Hlavní obsah

Nový majitel plánuje na Kácově otevřít muzeum

Právo, cie

Zachovat zámek Kácov na Kutnohorsku jako veřejně přístupnou památku, provozovat v něm muzeum a zvelebit prostředí před budovou směrem k pivovaru plánuje nový majitel renesančně-barokní památky.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Renesančně-barokní zámek v Kácově

Článek

Městys, který budovu vlastnil od roku 2009, se ji rozhodl prodat, protože mu chybějí peníze na rekonstrukci. Podle studie, jež vznikla před pěti lety, by oprava zanedbané stavby spolykala čtvrt miliardy korun.

„Je to Čech, ze Středočeského kraje, který má zkušenost s opravami památek a domů, které mají nějakou historickou hodnotu. Chtěl by zámek zachovat jako památku, provozovat tam muzeum a zvelebit i prostředí pod zámkem směrem k pivovaru,“ řekla starostka Kácova Soňa Křenová.

Nový vlastník má za zámek, který patří mezi nejvýznamnější památky Kácova, zaplatit 6,5 miliónu korun. Nejdříve by měl opravit střechu, celý vnější plášť a postupně i interiéry, nádvoří a hospodářské budovy. Památka bude na nového majitele převedena do konce roku po uhrazení celé částky.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Kácovský zámek je ve špatném stavu a obec nemá peníze na opravy.

Dnešní barokní stavba vznikla v letech 1726–33 za velkovévodkyně Anny Marie Toskánské na místě renesančního zámku z počátku 17. století poškozeného při selské rebelii. Od roku 1918 patřil státu.

Obec i skupina dobrovolníků a místní spolky se několik let snažily o zpřístupnění celého areálu, vybudovaly prohlídkový okruh. Mezi nejhodnotnější dochované prvky patří bohatá štuková výzdoba, slepá iluzivní okna s malbami šlechticů, barokní malby v interiérech zámku, unikátní 16 metrů vysoký světlík a zámecká bohatě zdobená barokní kaple, která byla přes 50 let zazděna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám