Hlavní obsah

Tip na výlet: Po červené páteřní stezce Šumavy, kde můžete přespat v divočině

Novinky, Lucie Poštolková

Letní Šumavu asi každý zná ze sedla kola a kratších procházek. Národní park se otevírá návštěvníkům ale i v noci. Na červené páteřní stezce se otevřelo sedm nouzových nocovišť, kde můžete strávit jednu noc v srdci divoké Šumavy.

Článek

Na vymezeném prostoru nouzového nocoviště Přenocuj a jdi dál si můžete postavit stan a strávit zde jednu noc. Ale nesmíte zde rozdělávat oheň nebo odhazovat odpadky. Vydat se můžete ze Železné Rudy po červené stezce směrem na Prášily a Prášilské jezero, kde lze u nedalekého Poledníku stanovat.

Dál se stezka vine přes Modravu, kolem pramene Vltavy, Bučinu, Strážný, Nové Údolí a poslední nocoviště najdete Pod Plešným jezerem.

Návštěva národního parku se pro děti, ale i jejich rodiče takto stane neopakovatelným zážitkem. „V souvislosti s dvacetiletým výročím, jsme se rozhodli více zaměřit na naše návštěvníky, pro které jsme připravili desítky naučně poznávacích stezek a nouzová nocoviště,“ zve návštěvníky Jiří Mánek, náměstek ředitele Správy NP Šumava.

Nocoviště fungují celoročně vždy od 18 do 9 hodin ráno. Na jednom místě by se měl nocležník zdržet vždy jen jeden den. Mapu a GPS souřadnicemi s konkrétními místy nouzových nocovišť najdete zde.

Výlety s průvodcem

Výpravy do divočiny se na Šumavě konají po celé hlavní vegetační období od června do října. Návštěvníci si v letošním roce mohou vybrat z celkem osmi různých tras a objevit tak třeba původní pralesy na Smrčině či prozkoumat unikátní oblast Medvědích jam. Žádného rybáře jistě nenechá chladným pstruhová líheň, která je přes léto pravidelně součástí programu.

Během výletů s průvodci divočinou pak zavítáte na místa, která jsou jinak veřejnosti nepřístupná, a budete doslova pohlceni šumavskými hvozdy, ve kterých spatříte místní divoká zvířata. Vstup do této přísně chráněné I. zóny je kapacitně omezen, rezervovat si prohlídku je však možné přímo na internetu nebo telefonicky. Více informací o připravovaných programech najdete zde.

„Navzdory sílící kůrovcové kalamitě je Šumava stále jedním z největších souvislých lesních komplexů ve střední Evropě, který nabízí svým návštěvníkům nepřeberné množství volnočasových a sportovních aktivit,“ uvádí přes spory týkající se řešení kůrovcové kalamity Mánek.

Nudit se na čerstvém vzduchu rozhodně nebudete, protože právě letos Šumava oslavuje 20. výročí vyhlášení národního parku, a tak je zde pro návštěvníky přichystána řada zajímavých aktivit. Nejbližší setkání se koná o víkendu 13. a 14. srpna v Srní, kdy se zde koná Tradiční srnská pouť. V neděli se pak s průvodci můžete vydat za historií Boubínského pralesa nebo po trase Vltavský luh. Kompletní program na léto najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám