zabijačku, ochutnávku jablečných závinů, guláše nebo třeba klobás, které spláchnete českým pivem. Pokud chcete volno strávit aktivněji, můžete se vypravit například na lyžařské závody v dobovém oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Vyberte nejlepší jablečný závin. Ilustrační foto

Článek
Praha

Zabijačka v muzeu

Po roce můžete zavítat na tradiční akci do Národního zemědělského muzea. V sobotu se zde bude konat zabijačka spojená s ukázkami práce řezníků. Mimo to na vás čeká ukázka starých lidových řemesel, prezentace a degustace potravinářských specialit nebo také alkoholických i nealko nápojů. Další informace najdete zde.

Umění 60. let

V sobotu začíná v Museu Kampa výstava sbírky českého a slovenského umění 60. let. Ta patří k nejsilnějším tuzemským obdobím, co se týče umění. K vidění budou například práce autorů Václava Boštíka, Adrieny Šimotové nebo Milana Knížáka. Výstava potrvá téměř do konce dubna, pokud ji propásnete o víkendu, využijte možnosti jindy. Podrobnosti zde.

Burza minerálů

Na amatérskou burzu minerálů můžete zavítat v sobotu. Konat se bude v Základní škole Brigádníků na Praze 10. Setkáte se s krystalovanými i leštěnými ukázkami našich i zahraničních minerálů. Budete je moci také za velmi příznivé ceny koupit. Třeba objevíte nového koníčka. Vstupné je 20 korun. Více zde.

Středočeský kraj

Festival guláše

V sobotu se v Mlékojedech uskuteční již 6. ročník gulášového festivalu. Program soutěže začíná v 15:00 hodin a návštěvníci budou moci především degustovat. Později proběhne také vyhlášení vítězů za doprovodu oslavné muziky. Jaký guláš si získá vaše srdce a žaludek? Další informace zde.

Štrúdlobraní

Pokud dostanete v sobotu neukojitelnou chuť na něco sladkého, vypravte se do Rožďalovic. Proběhne tam totiž první ročník štrúdlobraní, které navazuje na loňské koláčobraní. Soutěžní vzorky budete moci ochutnat, o ten nejlepší jablečný závin také hlasovat. Přijďte ukojit své chuťové pohárky. Více zde.

Jihočeský kraj

Smrt a dívka

Přijďte si v neděli užít trochu kultury na divadelní představení Smrt a dívka. Jedná se o psychologický thriller o minulosti, která nás vždy dostihne. Představení o třech hercích převedl na filmové plátno i známý režisér Roman Polanski, vstupné je za 330 korun. Akce se koná v píseckém Divadle Fráni Šrámka. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Má Plast

V Plzni můžete zajít na výstavu s názvem Má Plast, kde zhlédnete tvorbu českých i světových designerů a umělců, jak jinak než z plastu. Akce se koná v Depu2015 a trvá až do konce února. Na výstavě uvidíte také tvorbu dvou ikon světového designu, již zesnulé architektky Zahy Hadid, nebo módní návrhářky Vivienne Westwoodové. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Bál v Puppu

Zavítejte na prestižní bál, který se v sobotu uskuteční v karlovarském Grandhotelu Pupp. Hlavním bodem programu bude muzikálové vystoupení, návštěvníci se mohou těšit také na gastronomické speciality a mnoho dalšího. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Exkurze na kyselce

Vydejte se v sobotu na exkurzi do stáčírny lázeňských léčivých pramenů Bílinské kyselky a Zaječické hořké vody. Mimo jiné se dozvíte spoustu zajímavostí z Ústeckého kraje nebo detaily o pobytu básníka Goetheho v Bílinských lázních. Exkurze začínají v 11:00, 13:00 a 14:00 hodin před budovou stáčírny. Podrobnosti zde.

Liberecký kraj

Závody po staru

V Zásadě se v sobotu uskuteční závody starého lyžování. Pánové i dámy se budou moci utkat v běhu na 100 metrů krokem telemarským a na kilometr krokem klasickým. U všech je navíc vyžadováno dobové oblečení - u pánů úbor a u dam sukně a klobouk. V dobovém oblečení jsou ale vítáni i ti, kteří závodit nebudou. Vstupné je symbolických 30 korun. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Piva a klobásy

V centru Walzel v Meziměstí se v sobotu uskuteční jedinečná a opravdu delikátní akce. Na návštěvníky čeká den plný dobrého jídla, pití, ale i soutěží. Hlavními hrdiny budou české pivo a polské klobásy. Čepovat se bude 17 druhů piv a k ochutnání bude na 13 druhů klobás, mimo nich i pivní guláš nebo vepřové koleno, ale i ochutnávka více než 50 druhů vín. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Party na svahu

V zahraničních lyžařských střediscích jste se možná už setkali s pojmem Adventure Night. V českých podmínkách se tato zábavná show poprvé představí v sobotu v resortu Dolní Morava. Čekají vás nejrůznější freestyle vystoupení, žongléři s ohněm nebo třeba i rolbaři, kteří roztočí své stroje do sehraného tance. Po skončení show si navíc můžete užít afterparty přímo na svahu. Více zde.

Vysočina

Cestovatelská přednáška

V Opatově u Jihlavy se v sobotu uskuteční cestovatelská přednáška o krásách Jižní Ameriky. Pokud i ve vás dříme cestovatelský duch a chtěli byste třeba nějaké tipy, nenechte si akci ujít. Přednášet bude Jan Blažíček, vystudovaný zemědělský inženýr, který ve spoustě zemí zakládal farmy nebo prováděl. Dozvíte se informace o Peru, Bolívii, Argentině, Uruguayi a Brazílii. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Košt pálenek

Lednicko-valtický areál bude v sobotu hostit velký košt ovocných pálenek. Aby vás takové degustování zcela nepoložilo, budete ho moci prokládat například konzumací zabijačkových specialit, připraven je také bohatý kulturní program. Vstupné na akci je zdarma. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Andělská výstava

Zavítejte do olomouckého muzea umění, kde se koná přímo andělská výstava. Prostory zaplnilo více než 200 andělů zachycených v malbách, kresbách, ale i coby sochy. Expozice vyobrazuje tyto nebeské bytosti od gotiky až po současnost. O myšlence výstavy a dalších podrobnostech si můžete přečíst zde.

Zlínský kraj

Valašský bál

Vydejte se v sobotu na folklórní valašský bál ve Zlíně. Čeká na vás skvělá zábava, ale samozřejmě také neodmyslitelný tanec či dobrá vína. Večerem provedou hned tři cimbálovky, chybět nebude ani oblíbená tombola nebo večerní překvapení. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Mistrovství v krasobruslení

O víkendu se uzavírá letošní mistrovství Evropy v krasobruslení. V sobotu se můžete přijít podívat na taneční páry či volné jízdy mužů. V neděli vás pak čekají exhibice a zakončení celé akce. Mistrovství se koná v Ostravar Aréně v Ostravě. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám