Hlavní obsah

Okolí Luhačovic je prošpikované sítí upravených cyklostezek

Novinky, Klára Fischleinová

Ať už jste vášnivým cyklistou jezdícím na kole za každého počasí, nebo jen tím rekreačním, tip na skvělý tuzemský výlet vám jistě zapadne do prázdninového harmonogramu. Pokud jste ještě nezavítali do končin lázní Luhačovice, protkaných cyklotrasami různých náročností, jistě vás poznávání zdejší krajiny zaujme. Projížďka se dá v létě kombinovat s koupáním v Luhačovické přehradě.

Foto: Profimedia.cz

Luhačovice už dávno nejsou spojovány jen s lázeňskými procedurami, proslulé jsou i zdejší cyklostezky. Ilustrační foto

Článek

Méně výkonní sportovci, kteří svoji fyzičku teprve trénují, si v krajině Luhačovic přijdou na své. Ostatně podobně jako zdatnější cyklisté. Stačí vzít kolo, helmu a vyrazit. Na místě se pak každý rozhodne pro nejvhodnější terén.

Nabízí se poznávací trasa kolem města i výlet z Luhačovic do Vizovic či Zlína. Své obdivovatele si ale zcela jistě najdou také další cyklistické trasy.

Cyklotrasa Obora

Na této trase se podíváte do centra Luhačovic. Vede nad pramenem Ottovka a úpatím Malé Kamenné. Zhruba osmikilometrová cyklotrasa vás zavede také na mohylové pohřebiště z 9. století, a dokonce i k Jezírku lásky. Když do něj namočíte levý ukazováček, podle pověry si tím zajistíte štěstí v lásce. Cesty této trasy jsou vesměs dobře upravené.

Malý lázeňský okruh

Po osvěžení v Luhačovické přehradě se odsud můžete vydat na delší cyklovýlet vedoucí mimo jiné k lázeňské kolonádě. K té se na dvaadvacetikilometrové trase dostanete přes Jurkovičovu alej. Po samotné kolonádě je ale jízda na kole zakázána. Buď kolo veďte, nebo kolonádu objeďte severním úbočím nad Společenským domem a tenisovým areálem.

Na konci města se můžete napojit na novou cyklostezku, kterou se dostanete na kraj Biskupic. Po hřebenu kopce pak dojedete k přistávací ploše bývalého letiště. Toto místo nabízí úchvatný rozhled do okolí. Trasa je hodnocena jako středně náročná.

Velký lázeňský okruh

Sedmatřicetikilometrová trasa těžší obtížnosti střídá zpevněný a nezpevněný terén. Kolem chalup na Pasekách dojedete po zpevněné cestě až k Luhačovické přehradě. Minete například pomník U Zabitého.

V dalších úsecích cyklotrasy se dostanete do voňavého lesa a na louku, z níž vyrazíte směrem k Petrůvce, nejvýše položené obci v Luhačovském Zálesí. Projedete se také pod zříceninou hradu Starého Světlova a k odpočinkovému bodu pod vrcholem Komonce. Výlet končí tam, kde začíná – u hotelu Vega na stejnojmenném značeném okruhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám