Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte italské speciality, burgry nebo českou klasiku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První prázdninový víkend se ponese ve znamení jídla. Vyrazit můžete například na pivní slavnosti nebo na ochutnávky nejrůznějších specialit, ať už tuzemských, nebo třeba italských. Koná se také řada kulturních akcí, ať už výstav, nebo hudebních festivalů.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s přáteli za jídlem. Ilustrační foto

Článek
Praha

Setkání motorek

V pátek a sobotu budou v Praze hrát prim stylové motorky Harley-Davidson. Vyrazte na holešovické Výstaviště, kde se můžete těšit na bohatý program v podobě kaskadérské show, uvidíte také motocykly různého stáří, nejnovější modely si budete moci vyzkoušet na vlastní kůži. Připraveno je také dobré jídlo a pití. Více informací najdete zde.

Fotografická výstava

Zajímáte se o vojenskou historii? Pak o víkendu navštivte Invalidovnu, kde se koná výstava fotografií dokumentujících příběhy z polních lazaretů italské fronty během první světové války. Atmosféru expozice umocňují samotné prostory, které byly po staletí s vojenskou i lékařskou péčí úzce spojeny. Vstup je zdarma. Další informace zde.

Ed Sheeran v Praze

O víkendu se do Prahy po několika letech vrací zrzavý britský hitmaker Ed Sheeran. Tentokrát hned na dva koncerty, jeden v neděli a jeden v pondělí. Lístky stále jsou. V roli předskokanů se navíc představí další dvě zajímavá jména, a to Brit James Bay a Švédka Zara Larssonová, kteří si odbydou tuzemskou premiéru. Více zde.

Středočeský kraj

Skleněný jarmark

Přijďte se v sobotu pokochat krásou skleněných výrobků. Navštivte huť František na Sázavě, kde budete moci zhlédnout ukázky sklářských technik, pískování skleniček nebo tvorbu na píšťale. Pořídíte také celou řadu skleněných věcí, součástí bude rovněž výstava, hudební vystoupení a další. Podrobnosti zde.

Do Skotska

Přeneste se na jeden den do Skotska. Navštivte hudební festival, který se v sobotu uskuteční v Kostelíku, kde si budete moci poslechnout několik kapel hrajících tradiční skotskou a keltskou hudbu. Kromě toho budete mít možnost zhlédnout i taneční vystoupení nebo se nějaké ty pohyby sami v rámci workshopu naučit. Podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Pivní slavnosti

V parném letním počasí je nejlepší se schovat do stínu a něčím se osvěžit. Takovou možnost budete mít na pivních slavnostech v Chlumci u Dačic. Můžete se těšit na několik druhů piva, různé soutěže, připraven je i hudební program. Hrát bude dechovka a večer je připravena tancovačka s kapelou. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Ezoterický festival

Zajímáte se o ezoteriku, osobní rozvoj či zdravý životní styl? Pak navštivte plzeňský festival Miluj svůj život, který se koná od pátku do neděle. Setkáte se například s odborníkem na indickou ajurvédu, ale také se šamany z Peru či Mongolska. Dozvíte se, jak si udělat kvalitní digitální detox nebo jak lépe nakládat se svým časem. Program najdete zde.

Karlovarský kraj

Prohlídka parku

Udělejte si v sobotu výlet na zámek Kynžvart. Uskuteční se na něm tematické prohlídky tamním parkem s Lenkou Křesadlovou, přední odbornicí v oboru zahradního umění. Dozvíte se různé zajímavosti a pokocháte se krásnými zámeckými zákoutími. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Do muzea za 50

Národní technické muzeum slaví letos výročí založení. V pátek se proto můžete do několika jeho budov vypravit za symbolické vstupné 50 korun. Akce platí pro hlavní budovu v Praze, Centrum stavitelského dědictví v Plasech a pro Železniční depozitář v Chomutově. Přijďte se pokochat historickými lokomotivami a vagony, ale i další technikou. Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Prohlídka krytu

Vždy první sobotu v měsíci se konají prohlídky největšího libereckého krytu civilní obrany. V něm si mohou návštěvníci prohlédnout původní vybavení včetně plně funkční strojovny. Na informačních panelech se pak dozvědí zajímavosti o době, kdy byly podobné kryty součástí běžného života. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Mlynářské slavnosti

Navštivte od pátku do neděle Babiččino údolí v Ratibořicích. Konají se v něm Mlynářské slavnosti, které kromě hudebního programu nabídnou především stylové a lidové občerstvení. Těšit se můžete na takové dobroty, jako jsou třeba chleba se sádlem a cibulí, bramborové či škvarkové placky, poplamenice, koláče, buchty, ale i maso. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Smetanova Litomyšl

Ještě do neděle se koná festival klasické hudby Smetanova Litomyšl. Jeho náplní jsou zejména opery, koncerty, v programu se ovšem najde i místo pro balet. V pátek, sobotu i neděli můžete navštívit několik posledních vystoupení, představí se například pěvec Adam Plachetka nebo stočlenný smyčcový orchestr. Program najdete zde.

Vysočina

Řemeslné trhy

Vydejte se od pátku do neděle do Telče, kde se na tamním zámeckém nádvoří konají tradiční řemeslné trhy. Na návštěvníky čeká řada stánků s nejrůznějším ručním zbožím, které si bude možno zakoupit. Zároveň se budete moci o daných řemeslech dozvědět třeba nějaké zajímavosti. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Itálie ve Valticích

Nasajte atmosféru Itálie na dvoře zámku Valtice, kde se v pátek a sobotu konají vinařské slavnosti spojené s food festivalem. Ochutnat budete moci množství vín, připraveny jsou také nejrůznější speciality, a nejen ty gastronomické. Akce představí také italskou módu a design. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Levandulový festival

Přeneste se na okamžik do francouzského regionu Provence, proslulého levandulemi. V Bezděkově se bude od pátku do soboty konat levandulový festival, který kromě voňavých květin nabídne také lokální farmářské produkty a bohatý hudební program. Vystoupí například Mňága a Žďorp, O5 a Radeček nebo Lenka Filipová. Více zde.

Zlínský kraj

Festival burgrů

V sobotu se v Napajedlech uskuteční svátek pro všechny milovníky masa v housce. Burger Fest nabídne nejlepší regionální burgry, nepůjde však zdaleka jen o ně. Těšit se můžete také na dezerty, kávu, zmrzlinu a samozřejmě také nějaké alkoholické i nealko nápoje. Podrobnosti naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Sraz veteránů

Milovníci starých strojů jsou zváni na sraz veteránů, který se koná v pátek ve Velké Polomi na Opavsku. Hlavním bodem programu bude soutěž historických automobilů a motocyklů. Dorazit však mohou i ti, kteří se chtějí jen veterány pokochat a nezávodit. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám