Hlavní obsah

Netradiční výstava v Bechyni ukáže korunovační klenoty hygieny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expozici plnou historických toalet si od středy budou moci prohlédnout návštěvníci galerie Střední uměleckoprůmyslové školy v Bechyni. Výstava s názvem Není trůn jako trůn má připomenout 135. výročí vzniku znojemské keramičky. V té se aktuálně stejně jako v Bechyni vyrábí sanitární keramika a je nejstarším evropským závodem se strojovou výrobou tohoto sortimentu.

Foto: Profimedia.cz

Sbírka historických toalet bude až do poloviny února vystavena v Bechyni. Ilustrační foto

Článek

„Největší zájem návštěvníků očekáváme o historické kusy z produkce původní značky Ditmar. Velkým lákadlem bude jedna z nejstarších toalet, WC Nautilus, vyráběná od roku 1895. Toaletní mísa je nesena bájným okřídleným tvorem s tělem a hlavou lva,“ popsal ředitel bechyňské Střední uměleckoprůmyslové školy Jiří Novotný.

Jestli vám název zmíněné toalety připadá povědomý, nejspíš se vám vybavil román Julese Verna 20 000 mil pod mořem, v jehož příběhu figuruje ponorka Nautilus. Podle Novotného se autor toalety inspiroval při výběru názvu pro svůj výtvor právě touto knihou.

Nejen ohlédnutí za minulostí

Exponáty, které turisté na výstavě Není trůn jako trůn uvidí, pocházejí výhradně z Česka. Část z nich zapůjčilo rakouské muzeum v Gmündenu. Výstava ale neukáže jen historii, nabídne také pohled do možné budoucnosti toalet.

Unikátní expozice představí mimo jiné práce studentů pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové, které vznikly pod vedením designéra Maxima Velčovského. Zájemci se také budou moci zúčastnit přednášek odborníků z oblasti keramiky a designu. Výstava potrvá až do 14. února 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám