Hlavní obsah

Procházka z Petřína na Pražský hrad

Právo, min

Trasa z Petřína na Pražský hrad je jedna z nejromantičtějších v metropoli, zejména pokud si ji projdete po setmění, kdy na vás dýchne atmosféra tajemné až mystické Prahy.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Pohled na Petřínskou rozhlednu

Článek

Vyjděte od horní stanice lanové dráhy a dejte se po chodníku vpravo k zahradě Růžový sad. Odsud již před sebou uvidíte rozhlednu a kostel sv. Vavřince. Pokračujte kolem Hladové zdi, těsně před rozhlednou projděte pod zdí a dejte se doleva do zalesněného parku.

Pokračujte po mírně se svažující cestě a schodech, na které po chvíli narazíte. Jakmile se schody prudce stočí doprava, vy z nich sejděte a vydejte se brankou rovně na asfaltovou cestu, která vás povede ke Strahovské zahradě, odkud je překrásný výhled na Prahu a Pražský hrad. Před sebou vlevo uvidíte Strahovský klášter.

Foto: Václav Lang, Novinky

Pohled na Pražský hrad

Cesta se začne stáčet doprava, až vyústí do ulice Úvoz, kudy v dávné minulosti jezdily královské povozy na Pražský hrad. Vy se vydejte ulicí doleva, až přijdete na náměstí Pohořelec. Užší ulicí vpravo se dostanete na Loretánské náměstí, kde na vás čekají dvě významné památky – monumentální Černínský palác, dnes sídlo ministerstva zahraničí, a půvabná Loreta s charakteristickou zvonkohrou, kterou, budete-li mít štěstí, uslyšíte už zdálky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kostel Narození Páně v Praze na Hradčanech, zvaný též Pražská Loreta

Pokračujete směrem dolů cestou, kterou jste přišli. Po obou stranách můžete obdivovat historické domy a paláce. A už jste na Hradčanském náměstí, které vždy bývalo vstupní branou na Pražský hrad. To byl důvod, proč tu mnoho významných šlechtických rodů mělo své paláce. Nejkrásnější je bezesporu Schwarzenberský, který máte po pravé straně, dnes sídlo Národní galerie.

Na nádvoří Pražského hradu, sídla českých králů a dnes prezidenta republiky, vejděte branou a prohlédněte si areál. Z Hradu lze vyjít zadní branou po Starých zámeckých schodech až k zastávce metra A Malostranská. Nebo bočním vchodem z II. nádvoří ke stanici tramvaje. Trasa dlouhá 2,5 km vám zabere hodinu a půl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám