Hlavní obsah

Po Vltavě od Vyššího Brodu do Českého Krumlova

Novinky, Petr Hejna

Před vyplutím z tradičního počátečního místa pod vodní nádrží Lipno II na okraji obce Vyšší Brod se vodákům rozhodně vyplatí malý pěší odskok proti proudu k přírodní scenérii Čertova stěna, která je vzdálena necelé tři kilometry od pomyslné startovací čáry.

Foto: Petr Hejna

Český Krumlov

Článek

Tuto a další vodácké trasy si můžete naplánovat v plánovači tras na Mapy.cz.

Ostatně právě toto kamenné moře inspirovalo milovníka Vltavy Bedřicha Smetanu k sepsání stejnojmenné opery.

Foto: Petr Hejna

Čertova stěna

Vyšší Brod je proslulý zejména díky cisterciáckému klášteru, založenému roku 1259 Vokem I. z Rožmberka. Ten zde odpočívá i v klášterní rodinné hrobce. Komplex opevněného kláštera je působivý i na pouhý pohled zvenčí. Uvnitř ukrývá klenoty, jako je např. Vyšebrodská madona z období před rokem 1400, jejíž originál si návštěvník prohlédne v Gotické expozici hlavní prohlídkové trasy, nebo po širém světě proslulý Závišův kříž, který je evidován jako národní kulturní památka. Tento dar od Záviše z Falkštejna je zlacený relikviář, obsahující údajně část kříže Kristova.

Foto: Petr Hejna

Klášter Vyšší Brod

Pod klášterem směrem k řece je u silnice nepřehlédnutelná budova kaple sv. Josefa, která byla vystavěna roku 1347 coby kaple zasvěcená sv. Alžbětě, o více než čtyři století pak změněna na sýpku a později, roku 1816, zasvěcena současnému patronovi.

Na náměstí pak stojí novogotická budova radnice, využívaná jako turistické informační centrum, pocházející již z roku 1525, současná podoba se pak váže k roku 1883. Nad ní se nacházející kamenná kašna se sochou sv. Floriána uvádí datum zhotovení 1737 a níže se tyčící pranýř ze 17. století  je zajímavý i tím, že socha sv. Barbory na jeho hlavici byla přesazena z blízkého hřbitova mnohem později, a to roku 1788.

Foto: Petr Hejna

Kostel sv. Bartoloměje

Raně gotický kostel sv. Bartoloměje, do něhož lze nahlédnout od dveří průhledem, na zmíněném hřbitově obklopuje několik sloupovitých kamenných božích muk, zajímavá je i budova přilehlé fary.

Foto: Petr Hejna

Rožmberk

Malebné řečiště Vltavy pak zakrátko dospěje pod hrad, kolébku slavného rodu českých pánů, Rožmberk. Ten se tyčí nad obcí Rožmberk nad Vltavou, kde upoutá dominanta věže kostela sv. Mikuláše – ten je možno si však prohlédnout pouze zvenčí, kromě času obřadu bohoslužeb je interiér nepřístupný.

Foto: Petr Hejna

Kostel sv. Mikuláše

Pro milovníky půvabu nenápadných míst je jako stvořený pozůstatek starého židovského hřbitova, pravděpodobně pyšnícího se titulem jeden z nejmenších.

Několik starých náhrobků i jejich zlomků se nachází v zahradě soukromého stylového domku čp. 103 na návrší nad kostelem – ochotná stará paní, která tam bydlí, hostům i donese návštěvní knihu, kde mohu zanechat vzkaz po návštěvě místa, kde spočívají ostatky nejen našich krajanů židovského původu, ale též těch ze sousedního Rakouska a Bavorska.

Foto: Petr Hejna

Starý židovský hřbitov

Jen kousek pod Rožmberkem je na levé straně řeky i z ji těsně lemující silnice nejen méně obvyklý výhled na hrad, z opačné strany mostku přes Vltavu, ale v témže místě i počátek lesní křížové cesty ke kapli sv. Anny z roku 1679, dnes součásti objektu hotelu Studenec. Podle cesty vede žlutá turistická trasa v řádu stovek metrů, na cestě zpět po silnici se pak opět, ani ne o půl kilometru dál, nalézá nový židovský hřbitov.

Foto: Petr Hejna

Kaple sv. Anny

V letní sezóně vodáků jak dálnice před víkendem plná řeka, zbarvená typicky šumavskou průzračnou rašelinnou hnědí, pak plyne dál zpestřena meandry, drobnými zelenými i kamennými ostrůvky a nespočtem tábořišť a občerstvení.

Industriální zajímavostí pak je papírenský kolos Větřní – dnes si zde voda stále zachovává svou svěží barvu oproti časům největší budovatelské slávy fabriky, kdy podivně rudé řečiště pod papírnami svědčilo o absenci respektování nutnosti ochrany přírody. Dnes zůstává jen typický nepříjemný pach papírenské výroby.

Naopak k romantice a dobrodružným zážitkům přispívají jezy, přímo na okraji Českého Krumlova řeku dokonce nakoso překlenuje dřevěná, zastřešená, přes sto metrů dlouhá lávka, tzv. rechle, obdobně jako ta v Lenoře vedená jako technická památka, v minulosti sloužící k usměrňování a evidenci vytěženého dřeva, dopravovaného po vodě.

Foto: Petr Hejna

Rechle u Českého Krumlova

Finální Český Krumlov, součást světového dědictví UNESCO, nelze prohlédnout během krátké procházky – jen monumentální hrad a zámek nabízí kromě neobyčejně bohaté expozice dvou hlavních okruhů tři doplňkové (barokní divadlo, věž a muzeum).

Foto: Petr Hejna

Český Krumlov

Městečko je kromě množství gotických a renesančních stavebních památek plné navíc galerií a muzeí, v létě zde probíhá mezinárodní hudební festival, v zámeckém barokním divadle se konají koncerty barokní hudby, své diváky si vždy najde divadlo s otáčivým hledištěm. A své neopakovatelné kouzlo má Český Krumlov za noci.

Foto: Petr Hejna

Český Krumlov

Ideální tedy je zde prožít den i noc a teprve po přespání vyrazit na další cestu.

Tuto a další vodácké trasy si můžete naplánovat v plánovači tras na Mapy.cz.

Po Vltavě od Vyššího Brodu do Českého Krumlova

Trasa:

  • Vodní nádrž Lipno II
  • Čertova stěna
  • Vyšší Brod
  • Rožmberk
  • Křížová cesta ke kapli sv. Anny pod Rožmberkem
  • Větřní
  • Český Krumlov

Reklama

Výběr článků

Načítám