Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na festival chilli, piva nebo vinobraní

Novinky, mšv

Kolorit akcí o posledním zářijovém víkendu je velmi pestrý. Konají se vinobraní, food festivaly, pivní slavnosti, ale i sportovní akce. V hlavním městě můžete vyrazit například ochutnat pokrmy z chilli, v Olomouci se seznámíte s aktuálními trendy v gastronomii a husí pochoutky nabídnou v Boskovicích. Víno si můžete zase vychutnat před karlovarským hotelem Pupp nebo v Hradci Králové.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Vinobraní na hradě

Poslední zářijový víkend můžete vyrazit na tradiční vinobraní, které se koná v areálu Svatováclavské vinice na Pražském hradě. Za jedinečné podzimní atmosféry a s pitoreskními výhledy na Prahu budete moci ochutnat produkty významných českých a moravských vinařství. Chybět nebude ani burčák anebo nejrůznější dobroty. Více informací najdete zde.

Festival chilli

Smíchovská náplavka bude v sobotu hostit festival pro všechny, kteří mají, jak se tak říká, plechovou hubu. Hlavní roli totiž budou hrát chilli papričky a jídla a produkty z nich. Součástí bude soutěž v pojídání papriček, návštěvníci si budou moci zkusit také chůzi po žhavých uhlících či střepech. K zakoupení budou pálivé koření, chilli omáčky, ale i zahrádkářské potřeby pro začínající pěstitele. Další informace zde.

Za jinými kulturami

Poznat jiné kultury, národnosti nebo náboženství můžete na sobotním RefuFestu, který se koná v prostorách Invalidovny. Podívejte se za hranice stereotypů a pobavte se bohatým programem, který nabídne hudbu, tanec nebo divadlo. Součástí bude také výstava mapující život v evropských uprchlických táborech, ochutnat budete moci i jídlo z různých koutů světa. Podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Klobásy a pivo

Navštivte o víkendu pivovar Velké Popovice, kde budete moci ochutnat množství dobrot, zejména klobás, které budou hrát prim. Ochutnejte výrobky regionálních uzenářů a zjistěte, která klobáska je ta nejlepší. Chybět nebude samozřejmě ani pivo, navštívit budete moci školu čepování nebo samotný pivovar. Program doplní také hudba a soutěže. Další informace zde.

Vinný košt

Pokud dáváte před pivem přednost vínu, vyrazte v sobotu do Kolína. Budou se degustovat vína z Čech a Moravy, a kromě nich ochutnáte také různé regionální speciality. Součástí programu budou také hudební vystoupení, chybět nebudou ani soutěže nebo oblíbená tombola o hodnotné ceny. Více zde.

Jihočeský kraj

Běžecký závod

Přijďte poměřit své schopnosti s ostatními běžci na Svatováclavský běh Vodňany. Čekají vás na něm dvě tratě, přičemž ta hlavní je dlouhá devět kilometrů. Vyrazit můžete ale na tři kilometry, pokud s běháním teprve začínáte a na víc se necítíte. Závod je rozdělen podle kategorií, nositelé jména Václav mají startovné zdarma. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Zelenohorské vinobraní

I v jihozápadních Čechách mají historii pěstování vína, do obce Nepomuk ho přinesli mniši už ve 12. století. V sobotu si můžete vinnou tradici připomenout při bohaté degustaci českých i moravských vín, chybět nebude ani burčák a pestrý hudební program, který představí jazz, folk i cikánskou muziku. A v rámci ochutnávek jídla navštívíte třeba Středomoří. Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Vína před Puppem

Prostory před karlovarským Grandhotelem Pupp se stanou o víkendu dějištěm vinných slavností. Ochutnáte produkty z českých, moravských, ale i zahraničních vinic, chybět nebudou ani ovocné destiláty z palírny Žufánek. Víno doplní sladké i slané dobroty z hotelové kuchyně a zahraje cimbálovka. Více zde.

Ústecký kraj

Dřevorubecká show

Dřevo ve všech podobách bude hrát hlavní roli v rámci festivalu, jenž se v sobotu koná v Ústí nad Labem. Návštěvníci se demonstrativní formou dozvědí o ekologii, přírodě a přírodních materiálech a o důležitosti přírody i přírodních zdrojů v životě člověka. Chybět nebudou dřevorubecká show, řemeslný jarmark nebo zvěřinové hody. Další informace zde.

Liberecký kraj

Pivní festival

Chtěli byste navštívit Oktoberfest, ale nechce se vám až do Mnichova? Za komornější variantou můžete vyrazit do Plání pod Ještědem. Pivo poteče proudem, chybět nebudou ani tradiční bavorské speciality, klobásy ani pečená vepřová kolena. Součástí bude také hudební produkce, zahrají například O5 a Radeček a další. Více informací naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Degustace vína

Tuzemská vína a burčák budete moci ochutnat v sobotu v Hradci Králové. Chybět nebude ani zahraniční produkce, řada koncertů nebo bohaté občerstvení. V rámci akce se bude vyhlašovat Regionální potravina Královehradeckého kraje, chybět nebudou ani soutěže a mnoho dalšího. Podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Do elektrárny

Elektrárna Chvaletice slaví 40 let a v rámci svých narozenin zve veřejnost na den otevřených dveří. Ten se uskuteční v sobotu a návštěvníci si při něm budou moci elektrárnu projít, dozvědí se, jak funguje, a další různé zajímavosti z historie. Součástí je také doprovodný program. Další informace zde.

Vysočina

Festival jídla

Ochutnat dobré jídlo a pití můžete v rámci pátého ročníku Ochutnávky v podzámčí v Telči. Pro návštěvníky budou k dispozici regionální potraviny, dobroty z bister a restaurací, výrobky z malých pivovarů, ale také víno a burčák od tuzemských producentů. Součástí bude rovněž hudební program. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Husí slavnosti

Svatý Martin je ještě poměrně daleko, ale s ochutnáváním hus nemusíte otálet. Vyrazte do Boskovic, kde vás čeká dvoudenní program s drůbežími dobrotami. Trh lidových řemesel nabídne bohaté občerstvení, budou se prodávat zejména produkty související s husami, ať už sádlo, nebo paštiky, pečínky a podobně. Připraven je i hudební program, v jehož rámci vystoupí třeba Spirituál Kvintet, Lenny nebo Mňága a Žďorp. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Gastronomický festival

Do Olomouce o víkendu zavítá Garden Food Festival, který nabídne řadu nezapomenutelných gastronomických zážitků. Ochutnáte tuzemské i zahraniční dobroty a poznáte, jaké trendy jsou v kulinářství aktuální. Chybět nebudou farmářské a lokální produkty, vína z domova i ze světa, ale také výrobky z minipivovarů. Podrobný program akce najdete zde.

Zlínský kraj

Jablečné slavnosti

Jablka. Ta budou protagonisty slavnosti v Hostětíně. Ochutnat budete moci domácí jablečné moučníky od místních hospodyněk, ale také čerstvý mošt. Na své si přijdou také milovníci slaného, pro něž budou k dispozici třeba guláše, vegetariánské burgery, pomazánky, kyselice, klobásky a mnoho dalších dobrot. Co dalšího akce nabídne, se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Loutkový festival

Máte pocit, že loutkové divadlo je jen pro děti? Pak se nechte vyvést z omylu při festivalu Spectaculo Interesse, který se od neděle koná v Ostravě až do 4. října. Ten přiveze tvorbu loutkářů ze čtrnácti zemí a nabídne zážitek pro všechny věkové kategorie. Připraveny jsou kromě představení také odborné diskuse či koncerty. Program naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám