Hlavní obsah

Tip na bezbariérový výlet: Šumavská rašeliniště přístupná i pro rodiny s kočárky

Novinky, lap

Příjemná zvlněná krajina Šumavy láká turisty ze všech koutů republiky. Kolem rozlehlých rašelinišť Chalupské slati vede i bezbariérová stezka, po které se mohou bez obtíží vydat také rodiny s dětským kočárkem.

Článek

Rozlehlá šumavská rašeliniště se rozpínají přes pánve, sedla a mírné svahy na náhorní parovině Šumavských plání, tak i v širokých a mělkých údolích Vltavy. Ta vznikala na přelomu poslední doby ledové a doby poledové, tedy zhruba před 9000 až 10 000 lety.

Přímo rašeliništím se věnuje infocentrum ve Svinné Ladě, které leží v těsné blízkosti rašeliniště Chalupská slať u obce Borová Lada. Otevřeno mají od května do října. Kromě stálé expozice věnované šumavským rašeliništím, zde návštěvníci naleznou interaktivní obrazovku s programy o přírodě.

Připravené mají také zajímavé audiovizuální pořady, pokud by vám počasí zrovna na cestu nepřálo. U střediska byl postaven i zábavní areál pro děti. „Celé středisko je bezbariérové, protože se dlouhodobě snažíme zpřístupnit Šumavu i návštěvníkům se sníženou pohyblivostí,“ zve návštěvníky Jiří Mánek ze Správy NP Šumava do nově zrekonstruovaného informačního střediska.

Stejně tak bezbariérová je i povalková cesta, vedoucí od střediska až do Chalupské slati. Tady si můžete prohlédnout největší rašelinné jezero v České republice, které zabírá téměř hektar vodní plochy.

Své vědomosti si můžete prohloubit na poznávacím okruhu Les. Stezku dlouhou čtyři kilometry projdete klidnou chůzí za dvě hodiny. Poznáte ji podle symbolu datla. 

Z Borové Lady vede hezká cesta pro pěší i cyklisty až na Knížecí Pláně. Okolí rašeliniště a smíšený les je v podzimním období zabarven snad do všech barev malířovy palety.

Osadu Knížecí Pláně založil v 18. století kníže Schwarzenberg. Po válce bylo původní obyvatelstvo odsunuto a osada zbořena.

Připomínku zaniklé vsi dnes tvoří už jen ojedinělé zbytky staveb a obnovený historický hřbitov. Místo zbořeného kostela najdete podle dřevěného kříže, který zde byl později vztyčen. To vše pomáhá dotvářet až magickou atmosféru tohoto místa.

Podrobné informace

Výchozí místo: Borová Lada, autobus

Délka: 14 km

Čas schůze: 4,5 hodiny

Převýšení: 390 metrů

Náročnost: středně náročná cesta po pohodlných cestách

Možnost občerstvení: Borová Lada - penzion a hostinec, Knížecí Pláně

Pozoruhodnosti: kaple sv. Anny v Borových Ladech, rašeliniště Chalupská slať, přírodní poznávací okruh Les, bývalá osada Knížecí Pláně s pěknou vyhlídkou

Za jasného počasí se vydejte na Bučinu. Ze zdejší vyhlídky totiž můžete dohlédnout až na Alpy, do rakouského Dachsteinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Po stopách posledního šumavského medvěda

Šumava, často označovaná jako zelená střecha Evropy, patří mezi nejkrásnější pohoří naší republiky. Nachází se zde poslední ostrůvky dosud nedotčené přírody....

Výběr článků

Načítám