Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Hrad z 21. století zve na výpravu proti proudu času

Novinky, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad je to unikátní. Není mu ještě ani deset let, ale přesto zdařile zve na procházku do časů mnohonásobně vzdálenějších. Zdaleka nejen proto, že historicky vypadá. Ale proto, že svou podstatou a náplní interiérů historickým objektem je. S kamerou jsme právě dorazili do Červeného Újezdu.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Červený Újezd

Článek

Na kraji obce poblíž středočeské Unhoště hrad vyrostl v letech 2001 až 2002. Jeho majitel Pavel Orna si tak možná splnil jeden ze snů, ale především vytvořil objekt, který zastřešil bohatou sbírku historického nábytku, oděvů a dalších předmětů. V Červeném Újezdu tak vyrostl s použitím tradičních řemeslných postupů historizující objekt, sloužící jako muzeum.

Dříve než nahlédneme do jeho rozsáhlých interiérů, projdeme se v okolí netradičního hradu. I to má co nabídnout – a s nástupem jarního počasí se to ještě vylepší.

Kromě přitažlivých pohledů na hrad s běloskvoucí fasádou je v jeho těsném sousedství k vidění skanzen. I ten, podobně jako muzeální sbírky, k nimž se teprve vypravíme, zve návštěvníky do dávného života na venkově. Zvonice, špejchar, větrný mlýn, sklípek či salaš je možné prohlédnout si hezky zblízka, ve většině případů lze i nahlédnout do interiérů.

Milovníci flóry si tu rovněž přijdou na své. V zahradě je vysazeno přes tisíc druhů rostlin, květin či dřevin. Kromě toho tu jsou i zástupci fauny – v ohradách na turisty „pokřikují“ pasoucí se kozy a ovce, na hladině rybníka je občas vidět, jak se píše na hradních webových stránkách, kapří ploutev. Ta nám ale zůstala utajena, v době naší návštěvy mrzlo, až praštělo, a kapři za sebou zavřeli ledové dveře.

Červený Újezd AVideo: Novinky

Vstoupili jsme do hradu, máme za sebou prohlídku atraktivního nádvoří – do oka tu okamžitě padne zejména sgrafitová výzdoba a studna v centru dění – a nejen to. Ale teď již je načase vstoupit dovnitř a vydat se na další procházku do minulosti.

Jak už se to často v podobných objektech stává, vnitřní prostory jsou mnohem rozsáhlejší v porovnání s odhadem při pohledu na hrad zvenčí. Interiéry obsahují a návštěvníkům předvádějí čtyři tisícovky muzejních předmětů – zvou na procházku do období od 17. do počátku 20. století. Pomyslnou cílovou stanicí zmíněné vycházky je především venkov a jeho podoby. A to nejen venkov český, ale i slovenský.

S kamerou jsme se brzy ocitli v moravském sklípku (jeho součástí je mj. vinařský lis z 18. století), záhy dokráčeli do malebné slovenské jizby a pak se ocitli v prostoru vyplněném spoustou máselnic. Podobně jako je tomu i v ostatních hradních komnatách, jizbách, dílnách tradičních řemesel a sálech – i zde se návštěvníci setkávají především s originály typických nástrojů, přístrojů či předmětů denní potřeby.

Červený Újezd BVideo: Novinky

Pokračujeme v prohlídce. Před očima se nám mihl vyřezávaný Krakonoš, jsme v Podkrkonoší, vzápětí spatříme dudy a je nám jasné, že jsme vstoupili do jizby chodské...  Cestou nás provázejí selské kroje, malovaný nábytek a spousty předmětů, z nichž hradba času vytvořila věci pro člověka z 21. století až vpravdě tajemné i nepochopitelné. A nebýt hradního průvodce, spousta z nich by tajemnými i zůstala.

Závěr naší cesty byl tak trochu slavnostní – prohlídku interiérů jsme zakončili v rytířském sále, čili ve vrcholně reprezentativním prostoru. Rytířská zbroj, dlouhý stůl, na stole poháry, sluneční svit zbarvený skly v oknech – celá ta atmosféra budila dojem, že jsme se ocitli v místě, které dál žije. A hostina tu začne co nevidět...

Na úplný závěr jsme se ještě jednou porozhlédli po nádvoří. Není přitažlivé jen samo o sobě, zve i do dalších zajímavých hradních zákoutí. Například do kovárny či do dílny brusiče drahých kamenů.

„Ten hrad je i jistým únikem z tohoto světa, ze světa virtuálního bohatství,“ řekl mi mj. Pavel Orna. Což nakonec může pocítit i návštěvník. A ocenit setkání s dávnými časy, které je natolik hmatatelné, že i opravdové.

Ale to ať si posoudí každý osobně. Hrad má své brány pro veřejnost otevřeny celoročně: do konce března o sobotách a nedělích od 11 do 19 hodin, od 1. dubna denně od 9 do 17 hodin (krčma od 12 do 20 hodin).

Červený Újezd CVideo: Novinky

PŘÍŠTĚ se vydáme na Kolínsko. Nedaleko Kolína leží obec Radim a v ní renesanční zámek. Pro veřejnost je po rozsáhlých opravách a úpravách přístupný třetí sezónu a vskutku má co nabídnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám