Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si šálek kávy, ochutnejte poctivou čokoládu

Novinky, mšv

Víkend se ponese ve znamení jídla a pití. V Praze se uskuteční velký festival kávy, otevřený laikům i odborníkům. Dozvíte se na něm zajímavosti o oblíbeném nápoji, přichystány budou také degustace. V hlavním městě se koná například i Husobraní. Tábor a obec Troubelice zase chystají akce ve znamení čokolády. Na Moravu můžete vyrazit i za vínem.

Foto: Profimedia.cz

Dejte si dobrou kávu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival kávy

Odborníkům i laikům je určen Prague Coffee Festival, který se o víkendu uskuteční v Pražské tržnici. Návštěvníky čeká bohatý tematický program, během nějž nebudou chybět ochutnávky té nejlepší výběrové kávy z různých koutů světa, prezentace kaváren a pražíren ani soutěž v takzvaném latté artu neboli kreslení mléčnou pěnou. Chybět nebudou přednášky o udržitelnosti a další semináře. Program akce naleznete zde.

Na husu a cider

Nalaďte se na svatého Martina během Husobraní, které se uskuteční v sobotu na smíchovské náplavce. Ochutnejte husí stehna, játra, paštiku nebo kaldoun. Chybět nebudou husy pečené, konfitované nebo připravené jako trhané maso do burgeru. Mastnotu budete moci spláchnout několika druhu řemeslných ciderů. Více najdete zde.

Delikátní chutě

V sobotu se na Novoměstské radnici uskuteční podzimní edice Festivalu delikátních chutí, kde budete moci ochutnat dobroty z Evropy i dálných koutů planety. V nabídce bude grilované maso, mořské plody, mexické quesadillas, tyrolské klobásy a sýry, francouzské tartaletky nebo české vdolky. Chybět nebudou ani ochutnávky kávy, vín či piv. Další informace naleznete zde.

Kam o víkendu s dětmi: Ochutnejte jablečné dobroty, projeďte se vláčkem

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Rozloučení s kolem

Léto je neodvratně pryč. Rozlučte se s ním na kole v rámci akce Postrižinský cyklozavírák, kde je připravena trasa dlouhá přibližně 43 kilometrů vedená malebnou Polabskou nížinou. Užijte si možná jedny z posledních slunečních paprsků a v cíli svlažte hrdlo studeným pivem. Více informací najdete zde.

Turistický pochod

Víkend by měl být docela teplý, vyrazte proto ven. V sobotu se koná další ročník turistického pochodu Za malínským křenem. Široký výběr tras v okolí Kutné Hory nadchne příznivce pěší turistiky i cyklisty. Připravena je i trasa pro maminky s dětmi. V cíli pak každý účastník získá diplom s pamětním razítkem a klobásu s pravým malínským křenem. Detaily naleznete zde.

Jihočeský kraj

Čokoládový festival

Hříšný festival ve znamení čokolády se uskuteční v sobotu v Táboře. V tamním Muzeu čokolády a marcipánu se můžete těšit na ochutnávky zhruba dvaceti druhů čokolády, ale i bohatý doprovodný program, jehož součástí budou například kuchařské show nebo prohlídky muzea. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Festival vína

Na pár skleniček vyrazte v sobotu do Přeštic, kde se koná festival vína. Na akci se představí výhradně domácí vinaři z Čech i Moravy, s výběrem vám poradí someliéři, chystají se také soutěže, ale i hudební vystoupení. Zahraje cimbálovka nebo i revival slavných Beatles. Vstup na akci je zdarma, avšak je nutné zakoupit si degustační skleničku. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

V rytmu jazzu

Jste fandové jazzu? Pak vyrazte na koncert pořádaný v rámci festivalu JazzFestu. Koná se v sobotu v Karlových Varech a budete si na něm moci vyslechnout varhaníka a klavíristu ze Sydney Darrena Heinricha, jehož tvorba je ovlivněna celým spektrem jazzových směrů od těch tradičních až po moderní. Představí se i další hosté. Více informací o festivalu naleznete zde.

Ústecký kraj

Běh Duchcovem

Protáhnout se před příchodem zimy můžete na 65. ročníku běhu duchcovským viaduktem. Závod je určen všem věkovým kategoriím, včetně seniorů. Trasa je vedena zámeckou zahradou a dlouhá je necelých deset kilometrů. Startovné je spíše symbolické, senioři ho mají zdarma. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Festival zdravého stylu

Zajímáte se o zdravý životní styl? Pak o víkendu vyrazte na festival Všehost v České Lípě, který se zaměřuje na témata osobního rozvoje, duchovna a zodpovědného přístupu k přírodě. Návštěvníci se mohou těšit na workshopy a přednášky, cvičení, jógu, masáže, ale i jídla od místních kuchařů. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zavírání sezony

Na Zvičině se budou v sobotu loučit s turistickou sezonou. Bude se konat drakiáda, mimo to na návštěvníky ale čeká velký výběr regionálních produktů z Podkrkonoší. Hlad utišíte nabídkou lokálních pokrmů. A pokud si budete chtít pořádně protáhnout nohy, z Horní Brusnice povede až na vrch Zvičinu trasa turistického pochodu. Další informace zde.

Pardubický kraj

Velká pardubická

V neděli se uskuteční jedna z nejvýznamnějších sportovních události v Česku. Velká pardubická nabízí možnost pokochat se výkony ušlechtilých koní během náročného závodu. Ten láká tisíce lidí. A pokud se bojíte, že jde o událost jen pro smetánku, ceny vstupenek začínají na 190 korunách. O den dříve můžete navštívit také překážkové dostihy. Podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Bez hranic

V neděli končí v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě výstava, která reflektuje aktuální téma migrace. Jednu část expozice tvoří kurátorský výběr, druhá je založená na interakci. Prohlédnout si budete moct díla Alfonse Muchy, Františka Kupky či Toyen. Podíváte se, jaká témata ze zahraničí ovlivňovala české výtvarníky a tuzemské umění obecně. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Burčákový pochod

Ochutnejte vína a burčák od lokálních producentů. Vydejte se v sobotu na tradiční putování po vinných sklípcích z Milotic do Ratíškovic, Vacenovic a dalších moravských vesniček, nebo po trase směr Mutěnice. Zajištěno je také občerstvení a posezení za doprovodu živé hudby. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Čokoládový jarmark

Čokoláda v hlavní roli, to je jarmark, který se v sobotu uskuteční v čokoládovně Troubelice. Chybět nebudou ani poctivé regionální výrobky a dobroty, mimo nich také přírodní kosmetika, ručně vyráběná oříšková másla, med či medovina a další včelařské produkty. Nepůjde ale jen o sladké, k ochutnání budou i slaná jídla. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Slavnosti vína

Na hradě ve Zlíně-Malenovicích se v sobotu uskuteční slavnosti vína. Kromě vína samotného se můžete těšit na skvělou gastronomii a bohatý doprovodný program, který čítá sportovní aktivity, soutěže, ale například i tombolu o hodnotné ceny. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Podzimní běh

Proběhněte se přírodou za podzimního slunce. Zúčastněte se Kateřinického trailu, běžeckého závodu po zpevněných i polních cestách. Nejde o žádné velké sportovní výkony, ale spíše o radost z pohybu. Vybírat můžete z několika různě dlouhých tras, nejdelší měří 12 kilometrů, nejkratší 600 metrů. Podrobnosti naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám