Hlavní obsah

Tipy na poslední adventní víkend: Vzhůru na koncert a vlastivědnou procházku

Novinky, mšv

Závěr adventu můžete oslavit velmi tradičně, třeba na trzích. Vyrazit ale můžete také na koncerty nebo tematické prohlídky na zámcích. O vánočních zvycích se dozvíte třeba během vlastivědné vycházky v Plzni. Procházka v Praze zase láká na vyšehradské legendy.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Vlastivědná vycházka

Vydejte se o víkendu poznávat známé i méně známé krásy hlavního města. Vlastivědné vycházky se tentokrát zaměří na Kostel Zvěstování Panny Marie na Albertově. V neděli se pak vypravíte na Vyšehrad, kde si připomenete nejznámější legendy obestírající toto mytické místo. Počet účastníků je omezený, tak se v případě zájmu registrujte. Více informací najdete zde.

Filmový festival

Od pátku do neděle se koná Prague Youth Film Festival, který se zaměřuje na talentované tvůrce mladší 35 let. Program divákům nabídne 25 filmů ze 17 světových zemí, na své si přijdou milovníci snad každého žánru. Nebude chybět dokumentární tvorba či thriller a svého zástupce bude mít i Česko s historickým snímkem Narušitel. Program naleznete zde.

Advent na střeše

Vychutnejte si předvánoční atmosféru s výhledem na samé centrum Prahy. Od léta je zpřístupněná střecha Lucerny, která nespí ani teď v zimním období. Do neděle ji můžete navštívit v rámci adventních oslav, nebudou chybět ryby v kádích, cukroví, svařené víno či horký mošt a budou se zpívat i koledy. Další informace naleznete zde.

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte si vánoční pokusy, oslavte advent ve skanzenu

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Prohlídka zvonice

Udělejte si výlet do Příbrami. Ve vybraných termínech se totiž konají prohlídky zvonice kostela na Svaté Hoře, při které se návštěvníci dostanou na dosah ke zvonům. Dozvědí se, jak se jmenují, jak fungují nebo v jakých tónech jsou naladěné. Prohlídka není dlouhá, takže po ní můžete vyrazit ještě za dalšími turistickými radostmi. Další informace zde.

Advent na Karlštejně

Oslavte poslední advent v kulisách hradu Karlštejn. Program se tentokrát ponese ve staročeském stylu, přičemž se můžete těšit na taneční i pěvecká vystoupení, živý betlém nebo soutěž o nejlepší cukroví. Konat se bude také slavnostní průvod královny Elišky, na jarmarku pořídíte drobné dárky i občerstvení na uhašení žízně i hladu. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Vánoční mše

Advent a Vánoce bez tradiční české mše Jana Jakuba Ryby by nebyly takové, jak je známe. Hudební klasiku si budete moci v sobotu vychutnat v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Zlaté Koruně. Účinkovat bude Velešínský chrámový sbor a Filharmonický orchestr České Budějovice. Po koncertu bude možnost odnést si betlémské světlo. Více zde.

Plzeňský kraj

Procházka Plzní

Ještě několik dní můžete zavítat na speciální adventní prohlídky Plzní. Těšit se můžete na povídání o svátečních zvycích a tradicích, historii Vánoc a podobně. Jedna z prohlídek bude zakončena v kavárně, kde si budete moci dát něco na zub. Kromě toho se můžete vypravit do plzeňské radnice, kde budou k zakoupení třeba vánoční pohlednice nebo papírové betlémy. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Vánoční trhy

Už jen do neděle se v krásném prostředí Mariánských Lázní konají adventní trhy. Na kolonádě najdete stánky s rozmanitým vánočním sortimentem, ale nebudou chybět ani dobroty v podobě medoviny a svařeného vína. Čekají vás také ukázky řemesel a různé kulturní vstupy, jako jsou koncerty nebo divadelní vystoupení. Více informací zde.

Ústecký kraj

Slunovrat ve skanzenu

Vyrazte v sobotu o zimním slunovratu do Archeoskanzenu Březno. Prožijete tam trochu jiné předvánoční oslavy, konkrétně kombinaci pohanských a křesťanských svátků a zvyků. Nebude při tom však chybět ani příprava kapra, pečení chlebových placek nebo zdobení polena. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Vánoční ozdoby

Utečte před hektickým předvánočním shonem do muzea. Konkrétně do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, kde se aktuálně koná výstava na téma současných českých vánočních ozdob. Budete se moci podívat, jaké jsou aktuálně trendy na poli svátečních dekorací, které vzory letí a mnoho dalšího. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Adventní koncert

Nestihli jste během uplynulých adventních víkendů zajít za kulturou? Pak nemusíte smutnit, příležitostí máte ještě dostatek. V sobotu můžete vyrazit do krásného dřevěného kostela sv. Jiří na Loučné Hoře, kde bude v podvečer hrát Hořický komorní orchestr. Více o akci najdete zde.

Pardubický kraj

Adventní jarmark

Od pátku do neděle se v Lanškrouně koná adventní Flerjarmark, trh plný autorských designových a ručních výrobků. Na poslední chvíli tak můžete pořídit ještě originální vánoční dárky, třeba šperky, kabelky, přírodní kosmetiku pro dámy, dřevěné motýlky pro pány nebo hračky pro děti. V neděli na trhu vystoupí mimo jiné zpěvák Daniel Hůlka. Další informace zde.

Vysočina

Vánoční trhy

Do poslední adventní neděle probíhají vánoční trhy také v Jihlavě. Můžete na nich pořídit vše, na co si vzpomenete, od jmelí, vánočních stromků či ozdob až po svíčky, věnce, keramiku a mnoho dalšího. Na jarmarku můžete také utišit hlad či chutě, nebudou chybět polévky, sýry, bramboráky, trdelníky nebo pečené kaštany. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Svátek světla

Vydejte se proti proudu času. U příležitosti zimního slunovratu se na Kraví hoře uskuteční jedinečná světelná show, při níž se dozvíte, kde se vzal vesmír a jak se miliardy hvězd seskupily do milionů galaxií. Nastupte do stroje času a vychutnejte si jedinečnou podívanou, na kterou je vstup zcela zdarma. Dorazit můžete v pět hodin odpoledne nebo večer v deset. Více naleznete zde.

Olomoucký kraj

Vánoce na zámku

Až do pátého ledna si můžete v prostorách přerovského zámku prohlédnout výstavu o Vánocích, která představí lidové zvyky a tradice, ale i duchovní hodnoty těchto významných křesťanských svátků. Prostory zámku se zahalí do vánoční výzdoby, zhlédnete také místní populární betlém nebo ukázky dobového oblečení. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Výstava k revoluci

V pondělí končí na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně výstava k 30. výročí sametové revoluce. Ta interaktivní formou představuje přelomové události českých dějin. Prostřednictvím mobilní aplikace se stanete jejich součástí, prohlédnete si plakáty, obrazy a další důležité výjevy. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Prohlídka bunkru

V sobotu se bude konat mimořádná prohlídka bunkru MO-S5 v Bohumíně. V jejím rámci si budete moci prohlédnout repliky vojenských uniforem z 30. let, vyzkoušíte si obsluhu telefonního přepojovače nebo pevnostního ventilátoru. Dále se také dozvíte, jak trávila vánoční svátky posádka objektu. Podrobnosti zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám