Hlavní obsah

Tipy na víkend: Navštivte pojízdnou knihovnu nebo letní kino na hradě

Tento víkend si užijí zejména fandové dobrého piva a živých koncertů. Na šňůru letních festivalů přibývají další korálky a množství pivních slavností nabízí příjemné osvěžení. Kromě pití piva a poslouchání hudby se můžete o víkendu podívat také do letního kina, botanické zahrady či do hradního amfiteátru na divadelní komedii.

Foto: Profimedia.cz

Sobota bude v Praze patřit mimo jiné knihám a jejich fanouškům. Ilustrační foto

Článek
Praha

Svátek milovníků knih

Vášniví čtenáři budou mít v sobotu od 9:00 do 17:00 o zábavu postaráno. Pojízdné knihovny Městské knihovny v Praze totiž oslavují 75. výročí akcí Den v pohybu. Knižní mejdan proběhne ve střešovickém Muzeu hromadné dopravy. Kromě čtenářských aktivit je na programu také hudba a divadlo. Více se dočtete zde.

Umělecká tvorba v botanické zahradě

Workshop kreslení a malování proběhne v neděli od 14:00 v pražské botanické zahradě, konkrétně ve zdejší Ornamentální zahradě. Povede ho malířka Lucie Crocro. Více se dozvíte zde.

Poklady staré Číny

Na Pražském hradě uvidíte artefakty jedné ze světových mocností. Prostory Císařské konírny do 9. listopadu zaplní přes 90 exponátů ze tří význačných čínských muzeí. Na II. nádvoří uvidíte originály vojáků z terakotové armády, rituální nádoby, šperky, čínský porcelán, vyšívané hedvábné roucho nebo malby. Otevřeno je denně od 10:00 do 18:00. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Jubilejní pivobraní

Již 20. ročník Rejšického pivobraní odstartuje tuto sobotu ve 13:30 v Rejšicích. Celý den se pochopitelně ponese ve znamení piva. Kromě toho se ovšem účastníci mohou těšit také na minizoo, ukázky padákových kluzáků, soutěže a hudební vystoupení. Kompletní program si prohlédněte zde.

Mělnický košt 2014

Setkání s vinaří z oblasti Mělnicka začne v sobotu ve 14.00 u kostela sv. Petra a Pavla výstřelem z historického děla, jak velí tradice. Akce potrvá až dlouho do noci a bude spojena s ochutnávkami zdejších vín. Vedle vinného koštu čeká návštěvníky také pohádkový a hudební program. Veškeré informace se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Moravské hrady na Veveří

Hudební festival Moravské hrady se tento víkend přesune na hrad Veveří. Od pátku do soboty tam zahraje řada populárních českých kapel, jako jsou například Portless, Monkey Business, Olympic, Mandrage nebo Chinaski. Vystoupí také slovenští interpreti. Program si prohlédněte zde.

Oživená pevnost Šatov

V sobotu bude v Areálu československého opevnění v Šatově na Znojemsku probíhat historická akce. Od 10:00 do 17:00 zažijí návštěvníci pevnost v chodu. Uvidíte dobově oděnou osádku srubu a její činnost při běžné službě. Představena bude i práce Pohraniční stráže. Více zde.

Jihočeský kraj

Summer session 2014

Od pátku do neděle proběhne v Orlíku nad Vltavou festival elektronické hudby Summer session. Letošní ročník je jubilejní - desátý. Během festivalových dní uslyšíte u Žďákovského mostu u Orlíku například skladby stylu techno, techhouse i drum´n´bass. Více informací naleznete zde.

Světový pohár v terénním triatlonu 

Pohár Xterra a kvalifikace na Mistrovství světa na havajském Maui již po třetí ovládne centrum Prachatic a okolí. Dětské závody začnou v pátek od 16:00 na Velkém náměstí. V sobotu na Křišťanovickém rybníku startuje v 11:30 Xterra Easy a ve 13:00 hlavní závod. Na Velkém náměstí bude od 10:00 probíhat doprovodný program. Cíl bude umístěn před Starou radnicí. Ve 20:00 se vyhlásí vítězové a bude následovat afterparty s živou hudbou. Více zde.

Hostínské divadelní léto

Nedaleko Orlické přehrady se na louce v Hostíně u Kovářova odehraje třetí ročník divadelní přehlídky. Na Písecku si užijete od čtvrtka do neděle řadu představení a koncertů. V pátek uvidíte představení Miluju tě, ale... V sobotu děti potěší Pískomil, rodiče se vzdělají v oblasti oper Bedřicha Smetany a pobaví při představení Nebyla to pátá, byla to devátá. Neděle bude ve znamení pohádkového muzikálu a dramatu. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Na pivo s Krakonošem

Krkonošské pivní slavnosti začnou v sobotu v 10:00 na vrchlabském náměstí. V rámci hudebního programu vystoupí třeba Ewa Farna a Václav Neckář. Zájemci si vyzkoušejí horolezeckou stěnu, děti nadchne malování na obličej. Více čtěte zde.

Pardubický kraj

Letní kino na hradě

V sobotu v 19:30 začne na hradě Kunětická hora promítání dokumentu Rok bez Magora o Ivanu Martinu Jirousovi. Letní kino v areálu hradu zajistí nevšední kulturní zážitek. Více naleznete zde.

Minipivovary v Litomyšli

Pivo z malých pivovarů a rozmanitou hudební kulisu nabídne v sobotu Litomyšlský pivní festiválek. Potrvá od 10:00 do 22:00 na Toulcově náměstí. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Zkrocení zlé ženy na hradě Loket

V pátek i v sobotu herci odehrají od 21:00 Shakespearovu komedii Zkrocení zlé ženy v přírodním amfiteátru hradu Loket. V hlavní mužské roli vystoupí Roman Zach, hlavní ženskou roli odehraje Tatiana Vilhelmová či Jana Stryková. Více zde.

Liberecký kraj

Keltská noc 2014

Hudební festival Keltská noc zakotví od čtvrtka od 19:00 do sobotních nočních hodin v areálu skokanských můstků v Harrachově. Nabídne vystoupení dobře i naopak méně známých kapel. Program si prohlédněte zde.

Křehká krása v Jablonci

Největší výstavu českého skla a bižuterie najdete od čtvrtka do neděle v prostorách Eurocentra v Jablonci nad Nisou. Uvidíte ukázky technik zpracování skla a bižuterie, módní přehlídky a kulturní program. Své schopnosti zkusíte v kreativních dílnách. Přijďte denně od 10:00 do 18:00, v neděli do 16:00. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Litovelský Otvírák

Pivovar Litovel zve v sobotu od rána zájemce přímo do svého areálu. Ti aktivnější se pak v poledne mohou zúčastnit cyklistického závodu. Odpoledne si odpočinou u kulturního programu, v rámci něhož vystoupí třeba kapela MIG 21. Večer uvidíte ohňostroj. Více informací najdete zde.

Pouť v Ramzové

Tradiční pouť svatého Rocha s řemesly a kulturním programem proběhne o víkendu v Ramzové. Po oba dny budou od 9:00 otevřeny stánky a uvidíte řemesla. Během obou dnů bude připraveno několik koncertů, mše, pohádky a sobotní program zakončí ramzovský kabaret. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Festival Dokořán

Další možností v širokém spektru aktuálních hudebních festivalů je také festival Dokořán. Od čtvrtka do soboty se usídlí v parku Boženy Němcové v Karviné. Těšit se můžete například kapely Mňága a Žďorp či Tatabojs. Kompletní harmonogram si prohlédněte zde.

Výstava o zapomenutém hřbitově

Výstavu Příběh zapomenutého hřbitova uvidíte v Ostravském muzeu do 7. září. Zaniklý hřbitov u kaple sv. Lukáše na Zámčisku byl v roce 2007 částečně odkryt. Výstava představí archeologický výzkum. Najdete tam rekonstrukci hrobů, model kaple a hřbitova, kosterní ostatky lidí a předměty, které po nich zůstaly. Výstava je v sobotu otevřena od 9:00 do 13:00 a v neděli od 13:00 do 17:00. Více zde.

Plzeňský kraj

Chodrockfest 2014

Od čtvrtka do soboty můžete zavítat na Chodrockfest v Domažlicích. Vystoupí kapely jako UDG, Mandrage, Chinaski, Wohnout nebo Krucipüsk. Časy jednotlivých vystoupení naleznete zde.

Jízdy parních vlaků v Bezdružicích

Na Tachovsku proběhne o víkendu tradiční akce Bezdružické parní léto. Letní oslavy na lokální trati Pňovany – Bezdružice jsou spojené s přehlídkou historických vozidel a dobových kostýmů. Zvláštní vlak z dřevěných vozů jezdí v sobotu i neděli třikrát denně mezi stanicí Bezdružice a Kokašice. Jednou denně na delší trase mezi Bezdružicemi a Cebiví. Ve stanici je připraven kulturní program. Více zde.

Otevření zámku Zelená Hora u Nepomuku

Zámek Zelená Hora v obci Klášter, jedna z dominant Nepomucka, je veřejnosti běžně nepřístupný. O tomto a příštím víkendu jej můžete mimořádně navštívit. Přístupný bude od 9:30 do 19:00. Uvidíte šermířská i divadelní vystoupení, výstavy a komentované prohlídky. Nahlédnete do místností, kde nocovali panovníci Marie Terezie nebo František Josef I. Více se dočtete zde.

Ústecký kraj

Žafest v Lovosicích

Žafest oživí Lovosice na celou polovinu víkendu. Dorazí tam kapely různých hudebních žánrů a zahrají od pátečního podvečera do sobotních nočních hodin. Více o interpretech a časech koncertů se dozvíte zde.

Bitva v Budyni nad Ohří

Bitva se odehraje v sobotu v areálu budyňského vodního hradu. Čas do začátku bitvy, který je stanovený na 15:00, vyplní bohatý program plný rytířů, tanečnic a muzikantů. Navštívíte tábor, včetně dobové kuchyně či jarmark. Pro děti je připravena stezka rytířských dovedností. Areál bude otevřený od 10:00 do 18:00. Více zde.

Vysočina

Horácký džbánek 2014

Na první nádvoří zámku rodiny Kinských Žďár nad Sázavou zve v pátek a v sobotu festival Horácký džbánek. Vystoupí Petr Spálený, František Nedvěd a další. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Slavnosti piva

Dvoudenní Slavnosti piva proběhnou v Kamínkách na Kroměřížsku od pátku do soboty. Vystoupí známí interpreti jako No Name, Arakain či Alkehol. Akce tedy nebude zdaleka jen o zlatavém pivním moku. Více čtěte zde.

Folklor v Buchlovicích

Zažij folklor! je sobotní zážitkové odpoledne určené milovníkům lidového umění. Návštěvníci si v atriu za tržnicí na náměstí Svobody zkusí kroj, dialog v místním nářečí, natahování z koštýře, poznávání vín, hru na cimbál, folklorní tanec, jízdu na palubě trakaře a mnoho dalšího. Projedete se kočárem po centru Buchlovic. Večer bude po tanečním vystoupení následovat zábava s cimbálovkou. Více se dozvíte zde.

Historická bitva ve Velehradu

O víkendu se díky velkému historickému festivalu ocitnete v době Velké Moravy. Na vlastní kůži zkusíte dobová řemesla. V Archeoskanzenu Modrá ve Velehradu také proběhne velkomoravská bitva Veligrad. Pro děti i dospělé budou připraveny soutěže. Program v oba dny začne v 11:30. Více zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám