Hlavní obsah

Svojanov zahájí na Pardubicku hradozámeckou sezónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako první v Pardubickém kraji zahájí turistickou sezónu hrad Svojanov na Svitavsku. Návštěvníky přivítá už o prvním březnovém víkendu, do té doby musí být vše uklizeno a připraveno. Pro turisty připravuje i dvě novinky, řekl kastelán Miloš Dempír.

Foto: ČTK

Hrad Svojanov

Článek

„Příští týden začnou kamnáři budovat v hradní kuchyni historický autentický kachlový sporák, který jsme získali. Největším bonbónkem letošní sezóny bude královská koruna Přemysla Otakara II., která bude bude vystavena," uvedl Dempír.

Replika sem byla převezena z výstavy z nedaleké Poličky, kterou král založil. Od počátku roku se pracovníci hradu pustili do generálního úklidu. Ručně i s pomocí úklidového stroje čistili podlahy, schody a koberce, jako nové musí být i závěsy, záclony, dečky a ubrusy.

Leští se také okna a skleničky. Kromě toho zahrnuje každoroční údržba drobné opravy v interiérech a v hradním penziónu, například klížení nábytku, namazání pantů u dveří, kontrolu funkčnosti všech lustrů a lamp, opravu kapajících kohoutků a pročištění odpadů, ale i prořezávání stromů a keřů.

Probouzení památek

Další turistické cíle v regionu přivítají první návštěvníky později. Zámek v Litomyšli zahájí novou sezónu 17. března květinovou výstavou na téma Květina, ozdoba plesů a slavností. O týden později se na Velký pátek 25. března otevře i hrad Kunětická hora a zámek ve Slatiňanech.

Skanzen Veselý Kopec je uzavřen do 23. dubna, až 30. dubna začnou prohlídky hradu Litice na Orlickoústecku, kde se dokončují zajišťovací práce po opravách narušeného zdiva bývalého severního paláce.

Reklama

Výběr článků

Načítám