Hlavní obsah

Rodný dům je důstojnou vzpomínkou na legendárního Jozefa Kronera

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nádraží v obci Staškov na severu Slovenska zastavil 19. listopadu 2011 dobový motorový vlak, z něhož vystupují dvě Zuzany Kronerové - sestra a dcera legendárního herce Jozefa Kronera. Po chvíli obě s dojetím přestřihávají rybářský silon, čímž symbolicky otevírají obnovený rodný dům vášnivého rybáře Jozefa Kronera.

Rodný dùm Jozefa Kronera v obci StaškovVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Malířka Zuzana Vaňousová-Kronerová je jednou z 12 dětí, které se narodily manželům Kronerovým. Do zrekonstruovaného domečku vchází s dojetím, vždyť i pro ni je to rodný dům. „Krásně jste ten domeček dali do pořádku. Také mě byste mohli dát takhle do pořádku,“ neztrácí humor 89letá malířka, která na slavnost musela o berlích. „Skláním se před vámi, drazí Staškované a milí Kysučané. Jsem hrdá, že můj otec byl vašim rodákem,“ říká upřímně herečka Zuzana Kronerová.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hercova sestra Zuzana Vaňousová-Kronerová

Oscar na Kysucích

Mezi nejvzácnější expozice památného pokoje Jozefa Kronera patří bezesporu replika sošky Oscara za film Obchod na korze, v němž hrál Kroner hlavní roli. Kromě sošky jsou zde k vidění fotografie členů rodiny, hercovy brýle, jeho šálek na kávu, rybářské pruty a rybářské holínky i jeho oblíbené houpací křeslo. Jediným moderním prvkem je LCD monitor, na němž je vidět proces rekonstrukce domečku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Replika Oskara v rodném domě Jozefa Kronera

Otec Ľudovít Kroner pracoval na železnici. Kronerovi měli 12 dětí, ale tři z nich zemřely. Ve Staškově bydlela početná rodina v malém domečku přímo u dráhy. „Z dnešního pohledu je neuvěřitelné, jak skromně dokázali tehdy lidé žít,“ řekl Právu Vladimír Gajdošík ze Spolku rodáků Jozefa Kronera, který se v největší míře zasloužil o záchranu rodného domu slavného herce.

Dům totiž patřil železnicím a postupně chátral. „Dům ničili bezdomovci a byl zcela devastovaný,“ říká Gajdošík. Domku hrozilo zřícení, když se ho v roce 2010 podařilo obci od železnic odkoupit a rekonstrukce mohla být zahájena. Kronerovi rodáci přiložili ruce k dílu a domeček krásně obnovili.

Foto: Spolek rodáků Josefa Kronera, Právo

Rodný dům Jozefa Kronera před rekonstrukcí

„Celková částka na obnovu dosáhla 40 tisíc eur. Rodáci, včetně starosty obce, pracovali na obnově domu bezplatně,“ dodal Gajdošík. „Moc nám pomohl Josef Simnacher, Slovák žijící v Německu, který na obnovu domu věnoval 10 tisíc eur,“ říká starosta Ladislav Šimčisko. Zbytek zaplatila obec, veřejná sbírka a přispěla i nadace jednoho z mobilních operátorů.

Slavný rodák 

Výtvarník Vladislav Šupola si vzpomíná, že Jozef Kroner chodil do školy s jeho starším bratrem. „Znali jsme se od dětství a jako rodáci jsme se potkávali i v Bratislavě, kde jsme oba žili. Jednou jsem s ním například letěl do Prahy a příjemně jsme si popovídali. Jeho herecké umění je nezapomenutelné,“ uvedl. „Je to náš nejslavnější rodák,“ říká hrdě zdejší rodačka Anna Grečmalová, která si otevření rodného domu Jozefa Kronera nenechala ujít.

Slavnostního otevření rodného domu Jozefa Kronera se zúčastnil i Jiří Kotal z Písku. „Jsme s rodinou ve Staškově na oslavě padesátin mého zdejšího přítele. V rámci toho jsme se přišli podívat na rodný dům slavného slovenského herce a zdejšího rodáka. Pan Kroner se mi moc líbil například ve filmu Tisícročná včela,“ řekl Kotal.

Živily je ryby

Domek byl postavený v roce 1914 a Jozef Kroner zde strávil prvních devět let svého života. Při rekonstrukci dbali na to, aby co nejvěrněji zachovali vnitřní i vnější podobu domu. V tomto směru moc pomohly osobní vzpomínky hercovy sestry Zuzany Vaňousové. Opravili také studnu a mostík k sousednímu včelínu, který sice k domu nepatří, ale je připomínkou slavné Tisícročné včely.

„Na mé Kysuce nedám dopustit. Naučil jsem se zde plavat, chytat ryby, které nás živily a nejednou zachránily před hladem. V dětství všechno začíná a tento začátek každého z nás poznačí na celý život. Do dětství se vracíme v časech nejtěžších i v čase největšího štěstí. Je to nejmocnější zázemí, které nám nikdo nemůže vzít,“ napsal ve svých vzpomínkách legendární herec.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Rodný dům Jozefa Kronera v obci Staškov

Jeho otec byl průvodčí a maminka Mária prodávala jízdenky. Věnovali se ochotnickému divadlu. „Byli jsme kočovná rodina, jezdili jsme po štacích, kde otec dostal místo, a bydleli jsme v železničních budovách. Mým prvním vjemem v životě byl hvizd lokomotivy a syčení páry,“ dodal Jozef Kroner.

Talentovanými herci byli i jeho sourozenci. Sestra Mária hrála v sedmnácti slovenských a českých filmech. Sestra Anna byla nadšenou ochotnicí. Rovněž sestra Zuzana hrála ve filmu. V celé řadě slovenských a českých filmů se objevili bratři Ľudvík a Ján. V krásně zrekonstruovaném domě ve Staškově jsou vidět i jejich fotografie.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Rodný dům Jozefa Kronera v obci Staškov

Dobový motorový vlak ze Staškova odjel, ale na místě zůstává domek, který všem rodákům i návštěvníkům obce připomíná, že se zde narodil slavný herec Jozef Kroner.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi opět hojně navštěvují slovenské hory

Čeští turisté představují v počtu ubytovaných hostů ve Vysokých Tatrách až dvacet procent a u jednodenních návštěvníků deset procent. „V letních měsících se...

Výběr článků

Načítám