Hlavní obsah

Opravená synagoga v Krnově se otevírá návštěvníkům

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rozsáhlé rekonstrukci se v pátek otevřela jedna z nejpozoruhodnějších památek Slezska, kterou je Krnovská synagoga. Její rekonstrukce přišla na 31 miliónů korun. Od pondělka se může do synagogy spolu s průvodcem poprvé podívat i široká veřejnost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Správce synagogy Jan Stejskal ukazuje interiér památky.

Článek

Obnova památky začala v roce 2010 díky projektu Deset hvězd, který zastřešuje Federace židovských obcí. Smyslem projektu je vytvořit síť deseti oblastních center židovské kultury. Synagoga, která je jedinou v Moravskoslezském kraji, tak díky dotacím získala svůj původní vzhled z konce 19. století. Navíc na horních galeriích, kde při tradičních židovských bohoslužbách usedaly ženy a děti, vznikla expozice věnovaná židovským průmyslníkům a vynálezcům.

„Panely jsou věnované jednotlivým odvětvím průmyslu. Každý panel představuje významného tuzemského reprezentanta daného odvětví a spolu s ním také regionální osobnosti židovské komunity,“ řekl správce synagogy Jan Stejskal.

Památka je otevřena od pondělka vždy v pracovní dny a budou se v ní několikrát denně konat komentované prohlídky. O sobotách bude zavřeno, ale zvažuje se, že v letních měsících bude otevřeno také o nedělích.

Bývala tržnicí i archivem

Součástí prohlídky je i výstup na věž, ze které je krásný výhled na celé město. Krnovská synagoga pochází z roku 1872, ale místním Židům sloužila pouze do roku 1938.

„Když tehdy přišli Němci, většina židovské komunity odešla do vnitrozemí a později do zahraničí,“ řekl správce.

Foto: archiv informačního centra Krnov

Krnovská synagoga ještě před rekonstrukcí.

V roce 1938, kdy se během Křišťálové noci vypalovaly synagogy, ta krnovská se šťastnou shodou okolností zachovala. „Tehdejší vedení města, byť šlo z části o členy NSDAP, pragmaticky navrhlo přeměnu synagogy na tržnici, takže vypálena byla pouze obřadní síň židovského hřbitova a krnovská synagoga zůstala na rozdíl od většiny ostatních synagog zachována,“ dodal Stejskal.

Za války se v budově nacházela tržnice, poté skladiště textilu a následně zde až do roku 1997 fungoval okresní archiv. Po povodních se musel vystěhovat, protože archiválie byly zničeny a poškozeny.

„Tehdy jsme založili sdružení Krnovská synagoga, které začalo budovu i ve zchátralém stavu využívat pro příležitostné kulturní akce,“ řekl Stejskal. Hlavní impuls pro celkovou rekonstrukci pak dal již zmíněný projekt Revitalizace židovských památek, financovaný Evropskou unií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám