Hlavní obsah

Pardubický zámek se stal součástí svatojakubské poutní cesty

Pardubický zámek se stal součástí svatojakubské poutní cesty do španělského města Santiago de Compostela. Před vstupní Labskou branou byla ve středu 27. června umístěna pískovcová deska se stylizovanou svatojakubskou mušlí. Zařazení zámku na jednu ze tří tras v České republice by mohlo napomoci zájmu turistů o národní kulturní památku, uvedl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Foto: Profimedia.cz

Pardubický zámek (ilustrační foto)

Článek

„Hlavně je to propojení v rámci východních Čech, cesta vede z Broumovska až k svatému Jakubovi u Kutné Hory. Předpokládám, že spousta lidí se na tu cestu vypraví, ať už se záměrem jednou dojít do Santiaga de Compostela nebo jako na cyklovýlet, a že to sem přivede mnoho zájemců o návštěvu zámku,” řekl Libánek.

Deska před zámkem nese kromě nápisu Santiago de Compostela i vzdálenost, kterou musí lidé z Pardubic do cíle urazit – 3224 kilometrů. Svatojakubská poutní cesta je v Pardubicích vyznačena nálepkami. Po dohodě s Klubem českých turistů jsou umístěny i na křižovatkách turistických tras.

Poutníci mohou na pardubickém zámku dostat razítka do poutnického pasu a občerstvit se. „Je to i zařazení do evropského kontextu, kam zámek v různých epochách patřil,” dodal Libánek.

Svatojakubská cesta ve východních Čechách v délce 248 kilometrů navazuje na polská poutní místa Křešov a Vambeřice a pokračuje přes Babiččino údolí, Kuks, Pardubice a Přelouč směrem na Kutnou Horu a Vlašim, kde navazuje na jihočeskou trasu. Českou republikou procházejí tři páteřní trasy označené mušlí, atributem svatého Jakuba Staršího.

Reklama

Výběr článků

Načítám