Hlavní obsah

Specialita Ústeckého kraje: Biovišňový džem od zámecké paní

Novinky, Světlana Tvrdíková

Při našem ochutnávání narážíme na zajímavé lidské příběhy. Malé rodinné firmy nás provázejí poměrně často. Zejména ty, kde se tradice dědí už řadu generací. Jedno nevšední setkání nás čekalo i v Chrámcích u Mostu. Vyrazili jsme tam za biovišňovým džemem, který získal ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje. Čekaly nás rozlehlé sady, tři stovky oveček a navíc zámeček. A samozřejmě nás vyhlíželi i „zámečtí páni“, kteří se pustili do podnikání, a docela jim to jde.

Článek

Příběh manželů Syrovátkových a kombinace moderní výrobny se starobylým sídlem na nás ale nakonec zapůsobila víc, než jsme si uměli představit. V zámečku se rodina Čermáků, předků paní Syrovátkové, zabydlela  před více než sto lety. Díky babičce a dědečkovi dobrodruhovi. Cestoval prý po celém světě, rýžoval na Kavkaze zlato, létal přes kanál La Manche a pak si pořídil zámeček. Ten si zamilovali i rodiče paní Olgy, kteří v něm žili. A taky o něj samozřejmě po druhé světové válce přišli.

Když dostali šanci vrátit se, bylo jim oběma přes sedmdesát. Ale neváhali a šli do toho. Starostí ale bylo dost, netrvalo dlouho a začaly přerůstat přes hlavu. Dcera a její manžel žili v Praze, kde si oba dva vybudovali úspěšnou kariéru. A to všechno takřka ze dne na den opustili, aby převzali štafetový kolík. Iniciátorem byl prý Jiří Syrovátka, dáma z rodu Čermáků se bránila. Dneska na to vzpomíná s úsměvem, už pěkných pár let je v malé vesničce na severozápadě Čech doma.

V zámečku to dýchalo starými časy a Syrovátkovi byli skvělými průvodci po historických komnatách. Jenže stačilo popojít směrem ke špýcharu, navléknout si bílý plášť a byli z nich stejně zdatní zpracovatelé metráků ovoce. Skoro všechnu práci v sadech a ve výrobně zvládají sami, i když v sezóně nějaké ty pomocníky potřebují. Připravili nám džem, dali ochutnat šťávy i pálenku a rozpovídali se o svých plánech do budoucna.

Zámek a zámecké sady nejsou sice volně přístupné, ale můžete se dopředu na  prohlídce domluvit. Marmelády z místních sadů si můžete koupit v malém obchůdku ve stylu francouzské Provance. Více o zámku se dozvíte zde.

Kromě Chrámců v pátek 19. srpna večer navštívíme starý litoměřický hrad a taky ráj  chmelařů Žatec. A pak se přesuneme do Jeseníků, kde ochutnáme tradiční játrový sýr,  Staroměstské máslové trubičky a staré regionální pokrmy, které se tam letos vaří při letním gastronomickém festivalu.

Vysílání pořadu Toulavá kamera
Pátek 19. srpna ve 21:20 na programu ČT1 (premiéra)
Stránky pořadu a informace z předchozích dílů naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám