Hlavní obsah

Tipy na víkend: Mistrovství ve skateboardu i skocích do vody a hudební festivaly

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu se uskuteční hned dvě mistrovství, první v Hradci Králové přiláká profesionály ve skateboardovém slalomu z celého světa. Na druhém mistrovství se bude skákat do vody v hřiměždickém lomu nedaleko Příbrami. Za hudbou se vydejte na Malou Skálu, Rožmberk nebo do Štěrkovny. Muzea lákají na sbírky motorových kol a poštovních známek.

Foto: Profimedia.cz

Od pátku do soboty se uskuteční 11. ročník otevřeného mistrovství republiky ve skocích do vody v hřiměždickém lomu nedaleko Příbrami. Ilustrační foto

Článek

Mistrovství světa ve skateboardovém slalomu

Do Hradce Králové se o víkendu sjedou skateboardisti z celého světa, uskuteční se tu mistrovství světa ve skateboardových slalomových závodech. Vstup na celé mistrovství je volný, na místě bude zajištěno občerstvení a postaráno bude i o hudební kulisu.

V pátek začíná program ve Vysokém Chvojnu u Holic v 11 hodin, připravena je disciplína Giant Slalom. V sobotu se uskuteční Tight Slalom na Tylově nábřeží v Hradci, v neděli se pojede v Roudničské ulici Hybrid Slalom. Více informací na adresách www.sk8slalomworlds.com nebo www.sk8slalom.cz.

Mistrovství republiky Quix Highjump 2010

Od pátku do soboty se uskuteční 11. ročník otevřeného mistrovství republiky ve skocích do vody v hřiměždickém lomu nedaleko Příbrami, v místě, které se stalo již tradiční destinací fanoušků tohoto extrémního sportu. Původní český závod letos obohatí nejmodernější technologie. Akce představí souboj skokanských špiček ve třech disciplínách (skoky do vody z 12 a 16metrové věže a 5metrové houpačky), při kterých soutěžící představí luxusní salta, vruty a jiné akrobatické kousky. Odvážlivci z řad veřejnosti si mohou adrenalinový skok včetně drtivého dopadu vyzkoušet na vlastní kůži.

Festival lidových řemesel

Hrnčíř, řezbář, dráteník, pekař, perníkářka i další zástupci tradičních řemesel přijedou v sobotu na hrad Kunětická Hora u Pardubic. Festival lidových řemesel se koná potřetí a nabízí celodenní program pro rodiny s dětmi.

Všechna řemesla si děti za dozoru vyzkouší. Vezmou do ruky hlínu a na hrnčířském kruhu se pokusí vytočit hrneček. Kovář jim půjčí kladivo, aby mohly kovat na kovadlině. Malí návštěvníci rovněž ozdobí sladkou polevou perníčky nebo se posadí za tkalcovský stav a budou tkát látku.

Zatímco děti budou tvořit, dospělí si mohou zajít na kalíšek medoviny a pochutnat si na rožněném seleti. Akce se koná za každého počasí a obvykle ji navštíví asi tisícovka lidí.

Hudební festival Benátská noc

V Malé Skále na Jablonecku začíná ve čtvrtek večírkem pro nedočkavce 18. ročník festivalu Benátská noc. Lákadly úvodního večera jsou punková skupina N.V.Ú., poprockové Turbo, Kamil Střihavka a oblíbená slovenská skupina No Name.

Hlavní část festivalu začne na pěti pódiích v pátek, kdy se představí jedna z hlavních hvězd celého festivalu - irský rockový a bluesový kytarista Gary Moore. V sobotním programu je mimo jiné skupina Kabát, pro kterou to bude jediné letošní festivalové vystoupení v České republice. V neděli se představí další zahraniční hosté, švýcarští rockeři Krokus nebo skupina The Sweet, která nahradí původně avizované The Slade.

Tradiční koláče na festivalu Štěrkovna

Hudební festival Štěrkovna Open Music u Hlučína na Opavsku letos poprvé kromě hudby nabídne ukázky z tradic regionu Hlučínsko. Na břehu Hlučínského jezera, kde v pátek a sobotu vystoupí mimo jiné Chinaski, Olympic či Anna K., návštěvníci poznají chuť i historii tradičních hlučínských koláčů. Ke každému koláči, který si lidé koupí, dostanou i původní historický recept. Více informací na www.sterkovnamusic.com.

Festival České hrady na Rožmberku

Na hradě Rožmberk na Českokrumlovsku bude v pátek a sobotu pokračovat hudební festival České hrady.cz. Památka ze 13. století je čtvrtou zastávkou v rámci osmitýdenní akce. Program v páteční podvečer v areálu hradu zahájí koncert slovenské zpěvačky Kataríny Knechtové.

V pátek večer se divákům představí také Tomáš Klus a bratři Ebenové. Ani návštěvníci Rožmberku nebudou ochuzeni o karneval v maskách, který se při festivalu koná na všech hradech. V sobotu vyrostou v areálu poblíž hradu dvě velká pódia, na nichž vystoupí například Wohnout, Support Lesbiens, Aneta Langerová, Monkey Business, Sunshine nebo Vypsaná Fixa.

Valašské mámení v Rajnochovicích

Rajnochovicích se chystá 11. ročník Netradiční výstavy výtvarně zmámených Valachů a jejich přátel Valašské mámení. Příležitost k prohlídce mají zájemci jen pár dnů. Vernisáž se koná 30. července v 18 hodin a slibuje mimořádný zážitek – je pověstná svou monumentalitou a počtem hostů a má rozměr slavnosti či happeningu. Výstavu zahájí Jana Janěková, atmosféru venkovského prostředí dokreslí cimbálová muzika Bukovinka.

Výstava potrvá pouze do 2. srpna. Expozice je stejně jako v předchozích letech situována do prostor farské stodoly, která svými rozměry skýtá prostor pro široký záběr vystavujících umělců. Své obrazy, fotografie, objekty a užitý design zde letos vystaví jedenáct autorů. Více na www.rajnochovice.eu.

Setkání u rozhledny na Velkém Lopeníku

U Rozhledny na Velkém Lopeníku v Bílých Karpatech se v sobotu 31. července uskuteční jubilejní setkání k 5. výročí jejího otevření. Slavnost začne v 11. hodin. Během odpoledne bude připraven kulturní program, v němž vystoupí Boubelky z Vilémova, soubor Dúbrava z Březové, soubor Parta z Bošáce, Komenský ochotnický spolek a dechová hudba Březovjané.

Rozhledna Velký Lopeník - 22 metrů vysoká dřevěná stavba - byla slavnostně otevřena 16. července 2005. Stojí na stejnojmenném druhém nejvyšší vrcholu Bílých Karpat přímo na státní hranici a má připomínat přátelství Čechů a Slováků. Více na www.obec-lopenik.cz.

Folkové prázdniny v Telči

V sobotu začínají na zámeckém nádvoří Folkové prázdniny v Telči, které již tradičně nabídnou i divadelní představení a další kulturní program ve městě. Hlavní večerní koncerty se konají na zámeckém nádvoří. akce potrvá do 15. srpna. Více na www.prazdninyvtelci.cz

Pohádky na Konopišti

Po celé léto se děti mohou těšit na Pohádkové prázdniny na Konopišti. Každý víkend se budou hrát na Konopišti dvě divadelní představení pro děti. Každou druhou středu v měsíci můžete navštívit interiéry zámku při setmění, provede vás hraběnka Lanyusová nebo komorník Franz Janaczek.

Loutkové divadlo na zámku v Cholticích

Na zámku v Cholticích u Pardubic hrají každé pondělí a sobotu třikrát denně loutkové představení. Hrací časy jsou od 10:00, 13:00 a 15:00 hodin. Letní divadelní sezóna na zámku v Cholticích vyvrcholí v sobotu 5. září, kdy se v zámeckém areálu uskuteční letos již druhé celodenní setkání a přehlídka loutkářských souborů nazvaná "Loutkáři na zámku II" s podtitulem "Divadelní pidifestival".

Podbrdské muzeum a Jakub Jan Ryba

Nové Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem s Památníkem Jakuba Jana Ryby a České mše vánoční, galerií a expozicí historických automobilů je otevřené od července 2010. Díky evropským fondům vznikl v Rožmitále rozsáhlý muzejní komplex, který najdete pod náměstím v areálu bývalého Agrostroje. Expozice vás seznámí s historií chudého kraje pod Třemšínem, s tou nejstarší, kdy panství spravovali Lvové z Rožmitála i s dobou, kdy zde vyučoval a tvořil Jakub Jan Ryba.

Muzeum motorových kol

V polovině dubna roku 2010 bylo otevřeno v bývalé budově školy v Horní Radouni na Jindřichohradecku Muzeum motorových kol. Už nyní se může pochlubit unikátní sbírkou bicyklů s přídavnými motory značky Sachs – jde o největší sbírku svého druhu na světě, čítající třiatřicet exponátů. Muzeum se věnuje historii motorismu jak v Česku, tak i ve světě.

Letní plovárna láká ke koupání

V Českých Budějovicích otevřeli nově zrekonstruovanou Letní plovárnu na Sokolském ostrově. Během sezóny je otevřená denně od 10 do 22 hodin. Areál je otevřen nově od 20. července 2010.

Letní filmová škola Uherské Hradiště

Do neděle se koná Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Na devíti projekčních místech, z toho ve dvou letních kinech se letos představí více než 250 celovečerních snímků a 200 krátkometrážních filmů.

Věž katedrály sv. Víta a oranžérie 

Pro návštěvníky Pražského hradu zpřístupnila správa Pražského hradu Jižní věž katedrály sv. Víta a otevřela oranžérii v Královské zahradě. Z renesančního ochozu Jižní věže katedrály sv. Víta ve výši zhruba 60 metrů se návštěvníkům nabízí panoramatický výhled na Prahu a její okolí. Na ochoz je nutné vystoupat po pravotočivém kamenném schodišti se 287 schody, ze kterých mohou lidé nahlédnout do zvonových komor katedrály. Věž je otevřena denně od dubna do října od 9.00 do 16.30 hodin, vstupné je 100 Kč.

Ve skleníku v Královské zahradě od architektky Evy Jiřičné si návštěvníci mohou prohlédnout rostliny pěstované pro reprezentační akce Pražského hradu. Oranžérii je možné navštívit denně od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Končí výstava známek

Na Pražském hradě končí v neděli výstava poštovních známek: Pražský hrad v umění poštovní známky. Návštěvníci mají v Tereziánském křídle Starého královského paláce možnost vidět na 100 poštovních známek, na nichž je vyobrazen Pražský hrad, jeho významné části či historické osobnosti s Pražským hradem spojené.

Motivy na známkách mohou návštěvníci na místě srovnat s předlohami, podle nichž známky vznikaly (součástí expozice jsou např. repliky obřích soch Herkulů, kteří střeží Pražský hrad u tzv. Brány gigantů, či méně známé artefakty ze Svatovítského pokladu).

Vystaveny jsou i názorné ukázky technologie výroby poštovních známek jako svébytných děl užité grafiky. Návštěvníci se tak mohou seznámit s celým procesem tvorby.

Nová stezka v Beskydech

V oblasti obce Staré Hamry v okrese Frýdek Místek v Moravskoslezském kraji vznikla naučná stezka začínající v místní části Starých Hamrů zvané Samčanka a vedoucí přes horskou osadu Němčanka až do osady Javořina. Stezka je dlouhá 6,7 kilometru a má několik odpočinkových míst s vhodně umístěnými informačními panely a směrníky.

Prostřednictvím naučných panelů lidé objeví informace o tom, jak a kdy osady, kterých je jen na území Starých Hamer přes padesát, vznikly nebo třeba jak se v nich kdysi žilo. Stezka vede rovněž okolo památných míst - památného a chráněného tisu na Němčance a okolo několika křížků. Trasa je nenáročná. Z hřebenu Javořiny a Kozích hřbetů je nádherný výhled na okolní krajinu.

Osudy českých Židů zavlečených do Běloruska

Osudy českých Židů zavlečených do běloruských ghett a vyhlazovacích táborů odhaluje výstava Židovského muzea v Praze v Galerii Roberta Guttmanna. Tábory vyrostly za druhé světové války na mnoha místech obsazené východní Evropy, dnes jsou jejich jména téměř zapomenuta. Cílem výstavy je připomenout temnou historii. Za pouhý rok, od října 1941 do října 1942, bylo do táborů v Pobaltí, Polsku a Bělorusku deportováno téměř 50 000 Židů, přežilo jich 549. Výstavu novinářům představila kurátorka Jana Šplíchalová.

Výstava představuje tři hlavní místa, kam byli čeští Židé deportováni. Jde o ghetto v Minsku, vyhlazovací tábor v Malém Trostinci a železniční zastávku v Baranoviči. Výstava je otevřena od 29. července do 30. ledna 2011.

Výstava Lukavského v přerovské galerii 

Obrazy Antonína Lukavského, českého představitele figurální malby, hostí nová městská galerie na zámku v Přerově. Tři desítky rozměrných pláten inspirovaných například zrychlenou komunikací, některými zlozvyky a nešvary dnešní doby nebo životem a dílem spisovatele Franze Kafky v ní budou moci návštěvníci vidět do 7. září. Výstava s názvem Komunikace nejčastěji zobrazuje osoby s mobilem v ruce nebo se objevuje téma přejídání, hory masa a jedlíků nebo náměty Franze Kafky.

Kvalita vody

Liberecký kraj

Výrazné zhoršení kvality vody v koupališti v Heřmanicích u Jablonného v Podještědí na Liberecku vedlo provozovatele k rozhodnutí vodu vypustit.  Ostatní vodní plochy v kraji jsou vhodné ke koupání bez větších problémů, jen Hamru na Jezeře by se měli vyhnout alergici a citliví lidé.

Voda se zlepšila v Dubici u České Lípy a nyní je podle hygieniků jen lehce zhoršená. Podobně to vypadá na Máchově jezeře a na koupalištích v Novém Boru, Sloupu v Čechách a v Zákupech. Mírně zhoršenou vodu hlásí Autocamp Sedmihorky v Českém ráji. Zlepšila se naopak voda v Nedamově na Českolipsku. Velké přehrady v Jablonci, Liberci a Hrádku nad Nisou mají stále velmi kvalitní vodu.

Zlínský kraj

Hygienici povolili koupání ve vodní nádrži Bystřička na Vsetínsku. Kvalita vody se zde výrazně zlepšila, nyní je bez závad. V Luhačovické přehradě a ve štěrkovišti v Novém Hrozenkově je voda vhodná ke koupání, ale kvůli zvýšenému výskytu sinic by se na pozoru měli mít citlivější jedinci. Voda vhodná ke koupání je i v retenční nádrži Všemina na Zlínsku a v přehradě Horní Bečva na Vsetínsku. Při koupání v Pahrbku, slepém rameni řeky Moravy u Napajedel, by měli být opatrní citlivější lidé, voda v otrokovickém štěrkovišti Bahňák a v přírodním koupališti Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku je zcela bez závad.

Moravskoslezský kraj

Ve vodní nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku a Bohušovském rybníku na Bruntálsku se výrazně rozmnožily sinice, hygienici zde koupání nedoporučují. Mírné zlepšení je na vodní nádrži Žermanice, kde může být koupání rizikové pro malé děti, alergiky, těhotné ženy, lidi s oslabeným imunitním systémem. Stejná doporučení platí i pro vodní nádrže Olešná a Baška na Frýdecko-Místecku. Voda v ostatních přehradách nemá lidem způsobit žádné zdravotní problémy, tvrdí odborníci.

Jižní Čechy

U pláže Vojníkov na Orlíku by se lidé neměli koupat. Voda představuje pro uživatele zdravotní riziko, rozbory potvrdily překročení hodnot mikrobiologických ukazatelů. Rybníky Hejtman a Staňkovský vykazují dlouhodobě dobré výsledky rozborů a voda je vhodná ke koupání. To samé platí o pláži v Černé v Pošumaví u lipenské nádrže. V Horní Plané je kvalita vody mírně zhoršená. Ještě o něco horší podmínky panují v Lipně nad Vltavou a na Orlíku na pláži Radava a u veřejného tábořiště Podolsko. Citlivější jedinci by se měli osprchovat čistou vodou.

Karlovarský kraj

Do konce léta se lidé určitě nevykoupou v přehradě Skalka, kde platí zákaz koupání kvůli vysokým koncentracím sinic. Nejhůře dopadlo koupaliště Rolava v Karlových Varech a Velký Rybník, kde není voda vhodná ke koupání. Velmi dobré podmínky jsou v přehradní nádrži Jesenice u Chebu. V koupališti Lido u Mariánských Lázní byla voda také jen mírně znečištěná.

Vysočina

Stále trvá zákaz koupání v rybníku Peklo v Polné na Jihlavsku a v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku. Voda má malou průhlednost, je v ní vysoký počet sinic. Podobně jsou na tom rybníky Pávovský a Okrouhlík na Jihlavsku. Zhoršenou jakost vody hlásí v Malé a Velké přehradě na Pelhřimovsku a v rybníku Řeka na Havlíčkobrodsku. V ostatních vodních plochách na Vysočině je koupání možné. 

Královéhradecký kraj

Nadále platí zákaz koupání u autokempu u vodní nádrže Rozkoš u České Skalice. Zhoršená kvalita vody je na Oborském rybníku v Jinolicích, na koupalištích Dachova, Dolce a Ostružno, kde je vyšší bakteriální znečištění. Voda v ostatních koupalištích v kraji je vhodná pro koupání.

Olomoucký kraj

Voda v přírodních jezerech Poděbrady nedaleko Olomouce nevykazuje závady. Na závažné problémy dosud hygienici nenarazili ani v obecních či městských koupalištích. Vodní nádrž v Plumlově na Prostějovsku je vypuštěná.

Pardubický kraj

Voda se nezhoršila v přehradní nádrži Seč na Chrudimsku, zde platí stále třetí stupeň. Koupat se je možné v Ústupkách, Hoješíně a Pod Semtínem. Zvláštní opatření podle hygieniků nutná nejsou s výjimkou citlivých a alergických lidí. Oproti minulému týdnu se začala kazit v písníku Březhrad, kde se doporučuje po koupeli osprchovat.

Bez obav mohou rekreanti zamířit k přírodním koupalištím na Konopáči na Chrudimsku, v písnících u Mělica k přehradě Pastviny na Orlickoústecku. Zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti vody má podle hygieniků rybník Dlouhý u Lanškrouna. Mírný stupeň znečištění byl zaznamenán u rybníků Hluboký na Pardubicku a Rosnička na Svitavsku.

Praha

Voda vhodná ke koupání je ve všech přírodních koupalištích v Praze. Podle posledních údajů je nejlepší kvalita vody na Šeberáku. Dobrá, ale mírně zakalená voda je také v koupališti Džbán. Méně průhledná je i voda ve Lhotce a v motolském rybníce, odkud jsou ale údaje o týden starší.

Plzeňský kraj 

Zhoršená kvalita vody s výskytem sinic je na Klatovsku v rybnících Hnačov a Valcha a v Plané na Tachovsku. Pouze viditelně sníženou kvalitu vody, která by ale neměla působit zdravotní problémy, zjistili hygienici v Plzni ve Velkém boleveckém rybníku, ve vodní nádrži Hracholusky a v koupalištích Babylon a Podhájí u Horšovského Týna na Domažlicku.

Špatné podmínky panují ve vodní nádrži České údolí u Plzně. Podle údajů Povodí Vltavy je ale ve vodě vysoké množství chlorofylu, voda je průhledná jen do půl metru.

Středočeský kraj

Hygienici nedoporučují kvůli masovému přemnožení sinic koupání v Komárovském rybníku na Mladoboleslavsku. Citliví jedinci by se neměli koupat ani v Županovicích u Slapské přehrady.

Zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti vody hlásí koupaliště Popovice na Berounsku, písník v Bakově nad Jizerou, koupaliště v Obecnici a Novém rybníku na Příbramsku a v Podskalí u vltavské přehrady Orlík.

Ústecký kraj

Jezero Chmelař na Litoměřicku a Varvažov na Ústecku má kvůli sinicím sníženou kvalitu vody, po vykoupání se doporučuje se osprchovat.

Na jezeře v Chabařovicích se kvalita vody zlepšila, přesto hygienici doporučují se po koupání osprchovat. V ostatních sledovaných koupalištích je voda velmi čistá. Například v nádrži Barbora na Teplicku je voda průhledná až do hloubky šesti metrů.

Galerie města Přerova se otevřela letos v únoru. Nachází se v bývalých technických prostorách zámku na Horním náměstí.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na prázdninové výlety s dětmi po Česku

Prázdniny se blíží a až oschne inkoust na vysvědčení, mohou si rodiče s dětmi naplno užívat letních radovánek. Pro snadnější plánování společných výletů...

Co nabízí v létě Lipno

Bobovou dráhu, novou inline stezku, která vede z Lipna až k Frymburku, bazén v Aquaparku, bikepark přímo na kopci Kramolín nebo i řadu volnočasových programů...

Výběr článků

Načítám