Hlavní obsah

Ostravské muzeum vystavuje znovuobjevený hřbitov

Právo, Aleš Honus

Unikátní výstava nazvaná Příběh zapomenutého hřbitova je od úterka k vidění v Ostravském muzeu. Veřejnost se může poprvé seznámit s výsledky archeologického a antropologického průzkumu, na jehož počátku byl v roce 2007 objev několik set let starého hřbitova v centru Ostravy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Archeolog Zbyněk Moravec u rekonstrukce hrobu, která je k vidění na výstavě Příběh zapomenutého hřbitova.

Článek

Nález při rekonstrukci inženýrských sítí na Puchmajerově ulici tehdy vzbudil obrovskou pozornost veřejnosti a médií. Zajímala se o něj také policie, protože se muselo dokazovat, zda nebožtíci nebyli pod zem zasypání proto, aby byl zamaskován nějaký zločin.

Hřbitov byl založen ve druhé polovině 16. století. „Tehdy v Ostravě řádila morová epidemie a měšťané už neměli kam pohřbívat mrtvé, a tak žádali biskupa o rozšíření hřbitova u kostela sv. Václava na úkor farní zahrady. Biskup to ale nepovolil, a tak byl nakonec založen nový hřbitov,“ řekl archeolog Zbyněk Moravec, který vedl průzkum.

Odhalená totožnost

Později, v roce 1728 zde byla vystavěna i kaple sv. Lukáše. Podle historických záznamů, které se podařilo dochovat, bylo na hřbitově jen v letech 1723 až 1843 pohřbeno 7 442 osob. Výstava nyní nabízí nejenom obrazovou dokumentaci hřbitova, jehož část byla v roce 2007 vykopána, ale také model již zaniklé kaple a také archeologické nálezy včetně kosterních pozůstatků několika pochovaných lidí.

„K nejzajímavějším vystaveným objektům patří především rekonstrukce hrobů, provedená na základě archeologického výzkumu, model kaple a hřbitova a také kreslená rekonstrukce mužského a ženského obličeje vytvořená podle dochovaných lebek,“ vysvětlil Moravec.

U ženy, jejíž tvář návštěvníci výstavy uvidí, se dokonce podařilo zjistit přesnou totožnost - šlo o jistou Marianu Machovou, která zemřela ve velmi mladém věku v roce 1837 na krvácení do mozku. Její totožnost se při výzkumu zjistila díky tomu, že v její lebce byl otvor po pitvě, kterou tehdy lékaři provedli.

„Jsem moc ráda, že se nálezy podařilo tak důkladně zdokumentovat. Kdybych pocházela z centra Ostravy, asi bych se začala zajímat, zda tam nebyli pohřbeni mí předci. Může se stát, že návštěvníci teď budou atakovat kolegu Moravce a začnou v archivech pátrat po svých předcích,“ řekla v úterý novinářům ředitelka muzea Jiřina Kábrtová.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Ostravské muzeum k výstavě vydalo i obsáhlou publikaci shrnující veškeré historické souvislosti a výsledky průzkumu s bohatou obrazovou dokumentací. Expozice bude k vidění až do 7. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám